Іспанським журналістам заборонили в’їзд в Україну на три роки через антиукраїнську діяльність – СБУ

Іспанським журналістам заборонили в’їзд в Україну на три роки через антиукраїнську діяльність – СБУ

29 Серпня 2017
1698

Іспанським журналістам заборонили в’їзд в Україну на три роки через антиукраїнську діяльність – СБУ

1698
У Службі безпеки України (СБУ) «Детектору медіа» підтвердили інформацію про те, що іспанських журналістів Антоніо Памплієгу і Мануеля Анхеля Састре було видворено з території України 25 серпня. Наразі журналісти знаходяться в Амстердамі. Через депортацію журналістів медійна спільнота Іспанії наголосила на цензурі в Україні та закликала відреагувати МЗС Іспанії. Міністерство інформаційної політики (МІП) заявило, що не зацікавлене у тиску свободи слова на території України, а Міністерство закордонних справ (МЗС) повідіомило, що не отримувало від іспанського МЗС ніяких зауважень
Іспанським журналістам заборонили в’їзд в Україну на три роки через антиукраїнську діяльність – СБУ
Іспанським журналістам заборонили в’їзд в Україну на три роки через антиукраїнську діяльність – СБУ

За словами прес-секретаря СБУ Олени Гітляньскої, іноземним журналістам заборонено в’їжджати на територію України на три роки за антиукраїнську діяльність.

«Ми заборонили їм в’їзд до 2020 року за їх діяльність, яка суперечить національним інтересам України», – сказала вона.

На запитання, чи дійсно іспанські журналісти працювали в ОРДО, пані Гітлянська відповіла: «Немає значення, де вони працювали. Значення має, що вони з цього виносили».

Крім того вона зазначила, що СБУ немає ніяких «чорних списків», про які йде мова у статті іспанського видання El Mundo: «У нас немає жодних списків. Санкційний список є у РНБО. Ми приймаємо рішення по кожній  конкретній персоні окремо. Ми прийняли рішення, передали».

Медійна спільнота Іспанії називає видворення своїх колег з України «нападом на свободу преси». Зокрема, йдеться про реакцію Платформи захисту свободи інформації та Асоціації преси Мадрида. Як повідомляє видання Publico, вони закликали МЗС Іспанії вимагати від України пояснень через видворення журналістів.

Речниця МЗС України Мар’яна Беца повідомила «Детектору медіа», що відомство не отримувало від іспанського МЗС ніяких нот.

«Станом на ранок нічого не було, – сказала вона. – Ми самі написали запит на СБУ. Для нас ця інформація була нова. Ми буквально вчора отримали від нашого посольства інформацію з медіа».

Щодо свободи слова, то перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова повідомила «Детектору медіа», що міністерство не зацікавлене в тому, щоб на території України відбувався тиск на свободу слова: «Захист журналістів і свободи слова є ключовою діяльністю міністерства. Ми не зацікавлені, щоб відбувався тиск ані на свободу слова, ані на професійну діяльність журналістів».

Пані Джапарова також зазначила, що наразі міністерство інформполітики не може надати більш розлогий коментар, бо чекає від СБУ офіційну відповідь на запит: «Не отримавши офіційну відповідь від СБУ, ми наразі не можемо коментувати».

Колишня заступниця міністра інформаційної політики та медіаексперт Тетяна Попова на своїй сторінці у Facebook також прокоментувала ситуацію з іспанськими журналістами.

«Відносно журналістів El Mundo: я з ними не знайома і раніше не перетиналася. До складання списків "заборонених" журналістів ні я, ні мій підрозділ в МІП ніякого відношення не мали. Про списки з 400 журналістів на осінь 2015 року, про який пише Publico, взагалі чую перший раз. Сподіваюся це якась помилка. Нажаль, на данной момент ніякої комунікації від СБУ, МЗС чи МІП з приводу двох висланих минулого тижня журналістів немає», – написала вона.

За повідомленням пана Састре, наразі він та журналіст Памплієга знаходяться в Амстердамі.

«Через 20 годин до Києва приїхав військовий, і ми вирушили на літак без пояснень. Тепер разом з @appliega ми знаходимося в Амстердамі», – написав він у Twitter.

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що іспанських журналістів Антоніо Памплієгу і Мануеля Анхеля Састре видворили з України, і це викликало обурення з боку журналістських організацій Іспанії

За повідомленням «Європейської правди», Памплієга і Састре – незалежні журналісти, які стали відомі після того, як провели майже 10 місяців у полоні «Фронту Нусра» у Сирії і були звільнені в травні 2016 року. В Україні вони перебували в грудні 2014 року і висвітлювали події «по обидва боки лінії фронту».

Як зазначає видання, в одному зі своїх останніх дописів в Instagram Антоніо Памплієга нагадує про «бомбардування Первомайська українською армією» у 2014 році.

А у дописі від 24 серпня минулого року він наводить дані про унікальну промисловість Донбасу і додає таку цитату співрозмовника, керівника шахти ім. Челюскінців на окупованій частині Донбасу: «Київська влада це добре знає, саме тому намагається покінчити з економікою регіону за допомогою обстрілів. Адже покінчити з шахтами – це означає знищення засобів для існування для тисяч сімей в регіоні і приречення їх на голодну смерть. Війна – це противна річ».

Нагадаємо, у квітні СБУ заборонила в'їзд до України секретарю Спілки журналістів Росії (СЖР) Ашоту Джазояну за порушення українського законодавства при візитах в окупований Крим.

22 травня українські прикордонники видворили за межі України Ігоря Шувалова, заступника директора з розвитку компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє для телеканалу «Інтер» інформаційно-аналітичні програми.

15 серпня з території України на три роки СБУ видворила російську журналістку телеканалу «Россия 1» Тамару Нерсесьян, яка зняла сюжет про всеукраїнський фестиваль «Бандерштат».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1698
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду