Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер

Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер

2 Квітня 2017
1192

Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер

1192
За тим, як правоохоронні органи розслідують справи, пов’язані зі злочинами проти журналістів, мають стежити спеціальні комісії з представників медіа- та громадських організацій. Таку думку висловив старший радник Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Андрій Ріхтер під час регіональної дискусії в Харкові «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа». Захід було організовано Національною спілкою журналістів України (НСЖУ).
Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер
Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами Андрія Ріхтера, подібні комісії існують у Сербії,Чорногорії та показали свою ефективність.

«Звичайно, ми розуміємо, що в кожній справі є таємниця слідства, не всю інформацію можна надати, але громадськість має знати, як розслідуються ці резонансні справи», – зазначив він.

Він сказав, що протягом останніх трьох років Україна займає перше місце серед країн, які знаходяться в полі уваги Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, адже з 2013 року ситуація з безпекою журналістів почала розвиватися дуже драматично.

«Головна біда не в тому, що відбуваються напади, адже це можна пояснити і війною, і подіями Майдану. Головна біда в проблемі безкарності. В тому, що  органи правопорядку не хочуть, не можуть, не бажають очиститися від людей, які переступили цю межу і вчинили злочини проти журналістів. Ми ж намагаємося працювати таким чином, щоб усі ці злочини знаходилися під громадським контролем», - сказав Андрій Ріхтер.

Віце-президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Надія Ажгіхіна зауважила, що ідея спільного обговорення солідарних дій по захисту прав журналістів є однією з ключових ідей МФЖ і ЄФЖ. Вона навела приклад, коли у Туреччині перебували майже 140 журналістів у в’язниці і завдяки зусиллям ЄФЖ у тому числі, багато з них опинилося на свободі.

«На жаль, серед проблем, про які можемо говорити, – напади на журналістів, убивства на журналістів, а у підсумку – безкарність. Навіть якщо знайдені виконавці, замовники залишаються на свободі. Великою проблемою є також відсутність професійної солідарності», – зазначила вона.

У дискусії також взяв участь харківський журналіст Роман Черемський, який 133 дні був у полоні бойовиків «ЛНР». Крім цього, ще в часи майдану Роман постраждав від спецпризначенців у Харкові, але ця справа так і не була до кінця розслідувана.

В.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що в Україні загалом низький рівень культури і сприйняття журналіста на роботі.

«Маємо сотні випадків перешкоджання журналістській роботі, порушення прав журналістів і жодного покарання. Багато хто може дозволити собі переслідувати, бити журналістів, підпалювати їм авто, погрожувати і може бути впевнений, що лишиться непокараним. На сьогодні сказати, що є  успішний прецедент покарання за перешкоджання журналістській роботі ми не можемо. А це породжує нові випадки безкарності», – сказав Сергій Томіленко.

Організатором дискусії виступила Харківська регіональна організація Національної спілки журналістів України. В рамках заходу відбулася  презентація проектів Офісу Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (Відень), а також спільних проектів ОБСЄ з Національною спілкою журналістів України.

Дві регіональні дискусії з питань безпеки журналістів вже відбулися в Запоріжжі та Одесі.

Нагадаємо, Комісія журналістської етики (КЖЕ) спільно із Координатором проектів ОБСЄ в Україні ініціює серію регіональних обговорень «Журналістика в умовах конфлікту», до яких планується долучити практикуючих журналістів, представників академічних кіл, студентів факультетів журналістики та представників громадянського суспільства.

На фото – під час заходу

Фото: Facebook Миколи Калити

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1192
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду