Генштаб нагадав журналістам про умови допуску на об’єкти Міноборони та ЗСУ

Генштаб нагадав журналістам про умови допуску на об’єкти Міноборони та ЗСУ

15 Травня 2017
2282

Генштаб нагадав журналістам про умови допуску на об’єкти Міноборони та ЗСУ

2282
Генеральний штаб Збройних Сил України звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням нагадати журналістам і працівникам медіа про затверджені особливі умови їх допуску на об’єкти Міноборони та Збройних Сил України.
Генштаб нагадав журналістам про умови допуску на об’єкти Міноборони та ЗСУ
Генштаб нагадав журналістам про умови допуску на об’єкти Міноборони та ЗСУ

Про повідомляє прес-служба Нацради.

Як зазначено у листі, умови визначені Інструкцією про порядок допуску журналістів, працівників засобів масової інформації на об’єкти Міністерства оборони України та Збройних Сил України, затвердженою наказом Міноборони від 16.06.2012 № 399, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.07.2012 за № 1149/21461.

«Дотримання цих умов особливо важливе з огляду на активізацію диверсійних робіт країни-агресора як на об’єктах військової інфраструктури, так і  цивільних територіях держави. – йдеться в листі. – Фахівці  засобів масової інформації мають розуміти, що порушення встановлених вимог щодо провадження журналістської діяльності на військових об’єктах можуть призвести до кримінальної відповідальності».

Нацрада, в свою чергу, звертає увагу телерадіоорганізацій і журналістів на необхідність дотримання вимог законодавства України у сфері телерадіомовлення щодо збору та оприлюднення інформації про військові об’єкти, а також вимог у сфері захисту інформації з обмеженим доступом.

 «Крім цього, на прохання Генштабу ЗСУ нагадуємо, що в країні посилено режимні заходи в районах військових об’єктів», – повідомляє Нацрада.

Нагадаємо, 24 квітня, телеканал ZIK повідомив про затримання знімальної групи програми «Стежками війни» у Рівненській області, неподалік смт. Оржів. Журналістів, начебто, було затримано за адміністративне порушення. Управління СБУ в Рівненській області підтверджує з посиланням на поліцію затримання знімальної групи. Нацполіція Рівненщини заявляє, що не має інформації про затримання журналістів.

СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

25 квітня стало відомо, що журналістів відпустили і вони повертаються до Києва. Про це «Детектору медіа» повідомила керівниця Департаменту журналістських розсідувань каналу ZIK Дарина Шевченко.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що звинувачення СБУ в підготовці диверсії на адресу журналістів програми «Стежками війни» телеканалу ZIK буде важко довести. Водночас вона закликала журналістів професійно виконувати свої обов’язки.

Згодом керівництво ZIKу заявило, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави і всі працівники знімальної групи програми проходять у відкритій СБУ справі виключно як свідки, йдеться у повідомленні прес-служби каналу.

26 квітня керівник апарату глави Служби безпеки України (СБУ) Олександр Ткачук закликав журналістів, які мають знімати сюжети близько режимних об'єктів, не провокувати військовослужбовців своїми діями, оскільки охорона в деяких випадках може відкрити вогонь.

 Фото: Новини Полтавщини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2282
Читайте також
25.04.2017 15:21
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
6 371
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду