Журналісти «Громадського ТБ» є співавторами проекту, що отримав Пулітцерівську премію

Журналісти «Громадського ТБ» є співавторами проекту, що отримав Пулітцерівську премію

11 Квітня 2017
2529

Журналісти «Громадського ТБ» є співавторами проекту, що отримав Пулітцерівську премію

2529
Журналісти-розслідувачі програми «Слідство.Інфо» на «Громадському ТБ» були співаторами проекту Panama Papers, який отримав у США Пулітцерівську премію 2017 року в категорії «Роз’яснювальна журналістика». Українські журналісти вперше дотичні до найпрестижнішої журналістської нагороди світу.
Журналісти «Громадського ТБ» є співавторами проекту, що отримав Пулітцерівську премію
Журналісти «Громадського ТБ» є співавторами проекту, що отримав Пулітцерівську премію

Про це повідомляє прес-служба каналу.

Нагадаємо, 101-ша церемонія оголошення Пулітцерівських лауреатів відбулась у Нью-Йорку 10 квітня.  Нагороду у номінації «Роз’яснювальна журналістика» одержали Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (The International Consortium of Investigative Journalists), видання Miami Herald та McClatchy за публікації «Панамського архіву» (Panama Papers).

Panama Papers – це проект, який об’єднав більше 400 журналістів на шістьох континентах. Предметом досліджень була закрита розгалужена інфраструктура офшорних компаній, яка показала величезний масштаб використання офшорів представниками влади та бізнесменами усього світу для ухилення від сплати податків.. Проект мав у доступі 11,5 мільйонів документів офшорних компаній.

В Україні проект досліджував використання офшорних компаній Президентом України Петром Порошенком.  Проект координувався Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів.

«Це був найбільший проект, над яким я будь-коли працювала. Робота з документами тривала близько 9 місяців, за цей час ми з колегою Владом Лавровим відібрали у базі даних найцікавіші документи по Україні і вже незадовго до публікації поділилися ними з кількома колегами, які почали працювати над історіями», – розповідає журналістка проекту «Слідство.Інфо»,  редакторка OCCRP в Україні Анна Бабінець.

До деяких документів по Україні також мали доступ журналісти різних команд розслідувачів – лідер проекту «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап, журналісти Олена Логінова, Денис Бігус, Олександр Гуменюк та Катерина Каплюк.

«Певно, найважче було повірити, що сотні журналістів з усього світу можуть так довго зберігати у таємниці таку надзвичайно цікаву інформацію. Але саме це мовчання стало запорукою успішності проекту. Я дуже щаслива від того, що українські журналісти стали частиною команди, яка цього року отримала найпрестижнішу журналістську нагороду», – зазначила Анна Бабінець.

В категорії «Роз’яснювальна журналістика» премія присуджується за «видатний приклад пояснювальної журналістики, яка розповідає про значний і складний предмет, демонструючи майстерність у знанні предмета, ясність у написанні та чіткість презентації, за допомогою будь-яких наявних журналістських інструментів».

«Сподіваюся, це лише перший Пулітцер, до якого мають стосунок українські журналісти, але перший з багатьох», – сказала Катерина Горчинська, виконавча директорка «Громадського ТБ».

Загалом Пулітцерівська премія стала 17-ою нагородою міжнародного проекту Panama Papers.

Пулітцерівська премія є найвідомішою та найпрестижішою журналістською нагородою в світі. Вона видається Колумбійським університетом США у квітні кожного року, починаючи з 1917 року.

Нагадаємо, колективу видання The New York Times присудили Пулітцерівську премію 2017 року у номінації «Міжнародний репортаж» за низку публікацій про Володимира Путіна, у яких викривається його діяльність з «поширення російського впливу за кордоном».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду