Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів

Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів

3 Травня 2017
1370

Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів

1370
У Всесвітній день свободи преси Міністерство інформаційної політики України закликає суспільство звернути увагу на справи кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка та журналіста «Радіо Свободи» Миколи Семени
Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів
Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

За словами міністра Юрія Стеця, сьогодні справи Миколи Семени та Романа Сущенка – приклади порушення прав журналістів на професію та свободу слова з боку РФ. 

«В цей день я закликаю світову спільноту звернути увагу на наших політичних в’язнів-журналістів. Без підтримки міжнародних організацій, думок лідерів європейських держав швидкого визволення не досягнути», – сказав він.

Міністр у своєму зверненні до колег зазначив, що інша сторона свободи – відповідальність. У своєму повідомленні МІП просить журналістів «усвідомлювати відповідальність перед суспільством, дотримуватись стандартів журналістики та неупередженості висловлювань, відчуваючи при цьому свободу та підтримку держави».

Нагадаємо, сьогодні, 3 травня, відзначається Всесвітній день свободи преси. НСЖУ  у цей день закликав колег добиватися волі для журналістів Семени і Сущенка.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 26 квітня Лефортовський районний суд Москви подовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку до 30 червня 2017 року.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

18 квітня відбулося чергове засідання у кримінальній справі Семени. На допит з'явився лише один свідок – Юлія Кожем'якіна, яка розповіла, що була понятою під час огляду сторінки інтернет-видання з матеріалом Миколи Семени. При цьому свідок не змогла відповісти на запитання адвокатів щодо обставин цього огляду публікації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду