Human Rights Watch вимагає від бойовиків негайно звільнити Станіслава Асєєва

Human Rights Watch вимагає від бойовиків негайно звільнити Станіслава Асєєва

15 Липня 2017
1251

Human Rights Watch вимагає від бойовиків негайно звільнити Станіслава Асєєва

1251
«Насильницьке зникнення - дуже тяжкий злочин за міжнародним правом, який не може бути виправданим ні за яких обставин, ні за часів миру, ні війни», - заявляють в організації
Human Rights Watch вимагає від бойовиків негайно звільнити Станіслава Асєєва
Human Rights Watch вимагає від бойовиків негайно звільнити Станіслава Асєєва

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вимагає від бойовиків ОРДО негайно звільнити журналіста Станіслава Асєєва (творчий псевдонім – Станіслав Васін).

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на заяву HWW.

«Влада самопроголошеної Донецької Народної Республіки (ДНР) на сході України нелегально утримує блогера, відомого своїми проукраїнськими поглядами уже протягом шести тижнів», - йдеться в заяві.

За словами директора Human Rights Watch в Європі та Центральній Азії Х'ю Вілльямсона, те, що писав Асєєв, не подобалося керівництву так званої «ДНР», саме тому він став жертвою.

«Він є жертвою насильницького зникнення - дуже тяжкий злочин за міжнародним правом, який не може бути виправданим ні за яких обставин, ні за часів миру, ні війни», - сказав Вілльямсон.

HRW вимагає негайно звільнити Асєєва, а винних у його викраденні покарати.

У свою чергу бойовики відмовляються визнати факт викрадення Асєєва та через своє «МВС» оголосили його в розшук як зниклого безвісти. За інформацією «УП», Станіслав живий.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а його сторінку у Facebook – зламали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

18 червня рідні громадян України, незаконно ув’язнених у РФ, Криму та на тимчасово не контрольованій Україною території Донбасу, а також ініціатива «Євромайдан SOS» звернулися до віце-президента США Майкла Пенса з проханням порушити питання перед вищим керівництвом РФ щодо звільнення цих людей, у тому числі – Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня на конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності» у Відні голова НСЖУ Сергій Томіленко закликав представників міжнародного співтовариства підтримати зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, а також проявити солідарність з українськими журналістами Миколою Семеною та Романом Сущенком.

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

23 червня стало відомо, що Станіслава Асєєва внесли до списків на обмін полоненими.

5 липня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International пред’явила бойовикам ОРДО вимогу розкрити місцеперебування журналіста Асєєва (Васіна) і не допустити застосування до нього тортур чи іншого жорстокого поводження.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1251
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду