Затриманого у Мінську редактора білоруської версії сайту InformNapalm не відпустили і будуть судити

Затриманого у Мінську редактора білоруської версії сайту InformNapalm не відпустили і будуть судити

26 Березня 2017
1500
26 Березня 2017
10:22

Затриманого у Мінську редактора білоруської версії сайту InformNapalm не відпустили і будуть судити

1500
Редактора білоруської версії сайту InformNapalm Дениса Івашина, якого було затримано 25 березня у Мінську під час мирний акцій у День Волі (річниці проголошення незалежності Білорусі у 1918 році), у понеділок, 27 березня, буде доправлено до суду в білоруській столиці.
Затриманого у Мінську редактора білоруської версії сайту InformNapalm не відпустили і будуть судити
Затриманого у Мінську редактора білоруської версії сайту InformNapalm не відпустили і будуть судити

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

«Детектор медіа» повідомив 25 березня, що серед затриманих під час акцій у Мінську - редактор білоруської версії сайту InformNapalm Денис Івашин.

Затримання журналіста підтвердив також засновник міжнародного співтовариства волонтерів InformNapalm, головний редактор сайту InformNapalm Роман Бурко.

«Сьогодні журналіста, волонтери та редактора білоруської версії сайту міжнародного співтовариства InformNapalm Дениса Івашина, який прибув до Мінська для освітлення протестних акцій і загальної ситуації, що склалася, затримали силовики Білорусі. Його заштовхали в автозак і відвезли в невідомому напрямку. Ми сподіваємося, що: це не цілеспрямоване полювання за нашим волонтером, а випадкове затримання. На даний момент доля Дениса невідома. Просимо наших друзів і колег активізувати всі Можливі зусиль для звільнення нашого друга і волонтера», - написав він у своєму Facebook.

Активістка Юлія Івашина попросила про підтримку Дениса Івашина: «Більше 1000 людей постраждало сьогодні від рук білоруського ОМОНу під час #ДеньВолі у Мінську. У тому числі було затримано мого знайомого, білоруса з українським корінням, журналіста Дзяніс Івашын, який підтримував нас під час Революції Гідності. Не будьте байдужими!».

Згодом Роман Бурко написав, що редакції досі нічого не відомо про долю Дениса Івашина, якого силовики затримали на «Дні Волі» в Мінську, упакували в автозак і відвезли невідомо куди: «Ні в одному РВВС не дають інформації про його місцезнаходження. Просимо колег і волонтерів, всіх, кому відома доля Дениса - повідомити нам цю інформацію».

Пізніше у Facebook журналіста з’явилася інформація, що Денис Івашин вийшов на зв'язок по телефону.

«Він точно знаходиться в ЦІП (Центр ізоляції правопорушників. – Ред.), чекає суду, випустити його відмовилися. Шановні колеги-журналісти, сподіваємося на вашу солідарність і підтримку! Необхідний максимальний тиск на "влади" заради звільнення!», - написали білоруські активісти.

Увечері 25 березня Білоруська асоціація журналістів повідомила про звільнення в Мінську всіх затриманих журналістів, крім Дениса Івашина (сайт InformNapalm) і Олександра Борозенка («Белсат»).

За інформацією БАЖ, їх відвезли в Центр ізоляції правопорушників на Окрестіна, в понеділок журналістів судитимуть.

«У чому конкретно звинувачують Борозенко і Івашина поки невідомо. Попередньо передбачається, що процеси пройдуть у Фрунзенському (Івашин) і Московському (Борозенко) районних судах», - йдеться на сайті БАЖ.

Нагадаємо, 25 березня у різних містах Білорусі силовики затримали понад 30 журналістів, деякі з них були звільнені через кілька годин. У Білорусі цього дня відзначалося недержавне свято День свободи - річниця заснування БНР. По всій країні були заплановані вуличні акції, які припали на протести проти введеного так званого «податку на дармоїдів».

Увечері 25 березня стало відомо, що у столиці Білорусі ОМОН відпустив 57 правозахисників і журналістів, які були затримані в офісі правозахисного центру «Вясна».

На фото - Денис Івашин

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1500
Читайте також
27.03.2017 10:12
Леонид Канфер
для «Детектора медіа»
1 809
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду