У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року

У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року

10 Серпня 2017
1431

У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року

1431
У липні Інститут масової інформації зафіксував 28 випадків порушень прав журналістів та свободи слова в Україні. Найбільшу кількість порушень – по 6 – зафіксовано в двох категоріях: «перешкоджання законній журналістській діяльності» та «побиття, напади»
У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року
У липні ІМІ зафіксував найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися в Україні з початку року

Такі дані містить щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Кількість перешкоджань у порівнянні з червнем трохи зменшилася (червень – 10, травень – 9, квітень – 8, березень – 3, лютий – 7, січень – 5). Ця категорія з початку року залишається лідером з порушень свободи слова.

Водночас у липні зросла кількість побиттів журналістів у порівнянні з попередніми місяцями (червень – 3, травень – 3, квітень – 1, березень – 1, лютий – 1, січень – 0). У липні зафіксовано найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року в Україні.

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у липні ІМІ зафіксував в 15 областях України. Лідером таких порушень цього місяця стали Київ, Миколаївщина та Волинь, де зафіксовано по 4 випадки відповідно.

Порушували у липні право журналістів на професію, згідно з моніторингом ІМІ, приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, хакери, представники судової гілки влади та комунальних підприємств.

Випадки нападів та побиття журналістів сталися на Дніпропетровщині, Донеччині, Житомирщині, у Вінниці, Миколаєві та Черкасах.

6 липня на блокпості поблизу Мар’їнки на Донеччині виник конфлікт між поліцейськими і знімальною групою телеканалу 1+1. Причиною конфлікту спецкореспондетка каналу Наталя Нагорна назвала те, що журналісти фіксували правопорушення поліцейських щодо них на відео, а люди, які з ними “спілкувалися”, наполягали на видаленні цього запису. Журналісти відмовилися.

Наталію повалили обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат із нецензурною лайкою. Один із співрозмовників видер у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Після такого спілкування журналістам довелося в лікарні знімати побої.

Інший випадок стався у Миколаєві 13 липня, де водій маршрутки побив журналіста телеканалу 2+2 Юрія Коваленка. Журналіст зняв на відео, як водій маршрутки порушив правила дорожнього руху, та спробував отримати пояснення від водія, однак той поводився агресивно.

У Кривому Розі Дніпропетровської області поранено в шию оператора міського інтернет-ресурсу «Перший Криворізький» В’ячеслава Волка, який зголосився виконати роль правопорушника, аби журналісти могли відзняти постановочні кадри. Нещасний випадок стався 6 липня після навчань резервістів Збройних сил України у приміщенні Саксаганського районного виконкому міста.

Після навчань до журналістів підійшов військовий і запропонував зробити кілька постановочних кадрів. Волк зголосився взяти участь, він мав виконувати роль статиста. Військовослужбовці завели оператора всередину будівлі і через кілька хвилин всі, хто були на вулиці, почули постріл. Оператора з вогнепальним пораненням у ділянку шиї госпіталізували до однієї з лікарень міста.

З шести перешкоджань три випадки сталися у Миколаєві.

7 липня у сесійній залі Миколаївської райради депутат Сергій Протченко від Радикальної партії Олега Ляшка обурився присутністю в залі оператора районного видання «Влада громадам». Він спробував прибрати камеру, у цей момент за журналіста заступився депутат Руслан Нерода. Між депутатами зав’язалася бійка. Під час сесії депутат Сергій Протченко продовжив обурюватися присутністю преси в залі, погрожуючи «вжити заходів», якщо він буде згаданий у публікаціях ЗМІ або «хоч одне фото з’явиться в інтернеті».

Інший випадок у Миколаєві стався 23 липня, коли екс-нардеп України Віктор Горбачов, який є власником супермаркету «Сотка» штовхав та виривав телефон у ведучої програми «Скажіть, будь ласка» Світлани Махнічевої під час ревізії його магазину.

Крім того, у липні ІМІ зафіксував 5 випадків погроз, 4 випадки інтернет-тиску, по 2 випадки обмеження доступу до публічної інформації та політичного тиску. Також по 1 випадку пошкодження майна журналістів, судових позовів проти ЗМІ та від журналістів.

Випадки інтернет-тиску пов’язані з DDoS-атаками на сайт LB.ua, сайту міста Запоріжжя 061.ua та на глухівську газету «Неделя», а також атакуванням великою кількістю дзвінків з невідомих номерів мобільного телефона шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної у день народження, 8 липня.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 15 випадків побиття, 4 випадки цензури, 48 випадків перешкоджання, 19 – обмеження доступу до інформації та 19 випадків погроз.

Повністю Барометр свободи слова ІМІ за липень можна подивитися тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1431
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду