Бойовики хочуть змусити журналіста Асєєва публічно «свідчити» про співпрацю з українськими спецслужбами - Тимчук

Бойовики хочуть змусити журналіста Асєєва публічно «свідчити» про співпрацю з українськими спецслужбами - Тимчук

14 Серпня 2017
1146

Бойовики хочуть змусити журналіста Асєєва публічно «свідчити» про співпрацю з українськими спецслужбами - Тимчук

1146
За задумом ФСБ, Асєєв повинен дати «публічні свідчення» про співпрацю з українськими спецслужбами, у тому числі з Головним управлінням розвідки Міноборони України
Бойовики хочуть змусити журналіста Асєєва публічно «свідчити» про співпрацю з українськими спецслужбами - Тимчук
Бойовики хочуть змусити журналіста Асєєва публічно «свідчити» про співпрацю з українськими спецслужбами - Тимчук

Бойовики так званої «ДНР» готують інформаційно-психологічну спецоперацію, в якій планують використати захопленого ними українського журналіста і письменника Станіслава Асєєва.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив лідер групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

«За даними групи ІС, за вказівкою кураторів з ФСБ РФ, «МГБ ДНР» спільно з «генпрокуратурою ДНР» готує інформаційно-психологічну операцію з використанням взятого в заручники українського журналіста і публіциста С. Асєєва (Васіна)», - написав Тимчук.

За задумом ФСБ, Асєєв повинен дати «публічні свідчення» про співпрацю з українськими спецслужбами, у тому числі з Головним управлінням розвідки Міноборони України.

За даними ІС, спецоперація бойовиків переслідує три мети: «довести», що нібито будь-які журналісти або блогери, які критикують Л/ДНР, є агентами українських спецслужб, залякати населення окупованого Донбасу, а також продемонструвати «ефективність» роботи спецслужб РФ і Л/ДНР на окупованих територіях.

«Вибити потрібне «зізнання» для ФСБ/»МГБ» не є проблемою - використовуючи методи ЧК-НКВС-КДБ, включаючи тортури, російська ФСБ може здійснити це без проблем», - додав Дмитро Тимчук. 

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

Згодом Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2 червня, коли під'їжджав до Донецька. Він мусив приїхати до неї 3-го, але так і не приїхав. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

29 червня Єгор Фірсов припустив, що з Асєєва намагаються вибити зізнання, щоб виправдати його затримання і пред'явити йому звинувачення.

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

27 липня Союз журналістів Росії повідомив, що журналіст Станіслав Асєєв (Васін) «заарештований» бойовиками «ДНР», проти нього «порушена карна справа», яка контролюється «Генеральною Прокуратурою ДНР».

31 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1146
Читайте також
03.08.2017 12:44
"Новая газета"
1 309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду