«Есть предел»: голова Херсонської облради позивається до місцевого журналіста-розслідувача

«Есть предел»: голова Херсонської облради позивається до місцевого журналіста-розслідувача

11 Серпня 2017
1766

«Есть предел»: голова Херсонської облради позивається до місцевого журналіста-розслідувача

1766
Ще до розгляду справи суд на прохання позивача заборонив відповідачеві та будь-кому іншому поширювати відеозапис програми впродовж трьох років
«Есть предел»: голова Херсонської облради позивається до місцевого журналіста-розслідувача
«Есть предел»: голова Херсонської облради позивається до місцевого журналіста-розслідувача

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер поскаржився до Херсонського міського суду на журналіста, автора телепрограми «Есть предел» Сергія Нікітенка. Останній випуск програми під назвою «Кто вы, мистер Мангер?» її автор присвятив біографії й, зокрема, політичній кар’єрі пана Мангера.

Про це повідомляє ІМІ з посиланням на газету «День».

На думку пана Мангера, поширена на відео інформація не відповідає дійсності й не підтверджена жодними доказами. У позовній заяві він зазначає, що «такі відомості ганьблять його честь і гідність та ділову репутацію в очах невизначеного кола осіб…». Позивач просить суд визнати відомості, поширені Сергієм Нікітенком у програмі «Есть предел», недостовірними.

Йдеться про твердження щодо роздачі Мангером комунального майна, посад і ресурсів, звинувачення позивача у політичній корупції, зв’язках із відомим сепаратистом і екс-депутатом Верховної Ради Олексієм Журавком, у покровительстві конвертаційних центрів, незаконному збагаченні, боргових зобов’язаннях перед казахською фірмою в розмірі 2 млн доларів США, в ухилянні від податків тощо. Позивач просить суд змусити Нікітенка записати і поширити на своєму каналі YouTube відео, де всі згадані твердження спростовувалися б. Завдану йому моральну шкоду пан Мангер оцінив у 1 гривню.

Ще до розгляду справи суд на прохання позивача заборонив відповідачеві та будь-кому іншому поширювати відеозапис програми.

«Своїм позовом Мангер підтвердив мої думки щодо тиску з його боку на місцеві телеканали і зокрема – на ХОДТРК «Скіфія», - каже Сергій Нікітенко. - …Якщо раніше ми транслювали «Есть предел» на умовах договорів, то останній випуск, навіть після редакційних правок, «Скіфія» відхилила».

«Нас звинувачують у відсутності балансу думок, хоча ми намагалися взяти інтерв’ю у самого Владислава Мангера. Я особисто спитав у фігуранта розслідування про фірму, до якої він мав відношення, але той втік. Це записано на відео. Пізніше прес-секретар Мангера повідомила, що він готовий дати мені інтерв’ю, але у нього катастрофічно не вистачає часу, і коли він буде, відомо тільки йому», – розповів також журналіст.

За словами Сергія Нікітенка, він подав апеляцію на заяву Мангера про забезпечення позову забороною трансляції відео.

Водночас медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що законодавством передбачена можливість забезпечення позову.

«Цивільним процесуальним законодавством передбачена можливість забезпечення позову, у тому числі, і у вигляді заборони вчиняти певні дії. Тому питання про цензуру, у випадку реалізації своїх законних прав, стояти не може. Проте, варто зазначити, що забезпечення позову є допустимим, якщо невжиття заходів забезпечення може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду (на це варто звернути увагу, оцінюючи причини підтвердження та обрання виду забезпечення позову)», – сказав юрист.

Довідково:

Проект «Есть предел» – це цикл журналістських розслідувань команди «Агентства громадської журналістики «МІСТ». Із лютого 2017 року журналісти підготували три резонансні програми: про спробу деяких місцевих політиків установити контроль над стратегічно важливим підприємством міськводоканалу, про розкрадання комунального майна колишніми чиновниками міської ради та про невідомі сторінки з біографії Владислава Мангера.

Кожна з програм мала неоднозначну реакцію: від схвальних відгуків про якісний відеопродукт, який нечасто роблять у Херсоні, до звинувачень авторів у перекручуванні фактів і оціночних судженнях.

Як повідомляв Детектор Медіа, наприкінці липня Львівський апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні позову журналіста інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрія Горбача проти Волинської обласної ради щодо надання інформації про перебування голови облради Ігоря Палиці на робочому місці та у відпустках, відрядженнях і на лікарняних.

Фото: Херсонские факты

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ivan
2421 дн. тому
Дыма без огня не бывает, так ведь г.Мангер?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду