Інформаційна політика має бути спрямована на майбутню реінтеграцію нині окупованого Донбасу – секретар НСЖУ

Інформаційна політика має бути спрямована на майбутню реінтеграцію нині окупованого Донбасу – секретар НСЖУ

5 Серпня 2017
1473

Інформаційна політика має бути спрямована на майбутню реінтеграцію нині окупованого Донбасу – секретар НСЖУ

1473
Секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Ліна Кущ заявила, що інформаційна політика держави, спрямована на мешканців окупованих територій, повинна сприяти збереженню людських зв’язків та майбутній реінтеграції регіону.
Інформаційна політика має бути спрямована на майбутню реінтеграцію нині окупованого Донбасу – секретар НСЖУ
Інформаційна політика має бути спрямована на майбутню реінтеграцію нині окупованого Донбасу – секретар НСЖУ

Про це вона сказала у прямому ефірі програми «Час. Підсумки дня» 5-го каналу, повідомляє прес-служба НСЖУ.

Під час дискусії йшлося про те, яким чином збільшити прихильність мешканців Донбасу до України та  чи варто позбавляти громадянства за колабораціонізм.

«Що робити з людьми, які є антиукраїнськими на звільнених територіях, які чекають на Путіна? Що робити з людьми, які вагаються, тому що звикли, що за них усе вирішують? А Україна, ліберальна і демократична, не дозволяє собі стукнути кулаком по столу? Що робити?», - поставив питання ведучий 5-го каналу Віталій Гайдукевич.

«Давайте спочатку розділимо поняття. Є люди, які скоїли злочини, і вони повинні за це відповідати. Є люди, які злочини не скоїли. У нас немає колективної відповідальності. Є люди, які на окупованих територіях обіймають певні посади чи служать у незаконних збройних формуваннях і своїми діями підривають конституційний устрій України та непорушність її кордонів. Ці особи повинні нести відповідальність перед законом. Але є люди, які не працюють на окупанта. І за самі переконання, а не дії, неможливо людину позбавити прав», - заявила Ліна Кущ

На думку секретаря НСЖУ, розмови про «покарання колабораціоністів» чи «позбавлення громадянства за сепаратизм» відштовхують мешканців непідконтрольних територій та ускладнюють майбутню реінтеграцію Донбасу. За її словами, неможливо недооцінювати роль системної та багаторічної російської пропаганди, якій піддалися українські громадяни на сході.

У програмі також порушувалося питання, якою має бути державна інформаційна політика на окупованих та визволених територіях. За словами Ліни Кущ, мешканці Донбасу по обидва боки лінії розмежування хочуть дізнаватися свіжі новини насамперед про життя свого регіону, і журналістам варто враховувати це під час підготовки матеріалів.

Крім того, важливо встановлювати та зміцнювати прямі зв’язки між людьми, підтримувати тих, хто залишається на окупованих територіях відданим Україні. «Таких людей чимало, ми їх цінуємо і бережемо», - зазначила секретар НСЖУ, яка займається підтримкою журналістів-переселенців, журналістів, які працюють у зоні АТО та на окупованих територіях Донбасу.

«Ми справді різні. Але це не жах, це - наша сила. Ми повинні її усвідомити і прийняти», - погодився учасник ефіру, радник міністра інформаційної політики України Дмитро Ткаченко.

Нагадаємо, у липні Донецький інститут інформації презентував моніторинг друкованих ЗМІ Донеччини щодо присутності мови ворожнечі в їхніх матеріалах.

Дослідження ДІІ охопило вісім видань по обидва боки лінії розмежування. Моніторинг показав, що друковані ЗМІ, які знаходяться на території ОРДО, використовують мову ворожнечі значно частіше. На підконтрольній українській владі території наразі це скоріше поодинокі випадки.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду