Українська журналістка оскаржила рішення суду, що виніс рішення на користь французького автора антиукраїнського фільму

Українська журналістка оскаржила рішення суду, що виніс рішення на користь французького автора антиукраїнського фільму

6 Липня 2017
1946

Українська журналістка оскаржила рішення суду, що виніс рішення на користь французького автора антиукраїнського фільму

1946
Перекладачка фільму французького кінорежисера-документаліста Поля Морейра «Україна: маски революції» Анна Чесановська-Жайяр оскаржила рішення паризького суду, який оштрафував її за критику на адресу фільму. Згідно із суддівською ухвалою, українська журналістка має сплатити штраф, більша частина якого піде на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.
Українська журналістка оскаржила рішення суду, що виніс рішення на користь французького автора антиукраїнського фільму
Українська журналістка оскаржила рішення суду, що виніс рішення на користь французького автора антиукраїнського фільму

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Анна Чесановська-Жайяр, українська журналістка, яка живе у Франції, звинуватила Поля Морейру в упередженості, зазначивши, що режисер фільму підтасовував і виривав з контексту заяви українських політиків, які фігурують в стрічці. Це, на її думку, змінювало сенс їхніх висловлювань. Багато важливих заяв, зазначає Чесановська, були просто вирізані з фільму. Морейра сприйняв її слова як наклеп і зажадав спростування. Суд погодився з його доводами і засудив журналістку до штрафу на суму 13,6 тисяч євро, включаючи компенсацію моральної шкоди, витрати на адвоката та судові витрати.

Журналістка повідомила, написала дві статті, в яких розкритикувала документальний фільм, і як раз на ці дві статті Поль Морейра відреагував.

«Хоча я була далеко не єдиною людиною, не єдиним журналістом, хто критикував його роботу, і відгуки інших журналістів були набагато жорсткішими порівняно з моїми, в них трапляються навіть слова "корисний ідіот" і тому подібні. Навіть можу сказати, що до того, як я написала свої дві статті, журналісти, які займаються українським питанням, а також люди з інтелектуальних кіл і кілька дипломатів підписали лист протесту, в якому критикували роботу Морейра. Причому досить жорстко», - зазначила вона.

За словами Анни Чесановської-Жайяр, їй були складно доводити у суді маніпуляцію Поля Морейри, тому що він не надав оригінальних кадрів до свого фільму.

«З усіх журналістів Морейра вибрав мене, тому що нападати на Le Monde, Le Figaro, Libération йому, напевно, не по зубах, а у Франції все-таки досить сильні профспілки журналістів. Але йому, напевно, знадобилося трохи відбілити свою репутацію, і він, напевно, вирішив, що це буде найкращий спосіб. На жаль, в суді мені не вдалося довести, що дійсно мала місце маніпуляція з цими кадрами, тому що Морейра не надав оригінальних кадрів, а просто на словах пояснити, що там було насправді і що вийшло в результаті, в принципі, досить складно. Мій адвокат подав апеляцію на винесене судом рішення, і ми зробили запит, щоб були пред’явлені оригінальні кадри, щоб суд все-таки міг порівняти і побачити, що враження від оригінальних кадрів – в порівнянні з тим, що було зроблено, – зовсім інші», - сказала вона.

Журналістка також вважає, що своїм позовом Поль Морейра намагається відбілити свою репутацію як об’єктивного документаліста після критики у французьких ЗМІ.

«По-перше, якщо Морейра «відбілить» свою репутацію, так чи інакше через цей судовий процес – це буде означати, що він «мав рацію» зробити таку справу. Це перше. Також треба дивитися не лише на наслідки, але й на те, що про це кажуть», - сказала вона.

Анна Чесановська-Жайяр також переконана, що Україна повинна більше говорити про себе в Європі – у тому числі, про складні і суперечливі теми свого внутрішнього життя.

«Це судове рішення – що воно говорить про нас, про українців? Треба просто зрозуміти, що у Франції Україну мало знають, ця суддя була загублена в цій справі, тому що вона не розуміє, що в нас діється, тому їй було важко сказати, хто там мав рацію – я, він. Їй було дуже цікаво, до речі, чи є там у нас «фашисти, які панують над Україною і взяли все в свої руки».

Це також, я вважаю, недоробок наш – журналістів, політиків. Тобто, нам треба більше говорити про Україну, звісно, треба також заторкувати болючі теми, про які ми не хочемо говорити, тому що боїмося. Наприклад, про той самий «Правий сектор», наприклад, про батальйон «Азов», про націоналізм. Тобто, треба пояснювати, тому що поки що в Європі це пояснює тільки російська пропаганда.

Ми, українці, настільки боїмося говорити на цю тему, що ми мовчимо, а коли ми мовчимо, інші говорять про нас те, що хочуть. Тут дійсно треба працювати над нашим іміджем, показувати Україну, щоб люди знали про Україну, без табу. Я думаю, що це все ж таки один із дзвіночків того, що Україну мало знають, мало розуміють, і нам треба ще дуже-дуже багато працювати», - сказала журналістка.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Після цього канал ще двічі повторив показ фільму.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

29 червня в Парижі відбулися судові слухання за позовом режисера-документаліста Поля Морейри до української журналістки Анни Чесановської-Жайяр, котра є автором рецензій на його тенденційний та антиукраїнський фільм «Україна: маски революції».

Згідно із суддівською ухвалою, українська журналістка, яка живе у Франції і пише французькою, Анна Чесановська-Жайяр має сплатити 13 тисяч євро, більша частина яких піде на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.

На фото - Анна Чесановська-Жайяр

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду