Фейгін прогнозує, що Сущенка можуть обміняти на когось із арештованих російських розвідників

Фейгін прогнозує, що Сущенка можуть обміняти на когось із арештованих російських розвідників

27 Травня 2017
1282

Фейгін прогнозує, що Сущенка можуть обміняти на когось із арештованих російських розвідників

1282
Марк Фейгін, адвокат арештованого в Росії українського журналіста Романа Сущенка, вважає, що його підзахисного можуть обміняти на когось із кадрових розвідників РФ, які захоплені на Донбасі й перебувають за гратами в Україні.
Фейгін прогнозує, що Сущенка можуть обміняти на когось із арештованих російських розвідників
Фейгін прогнозує, що Сущенка можуть обміняти на когось із арештованих російських розвідників

Про це він заявив у інтерв’ю газеті «Факты и комментарии», відповідаючи на питання журналіста: «Навіщо все ж таки Путіну потрібен був Сущенко і наскільки ймовірним є його обмін, можливо, після суду, який, звичайно, винесе обвинувальний вирок?».

«Тут можна будувати найрізноманітніші версії, але відповідь ми отримаємо тільки тоді, коли Романа обміняють і ми побачимо, на кого або на що. Тоді і стане зрозуміло, навіщо все ця «шпигунська» справу затівалася», - зазначив Марк Фейгін.

Однак він все ж таки висловив свою суб'єктивну точку зору на можливій обмін Романа Сущенка.

«Сущенко розроблявся і був заарештований для обміну на когось, хто зараз сидить в київській тюрмі (ми знаємо, що на Донбасі були захоплені в полон кадрові розвідники РФ), а, може, і не тільки в Україні. Імовірність? Я завжди кажу: 50 на 50. Але про те, що розмін можливий, свідчить той факт, що українці привернули до справи саме мене, а не іншого адвоката. Я - особливий адвокат, оскільки вже займався, і успішно, розміном після політичних переговорів», - сказав адвокат.

Раніше Марк Фейгін із своїм колегою Миколою Полозовим ввели в ужиток багатьох журналістів термін «велика українська справа», до якої потрапив і Роман Сущенко,який працював кореспондентом «Укрінформу» в Парижі.

«Коли ми говорили про «велику українську справу», ми мали на увазі саме зону військових дій на Донбасі. Під цю справу в Слідчому комітеті РФ було створено спеціальне управління, яким керував генерал-майор Олександр Дриманов (зараз очолює СК РФ по Москві. - Ред.). Стосувалося воно десятків українських військових, керівників, політиків. Це і кримські татари, в тому числі заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, і Надія Савченко, і Олег Сенцов, і інші люди, які цікаві Кремлю для його пропагандистської діяльності.

За допомогою справ щодо названих громадян Москва намагається продемонструвати «весь жах української влади», «української хунти». Роман Сущенко став частиною цієї «великої історії» протистояння Кремля і Києва. Якби відносини не змінилися і в Києві залишився, умовно, Янукович, то ніякого «справи Романа Сущенко» не було б», - впевнений адвокат.

За його словами Роман Сущенко міг бути цікавий Кремлю через те, що, по-перше, він працював в Парижі кореспондентом «Укрінформу», по-друге, він колишній військовий і в якихось картотеках, напевно, значився.

«У 1999 році припинив службу, але свого часу закінчив танкове училище. Не виключаю, що справа починалося з спроби вербування, можливо, хотіли, щоб він дав свідчення проти керівництва України, можливо, ще щось ... Їм цікавилися, як об'єктом. Сущенко періодично приїжджав до Москви до свого двоюрідного брата. За останні роки як мінімум три рази. Спецслужби знали про це. Він зустрічався в Москві з багатьма старими знайомими. Людина, який дав проти нього свідчення, знав Сущенко 25 років. «Розробка» журналіста велася дуже довго, він не випадкова людина.

Тому тут два рівня. Перший - політичний. Сущенко був пов'язаний з політикою, висвітлював зустрічі в «нормандському форматі», коли переговори проходили в Парижі, він задавав питання Путіну, був знайомий з президентом Франсуа Олландом. Мав акредитацію при МЗС Франції. Тому був цікавий як досить відомий і авторитетний журналіст. Другий рівень - «шпигунський». Це оперативна гра російських спецслужб, які можуть затягнути в неї абсолютно будь-якого, особливо журналіста з його цікавістю і бажанням до всього поставитися професійно», - сказав Марк Фейгін.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

26 квітня Лефортовський районний суд Москви подовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку до 30 червня 2017 року.

18 травня Московський міський суд відхилив скаргу адвоката Марка Фейгіна на рішення суду про продовження утримання під вартою до 30 червня його підзахисного Романа Сущенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1282
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВВ
2487 дн. тому
Обменивать кацапских шпионов на журналистов? так никаких шпионов не хватит. Поймайте в Украине кацапского журналиста,обвините в шпионаже, вот вам и человек для обмена.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду