СБУ пошукала і не знайшла в себе порушень, на які вказали журналісти-розслідувачі

СБУ пошукала і не знайшла в себе порушень, на які вказали журналісти-розслідувачі

15 Липня 2017
1274

СБУ пошукала і не знайшла в себе порушень, на які вказали журналісти-розслідувачі

1274
Наразі юристи СБУ аналізують порушення, які могли зробити самі автори журналістського розслідування
СБУ пошукала і не знайшла в себе порушень, на які вказали журналісти-розслідувачі
СБУ пошукала і не знайшла в себе порушень, на які вказали журналісти-розслідувачі

СБУ завершила перевірку працівників свого Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки за фактами, оприлюдненими в журналістському розслідуванні програми «Схеми», і не встановила фактів незаконного збагачення.

Про це йдеться у відповіді начальника Управління внутрішньої безпеки СБУ Олександра Саппи на запит видання «Слово і Діло».

«Повідомляємо, що під час перевірки співробітників Служби безпеки України… фактів, які б свідчили про їх причетність до незаконного збагачення, не виявлено», - зазначено в документі.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 1 червня головна редакторка, авторка та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами цієї інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та створити загрозу їх життю і здоров’ю. Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Першому» 1 червня о 19:55.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія вважає, що журналісти «Схем» самі мають вирішувати, що видавати в ефір, і нести за це відповідальність.

Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська заперечила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет програми «Схеми: корупція в деталях» про елітні авто співробітників СБУ. За її словами, вона просила редакцію «Схем» утриматися лише від оприлюднення облич співробітників СБУ. Оскільки «Схеми» показали обличчя співробітників СБУ, вони порушили закон, вважає речниця СБУ.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що СБУ мала законні підстави просити журналіств не показувати облич своїх співробітників.

Згодом юристи Служби безпеки України повідомили, що проаналізують порушення, які могли допустити журналісти програми «Схеми» у розслідуванні про автопарк співробітників служби. Також в СБУ зазначили, що через розслідування журналістів їх співробітники, які фігурують у сюжеті, не зможуть далі працювати.

Головна редакторка програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька розказала «Детектору медіа» про ситуацію, що склалася навколо сюжету програми.

8 червня за фактами, викладeними у розслідуванні про елітний автопарк співробітників Служби безпеки України (СБУ) програми «Схеми», було призначeно пeрeвірку.

Фото: 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду