Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську

Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську

25 Березня 2017
1554
25 Березня 2017
13:00

Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську

1554
Кореспондентка видання «Новое время» Христина Бердинських, яку вчора, 24 березня, силовики затримали разом з іншими трьома журналістами у столиці Білорусі, заявляє, що не порушувала законодавства країни і мала акредитацію МЗС Білорусі для роботи на території республіки.
Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську
Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську

Про це вона написала у своєму Facebook.

За її словами, вона мала на меті поїхати до Мінська на День волі, щоб написати репортаж в журнал. Тиждень тому журналістка відправила всі необхідні документи для акредитації в білоруське МЗС. В прес-службі МЗС Христині Бердинських повідомили, що її акредитація готова і вона може її забрати після прибуття до Мінська.

«У поїзді Київ-Мінськ я чесно зізналася білоруській перевірці, що працюю журналістом і що у мене є акредитація МЗС. Слово "журналіст" всіх дико налякало, у мене перевірили кожен файл в моєму компі, кожну візитку в гаманці, всі записи в блокноті, скільки у мене з собою грошей, кожну мою кишеню, прес-карту АТО, запитували разів 5, про що я буду писати. Я єдина людина в 2-му вагоні, кого так ретельно перевіряли. Я спокійно відповідала на всі питання, пояснюючи, що за тиждень підготовки прес-карти мене напевно перевірили всі можливі спецслужби. Мені віддали всі документи і побажали "щасливої дороги"», - написала журналістка.

В МЗС Білорусі вона отримала картку акредитації: «Видали без проблем і я остаточно заспокоїлася. Я працюю офіційно і мені нема чого боятися».

Того ж дня Христина Бердинських разом з іншими журналістами поїхала на вул. Фабрициуса, 4 у Мніську пілся того, як у соцмережах було розповсюджено інформацію, що будь-хто може принести туди передачу для раніше затриманих білоруських активістів.

«Ми поїхали туди працювати і спілкуватися з людьми. Люди в основному приносили туалетний папір, предмети особистої гігієни і т.д. Все це відбувалося в кімнаті на 3-му поверсі. О 17.40 хтось сказав, що на 1-му поверсі вже чергує міліція. Ми спустилися. Наряд міліції записував особисті дані всіх, хто спускався. Всього 14 людей, серед яких 4 журналістів.

Ми показали свої акредитації, паспорти, але міліція відмовлялася щось пояснювати. Один з міліціонерів сказав, що хтось подзвонив в міліцію і повідомив, що в цій будівлі стався злочин. Міліція приїхала за викликом і записувала дані всіх, як можливих свідків злочину. "Якого злочину?", - уточнила я. "А ця інформація не для розголошення", - відповіли мені. "Тобто, я не можу дізнатися, свідком якого злочину я стала?". І у відповідь тиша», - повідомила журналістка.

Після цього її та інших запросили зайти до спеціального автобусу.

«Весь цей час, ми раз 20 або 30 задавали одні і ті ж питання: "Що відбувається? Чому нас відвозять? Що ми порушили?". При цьому нам говорили, що ми не затримані. В бусі я дізналася, що один з хлопців навіть не приносив передачу, він просто спускався з будівлі, в якій, крім того знаходиться творча майстерня. Він допомагав розмальовувати манекен, у нього руки в фарбі, і на 18.30 він збирався йти на французькі корометражки», - написала вона.

Христина Бердинських повідомила, що затриманих привезли в Московське РОВД на вул. Грушевська, 9.

«Ще хвилин 20 ми сиділи всередині автобуса. Потім відчинилися двері і якийсь співробітник правоохоронних органів нам повідомив, що як вам вже пояснили, все ви затримані за адміністративним порушення, ваші права обмежені, тому у відділенні міліції вимкніть мобільні телефони. "Але нам ніхто нічого не пояснював і нам сказали, що ми не затримані!", - обурювалися ми. "Тоді зараз вам пояснять", - відповів він.

Нас попросили виходити з автобуса по 4 людини. Далі ми пройшли в відділення. У великій кімнаті, де на стіні висять герб Білорусі і слова білоруського гімну, міліціонери ретельно записували наші особисті дані і не відповідали на елементарні питання: "Чому ми тут? Що ми порушили? Що взагалі відбувається?"», - написала журналістка.

Христина Бердинських стверджує, що не панікувала, бо повідомила про свої затримання у соцмережах: «Я розуміла, що в Україні вже про наше затримання знають всі, і що дипломати, журналісти і політики, напевно, роблять все можливе, що б мене звільнити».

За її словами, через якийсь час в кімнаті з'явився прес-секретар мінської міліції і попросив відокремити паспорта співробітників ЗМІ від інших. Він перевірив акредитації, і через якийсь час журналістів попросили вийти з кімнати і віддали паспорти.

«На вулиці ми знову запитали - що сталося і що буде з цими людьми, які залишилися в управлінні? Прес-секретар відповів, що він займається тільки журналістами і ще раз попередив, що завтра на акції до Дня волі ми повинні мати з собою обов'язково паспорт і МЗС-ську акредитацію…У тих 10 затриманих ні за що людей немає таких зв'язків, як у журналістів. Ці люди абсолютно безправні. Їм ніхто нічого не пояснює, на їхні запитання не відповідають, їх телефони відключені, і абсолютно тупикова ситуація. Це дуже сумно. Подивимося, що буде завтра», - написала журналістка.

Христина Бердинських також подякувала дипломатам і всім, хто писав і розповсюджував інформацію про затримання журналістів:  «Спасибі дипломатам. Мені дзвонив посол України та сказав, що вони приїхали в РВВС відразу ж, як тільки дізналися про моє затримання. Спасибі всім, хто репостив і писав. Але на жаль, це дуже сумна історія».

Нагадаємо, 24 березня журналістку видання «Новое время» Христину Бердинських затримали у столиці Білорусі силовики.  Її разом з іншими особами повезли в Московський РВД Мінська. 

В редакції журналу «Новое время» «Детектору медіа» повідомили, що разом з Христиною Бердинських було затримано і журналіста «France24» (Франція) Гулівера Крега. Перед затриманням Гулівер Крег написав у своєму Twitter, що журналісти прибули на прес-конференцію родичів раніше затриманих білоруських активістів.

«Радіо Свобода» повідомила, що в той час у будівлі перебували кореспондентка білоруської служби «Радіо Свобода» Галина Абакунчик, журналістка українського видання «Новое время» Христина Бердинських і журналісти «France24» (Франція).

Через якийсь час Христина Бердинських повідомила про звільнення своє і колег-журналістів після затримання силовиками у столиці Білорусі.

На фото - автобус, в якому перевозили затриманих

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1554
Читайте також
27.03.2017 10:12
Леонид Канфер
для «Детектора медіа»
1 798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду