Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін

Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін

20 Липня 2017
1119

Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін

1119
У заяві Комісії нагадується, що український журналіст обвинувачується у «шпіонажі» за статтею 276 Кримінального кодексу РФ
Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін
Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) внесла українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів, які утримуються в Росії.

Про це повідомляє Укрінформ із посланням на Twitter адвоката Сущенка Марка Фейгіна.

«Гельсінська комісія США внесла мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів», - написав адвокат.

У заяві Гельсінської комісії, зокрема, йдеться, що український журналіст Роман Сущенко обвинувачується у «шпіонажі» за статтею 276 Кримінального кодексу РФ.

«З 2010 року Роман працює паризьким кореспондентом Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», - зазначається в публікації.

У ній також нагадується, що журналіст був затриманий 30 вересня 2016 року в Москві одразу після того, як прилетів з Парижу у приватних справах. «Його звинуватили у зборі секретної інформації про діяльність збройних сил та Національної гвардії Росії. Пан Сущенко заперечує будь-яку причетність до шпигунства. Його роботодавець «Укрінформ» також вважає обвинувачення неправдивими і називає його затримання «планованою провокацією», - зазначили в Гельсінській комісії.

До Всесвітнього дня свободи преси-2017, який відзначався 3 травня, Комісія оприлюднила матеріал, де згадала про незаконне утримання Романа Сущенка в російській в'язниці, нагадав пан Фейгін.

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) є незалежним урядовим агентством США, заснованим Конгресом в 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що послужив основою для діяльності ОБСЄ. Гельсінська комісія складається з членів Сенату США (верхня палата Конгресу), Палати представників (нижня палата Конгресу), а також посадовців із Держдепартаменту, Пентагону і Міністерства торгівлі США.

Як повідомляв «Детектор Медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

Фото: ‏@vasilymaximov

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1119
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду