Transparency International навчить журналістів і активістів протидіяти корупції на місцях

Transparency International навчить журналістів і активістів протидіяти корупції на місцях

27 Червня 2017
1063

Transparency International навчить журналістів і активістів протидіяти корупції на місцях

1063
Визначено п’ятірку найпрозоріших великих міст України
Transparency International навчить журналістів і активістів протидіяти корупції на місцях
Transparency International навчить журналістів і активістів протидіяти корупції на місцях

Задля того, щоб українські міста були більш прозорими і відкритими, Transparency International Україна проведе низку тренінгів та семінарів, на яких активістів, представників влади та журналістів ознайомлять з найкращими практиками протидії корупції на місцях.

Про це заявив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, повідомляє Укрінформ.   

Transparency International Україна спільно з Інститутом політичної освіти проаналізували прозорість та відкритість ста найбільших міст України, найвідкритішими виявилися Львів, Кропивницький та Івано-Франківськ.

При цьому «за рівнем прозорості Львів набрав 59,7 балів зі 100, Кропивницький 55,96, Івано-Франківськ 54,2», - наголосив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

До п'ятірки лідерів також увійшли Київ і Миколаїв. Водночас пан Юрчишин нарікає, що навіть лідери рейтингу набрали зі 100 можливих менше 60 балів, «і це сумно».

Задніх пасуть Дніпро та Полтава, які не набрали і по 30 балів. За словами пана Юрчишина, такі результати означають, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого. Тому з метою підвищувати показники відкритості муніципалітетів у межах проекту проводитимуться тренінги та семінари для представників влади, журналістів і активістів.

Нині, коли в Україні в рамках децентралізації дедалі більше фінансів йде у регіони, без підвищення рівня підзвітності на місцях є великі ризики збільшення там корупції. «Тому за допомогою громадських ініціатив ми сподіваємося значно підвищити прозорість міст», - зауважив пан Юрчишин.

Дослідження проводилось у червні 2017 року, рейтингуванням охоплено 100 найбільших міст країни. Експерти дослідили міста за 91 показником, який характеризує 13 сфер і галузей. Зокрема, бралася до уваги інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, комунальне майно, освіту.

Як повідомляв "Детектор Медіа", експерти Центру політико-правових реформ (ЦППР) та «Transparency International Україна» під час презентації спільного аналітичного звіту щодо стану виконання українським урядом антикорупційних заходів зазначали, що загальний рівень реалізації заходів Антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки та Державної програми щодо реалізації Антикорупційної стратегії на 2015-2017 роки не перевищує 60% при запланованих 90-95%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду