У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

21 Березня 2017
2145
21 Березня 2017
19:57

У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

2145
Сьогодні, 21 березня, поліція Москви (Росія) затримала спеціального кореспондента українського інформаційного агентства УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» Микиту Бородіна.
У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Про це повідомляє прес-служба «1+1 медіа».

Інцидент трапився під час запису інтерв'ю з аспірантом Московського державного університету (МДУ) Захаром Сарапуловим, який вивісив прапор України на будівлі університету в третю річницю анексії Криму. В цей час приїхала російська поліція, у журналіста вилучили документи.

У Facebook Роман Цимбалюк повідомив, що в даний момент його везуть у відділення поліції: «Нас затримали, везуть в місцеве відділення поліції перевіряти "законність" зйомки. Перший раз в житті в машині поліції. Не спрацювала акредитація МЗС РФ. Кажуть, що ми вигукували гасла, а може і проводили "мітинг"».

Разом із українською знімальною групою був затриманий і Захар Сарапулов.

«Поліція сказала, що на "02" надійшов дзвінок, що нібито ми вигукували гасла і можливо проводили мітинг, що стало підставою для доставки у відділення поліції. Нас затримали трьох – Захар, який нам давав інтерв'ю, я і оператор "1+1" Микита Бородін», - уточнив УНІАН Роман Цимбалюк.

Згодом Роман Цимбалюк повідомив у Facebook, що очікує звільнення: «Дві години вже у відділенні поліції, ще година, і зобов'язані відпустити. Будемо з цього і виходити. Стілець, до речі, хтось прикрутив до підлоги. Ще ж працювати після цього».

Він також опублікував своє фото із відділку.

Водночас кореспондент УНІАН  заявляє про безпідставність затримання поліцією в Москві української знімальної групи.

«За російським законодавством, вони не мали право нас затримувати. Ми знімали в громадському місці, на вулиці, практично в сквері, неподалік від оглядового майданчика», - розповів він в коментарі УНІАН.

Роман Цимбалюк написав відмову від дачі будь-яких пояснень.

Журналіст також повідомив про подробиці затримання. За його словами, українську знімальну групу затримали після того, як вони записали інтерв'ю з аспірантом історичного факультету МДУ Захаром Сарапуловим, який 18 березня, в день анексії Криму, вивісив у Москві прапор України.

«Після того як ми записали інтерв'ю, Захар дістав прапор України, і ми його теж зняли. Після чого під'їхала поліція, почала перевіряти документи. У результаті поліцейські почали говорити, що нібито ми проводили мітинг і, можливо, викрикували якісь гасла, і зараз нас доставили до відділення поліції в будівлі МДУ. Забрали паспорти, акредитації», - повідомив Цимбалюк.

Раніше в столиці РФ співробітники ФСБ затримали, допитали і побили аспіранта МДУ, який з вікна гуртожитку витягнув український прапор в річницю окупації Криму. Прапор він зробив власноруч з двох шматків тканини. Під час фестивалю на честь окупації півострова він висунув прапор з вікна кімнати і став ним розмахувати. Свою акцію він влаштував в знак протесту проти витрачання бюджетних коштів на фестиваль в той час, як в МДУ, де він вчиться, немає грошей на ремонт гуртожитків. Про це на умовах анонімності розповів його товариш.

Нагадаємо, 23 грудня 2016 року, під час щорічної прес-конференції Володимира Путіна у Москві, кореспондент інформагентства УНІАН Роман Цимбалюк поцікавився у президента Росії долею ув’язнених у РФ журналіста Романа Сущенка, Олега Сенцова та спитав про окупантів на Донбасі та тортури так званих «кримських диверсантів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2145
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду