Газета «Кримська світлиця» стане доступною для світової спільноти

Газета «Кримська світлиця» стане доступною для світової спільноти

27 Березня 2017
2137
27 Березня 2017
14:15

Газета «Кримська світлиця» стане доступною для світової спільноти

2137
Державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво», підпорядковане Міністерству культури України, спільно з редакціями газет «Культура і життя» та «Кримська світлиця» надало дозвіл на публікацію усіх випусків цих газет з часу заснування під вільною ліцензією «Creative Commons».
Газета «Кримська світлиця» стане доступною для світової спільноти
Газета «Кримська світлиця» стане доступною для світової спільноти

Про це повідомили у «ВікіНовинах».

«Газета "Кримська світлиця" стала провідним друкованим виданням у висвітленні головних подій з життя українського Криму. Вільне ліцензування газети дає передумови для поширення новин про український Крим у світовому інформаційному просторі», – розповів головний редактор газети «Кримська світлиця» Віктор Мержвинський.

У свою чергу генеральний директор «Національного газетно-журнального видавництва» Андрій Щекун, зазначив, що ЗМІ, які входять до складу підприємства мають власну унікальну добірку інформації, яка не має аналогів, ані в цифровому середовищі, ані в рамках інших друкованих видань. Тому, на його думку, надзвичайно важливо є те, що необхідно цю інформацію донести до міжнародної спільноти, надати можливість вільного використання матеріалів друкованих видань для суспільства

«Важливо, що такий перший крок вже зроблено редакціями газет "Культура і життя" та "Кримська Світлиця". Очевидно, що це правильний шлях інтеграції в міжнародну спільноту», – сказав керівник «Національного газетно-журнального видавництва».

Нагадаємо, що газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання – Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції із Сімферополя до Києва. Тоді колишній головний редактор газети Віктор Качула відмовився від переїзду. 31 травня 2016 року він був звільнений. Пізніше пан Качула заявив, що не згоден з таким рішенням керівництва.

У Києві перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму – до окупації півострова Росією, вийшов у липні. Конкурс на посаду головного редактора виграв сімферополець, філолог Віктор Мержвинський, який нещодавно був демобілізований із зони АТО. Незабаром він приступить до роботи. Нова команда видання повністю сформована з кримчан. Газета виходить щотижня накладом у тисячу примірників.

Нагадаємо, 22 грудня 2016 року під стінами Кабінету міністрів України активісти та журналісти організували пікет з вимогою врятувати «Кримську світлицю» і ряд культурологічних видань, які входять в державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво». Приводом для акції стали фінансові проблеми і рекомендація Мінкультури України скоротити штат співробітників видань, які підпорядковані видавництву.

Фото: «Голос Криму»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2137
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду