Розгляд апеляційної скраги побитого беркутівцями журналіста Єфімова відклали на 30 березня

Розгляд апеляційної скраги побитого беркутівцями журналіста Єфімова відклали на 30 березня

22 Лютого 2017
1380

Розгляд апеляційної скраги побитого беркутівцями журналіста Єфімова відклали на 30 березня

1380
Розгляд апеляційної скарги фотокореспондента газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова, побитого працівниками міліції в Черкасах в лютому 2014-го року, відклали на 30 березня. Такою є ухвала Апеляційного суду Черкаської області, який 16 лютого почав розгляд скарги журналіста на рішення Соснівського суду Черкас. Захист журналіста вважає, що розслідування кримінального провадження здійснюється вкрай неефективно
Розгляд апеляційної скраги побитого беркутівцями журналіста Єфімова відклали на 30 березня
Розгляд апеляційної скраги побитого беркутівцями журналіста Єфімова відклали на 30 березня

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

Як розповіла НСЖУ колега Ігоря Єфімова, журналістка газети «Вечірні Черкаси» Тетяна Сухенко, на судовому засідання 16 лютого підозрюваний Петро Паливода заперечував свою вину у побитті журналіста, аргументуючи, що він не бачив нікого у жилеті «Преса» та не віддавав безпосередніх наказів підлеглим – співробітникам батальйону патрульної служби.

Юристи наголошують, що Прокуратура Черкаської області невірно кваліфікувала дії Паливоди. 

«Це може свідчити про небажання здійснювати ефективне досудове розслідування та притягати до відповідальності винних осіб, оскільки дії Паливоди слід було кваліфікувати як пособництво, яке мало вияв у бездіяльності, при перевищенні влади особовим складом батальйону, пособництво в перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів, оскільки санкції цих статей передбачали покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Натомість, інкримінована йому стаття є найбільш сприятливою для Паливоди, оскільки максимальний вид покарання за санкцією цієї статті становить лише обмеження волі до трьох років. Також Ігор Єфімов мав би подати цивільний позов щодо матеріального відшкодування завданих збитків. Однак цього не було зроблено», – зазаначили адвокати.

Детальніше про цю справу йдеться у адвокатському висновку, який на прохання НСЖУ підготували фахівці столичної фірми «АКТІО».

Як повідомляє НСЖУ, дані Єдиного державного реєстру судових рішень підтверджують, що розслідування кримінального провадження здійснюється вкрай неефективно, оскільки слідчі лише в 2017 році звертаються до суду з клопотаннями про тимчасовий доступ до речей і документів, з метою отримання інформації в операторів телекомунікацій, хоча на даний час така інформації вже могла бути знищена за строками зберігання.

«Отже, все це свідчить про бажання Прокуратури Черкаської області максимально затягнути досудове розслідування з метою не притягнення до відповідальності винних осіб», – зазначили в НСЖУ.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфімову беркутівці побили та розбили голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою. Того дня на дамбі він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому у цьому.

5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах 20 лютого 2014 року, внаслідок чого міліціонери побили журналіста Ігоря Єфімова.

12 грудня Соснівський суд Черкас ухвалив виправдальний вирок у справі побиття журналіста газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова під час Революції Гідності у 2014 році. Адвокати журналіста повідомляють, що виправдувальний вирок відносно Паливоди є незаконним оскільки на день вчинення злочину Паливода був службовою особою, а отже підлягав кримінальній відповідальності.

12 грудня 2016 року Ігор Єфімов подав апеляційну скаргу на вирок Соснівського районного суду м.Черкаси, яким було виправдано єдиного підозрюваного у справі щодо його побиття.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду