Гузь просить міжнародні організації натиснути на владу, аби зупинити терор проти журналістів на Дніпропетровщині

Гузь просить міжнародні організації натиснути на владу, аби зупинити терор проти журналістів на Дніпропетровщині

6 Квітня 2017
1852

Гузь просить міжнародні організації натиснути на владу, аби зупинити терор проти журналістів на Дніпропетровщині

1852
Головний редактор кам’янського видання «Город 5692» (Днепропетровська область) Сергій Гузь звернувся до міжнародних та українських медіаорганізацій з проханням втрутитися у ситуацію «у зв’язку з катастрофічним погіршенням свободи слова на Дніпропетровщині, реальній загрозі діяльності та безпеці журналістів ЗМІ».
Гузь просить міжнародні організації натиснути на владу, аби зупинити терор проти журналістів на Дніпропетровщині
Гузь просить міжнародні організації натиснути на владу, аби зупинити терор проти журналістів на Дніпропетровщині

Про це йдеться у його листі на адресу Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), Європейської федерації журналістів (ЄФЖ), міжнародних журналістських організацій, Національної спілки журналістів України (НСЖУ), повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Тільки за останні два місяці на території області сталося щонайменше шість випадків нападів на журналістів та нищення їх майна (автомобілів), жоден з яких так і не був розслідуваний. І з кожним випадком ці напади стають усе більш цинічними та небезпечними», – ідеться в листі.

Як наголошує автор, що замовники цих нападів, схоже, поставили собі за мету «закрити рота журналістам непідконтрольних ЗМІ, та готові не обирати засоби залякування та тиску на пресу». Зважаючи на бездіяльність правоохоронних органів, виникають побоювання й за життя самих журналістів.

«Тому звертаюсь до вас з закликом зробити усе можливе, аби змусити владу та правоохоронні органи України нарешті вжити рішучих заходів по захисту журналістів, провести чесне та швидке розслідування усіх випадків підпалів та пошкодження автомобілів, нападів та залякування журналістів», - написав Сергій Гузь.

В.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко звернув увагу, що надання розголосу кричущим випадкам порушень прав журналістів та привернення уваги до безкарності в Україні представників різних міжнародних організацій у рамках Платформи щодо захисту журналістики та безпеки журналістів Ради Європи може сприяти більш ефективному розслідуванню цих випадків.

«Це інструмент зовнішнього тиску. І якщо ми зможемо вплинути на розслідування справ, що стосується погроз дніпропетровським журналістам, на розслідування «показових» справ – побиття черкаського фотокора Ігоря Єфімова, напад на знімальну групу у Бердянську – тоді можна буде говорити про реальні зрушення у ситуації з безкарністю в Україні», – сказав Сергій Томіленко.

Подаємо далі текст звернення Сергія Гузя повністю:

«Міжнародній федерації журналістів

Європейській федерації журналістів

Міжнародним журналістським організаціям

Національній спілці журналістів України

Незалежній медіа-профспілці України

Від головного редактора газети «Город 5692»,

м.Кам’янське, Дніпропетровської області,

Екс-керівника Незалежної медіа-профспілки України,

Члена Національної спілки журналістів України,

Гузя Сергія Івановича

Звернення

Шановні колеги та представники журналістських організацій!

Змушений звернутись до усіх вас з проханням про негайне втручання та допомогу місцевим журналістам у зв’язку з катастрофічним погіршенням свободи слова на Дніпропетровщині, реальній загрозі діяльності та безпеці журналістів ЗМІ, які пишуть про корупцію і зловживання владою місцевих політичних еліт.

Тільки за останні два місяці на території області сталося щонайменше шість випадків нападів на журналістів та нищення їх майна (автомобілів), жоден з яких так і не був розслідуваний. І з кожним випадком ці напади стають усе більш цинічними та небезпечними.

Усе почалося в серпні 2016 року, коли невідомі особи у Дніпрі спалили автомобіль тодішнього головного редактора обласної газети «Зоря» Ксенії Зайцевої. Після короткої перерви, 21 лютого 2017 року, невідомі порубали сокирою автомобіль журналіста видання «Город Никополь» Віктора Артеменка, а за три тижні спалили автомобіль позаштатного кореспондента цього ж видання Руслана Соловйова.

Справжній терор проти преси останні два місяці відбувається у місті Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області, де від погроз та залякування нападники перейшли до насилля проти журналістів.

Так, 12 лютого 2017 року невідомі особи підпалили автомобіль головного редактора газети «Город 5692» та сайту 5692.com.ua (автора цього звернення). До цього представники влади вимагали припинити друк критичних матеріалів про зловживання окремих компаній на тендерних закупівлях.

За два тижні, 25 лютого, невідомі особи спалили вщент автомобіль видавця та редактора газети «Антимафія» Станіслава Милославського. Разом з автівкою згорів і наклад свіжого номера цієї газети, в якому були критичні статті про місцеву владу.

На початку березня на адресу Сергія Гузя надійшла погроза фізичної розправи. В усіх випадках були написані заяви до правоохоронних органів, зокрема до Національної поліції. Однак розслідування не дали жодних результатів, що ще більше розв’язало руки нападникам.

В ніч на 31 березня 2017 року невідомі особи здійснили спробу підпалити місцеву друкарню, де якраз друкувався черговий наклад газети «Антимафія». За словами видавця Станіслава Милославського, в цьому номері він розповідав про справжні причини підпалу його автівки і хто за цим може стояти.

Та коли спалити тираж газети разом з друкарнею не вдалося, невідомі напали на таксі, в якому Милославський віз газету на розповсюдження, і силоміць забрали весь наклад газети (близько 5000 примірників).

Схоже, що замовники цих нападів поставили собі за мету закрити рота журналістам непідконтрольних ЗМІ, та готові не обирати засоби залякування та тиску на пресу. Що далі? В умовах бездіяльності правоохоронних органів залишається лише чекати, коли почнуться напади та насилля над самими журналістами.

Я вдячний за вже зроблені заяви на мою підтримку МФЖ, ЄФЖ, НСЖУ, НМПУ, ОБСЄ та інших організацій. Разом з вами я щиро сподівався, що надання розголосу порушенням прав журналістів надасть нам захист та можливість безпечно працювати. Адже багато років разом з вами я розбудовував профспілкові організації журналістів по всій Україні. Ми робили це якраз для того, щоб захистити свободу слова та права журналістів. Та схоже, що зараз лише наших зусиль буде недостатньо, аби зупинити хвилю терору проти журналістів на Дніпропетровщині.

Тому звертаюсь до вас з закликом зробити усе можливе, аби змусити владу та правоохоронні органи України нарешті вжити рішучих заходів по захисту журналістів, провести чесне та швидке розслідування усіх випадків підпалів та пошкодження автомобілів, нападів та залякування журналістів.

З повагою та надією, Сергій Гузь». 

Раніше, у березні, НСЖУ заявила, що жоден з пʼяти випадків нівечення автомобілів, які належать журналістам, які сталися на Дніпропетровщині за останніх сім місяців, досі не розслідувані правоохоронцями.

Нагадаємо, 25 лютого у Камʼянському згорів автомобіль Станіслава Мілославського, редактора газети «Антимафія», а в ніч проти 12 лютого невідомі підпалили автівку редактора сайту 5692.com.ua і газети «Город 5692» Сергія Гузя. Крім цього, 15 серпня 2016-го року в  Дніпрі невідомі підпалили автомобіль тодішній головній редакторці газети «Зоря» Ксенії Зайцевої.

Вночі 11 березня у Нікополі на автопаркові невідомі підпалили автомобіль позаштатного кореспондента видання «Город Никополь» Руслана Соловйова.  Ще одному журналісту цього ж медіа Віктору Артеменку невідомі розтрощили автомобіль сокирою біля редакції 21 лютого.

31 березня о 4.40 в поліцію Кам'янського (Дніпропетровська область) надійшло повідомлення, що горить будівля міської друкарні на вулиці Соборній, 4. Правоохоронці з’ясували, що невідомі закидали друкарню «коктейлями Молотова».

Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили підпал невідомими автомобіля журналіста Сергія Гузя.

Представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович засудила недавні факти нападів на журналістів в Україні – у тому числі підпал автомобіля Сергія Гузя.

На фото - одне із спалених авто журналістів

Фото: 5692.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1852
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду