НСЖУ вкотре вимагає покарання винних у нападах на журналістів під час Євромайдану

НСЖУ вкотре вимагає покарання винних у нападах на журналістів під час Євромайдану

16 Лютого 2017
1367

НСЖУ вкотре вимагає покарання винних у нападах на журналістів під час Євромайдану

1367
Та закликає колег активніше висвітлювати судові засідання в справах постраждалих журналістів
НСЖУ вкотре вимагає покарання винних у нападах на журналістів під час Євромайдану
НСЖУ вкотре вимагає покарання винних у нападах на журналістів під час Євромайдану

За даними Національної спілки журналістів України, під час Революції гідності (протягом листопада 2013 – лютого 2014 року) було вбито двох журналістів, від побоїв постраждали 271 журналіст; зафіксовано 9 арештів і затримань працівників ЗМІ, 14 нападів на редакції медіа, 31 випадок погроз працівникам ЗМІ фізичною розправою.

Такі цифри НСЖУ озвучило під час прес-конференції сьогодні, 16 лютого.

Виконуючий обов’язки голови спілки Сергій Томіленко зазначив, що оновлені дані моніторингу виявили 60 нових випадків агресії протии журналістів у часи Євромайдану. У більшості ситуацій, де журналісти зазнали насильства під час виконання своїх професійних обов’язків і висвітлення протестів у Києві та регіонах, винними є представники силових структур. Жоден із них не поніс покарання.

За словами пана Томіленка, у Генпрокуратурі визнають вину силовиків, утім це визнання не призводить до логічних наслідків: справедливого покарання винних.

«Ми не вимагаємо особливих преференцій для журналістів, ми лише хочемо почуватися безпечно під час виконання професійних обов’язків. Хочемо, аби був хоч якийсь прецедент покарання. Наша ключова вимога – не те, щоб винні вмилися кров’ю, як журналісти, а щоб, як мінімум, позбулися роботи в органах МВС. Ми хочемо хоч якоїсь профілактики. Це наші справедливі вимоги», – додав керівник НСЖУ.

Сергій Томіленко також підкреслив: зазвичай постраждалі журналісти не мають юридичної підтримки, не знають, як правильно писати заяву, контролювати процес, адже вони стикаються із системою (прокуратурою, судами, міліцією), яка говорить своєю мовою, має певний арсенал дій. Журналісти і суспільство програють у цій битві. Тому нагальною є допомога адвокатів.

Адвокат Адвокатської дорадчої групи Вікторія Дейнека наголосила, що в розслідуванні злочинів проти журналістів важлива публічність. Вона закликала представників ЗМІ активніше висвітлювати судові засідання у справах колег: «Потрібно, щоб хтось приходив і знімав ці процеси, робив висновки. Бо чим далі ми йдемо, тим частіше знаходяться інструменти виправдання винних. Маємо запобігти цьому».  

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Києві загинули двоє журналістів журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій і студент, журналіст Ігор Костенко. Справу Вячеслава Веремія досі не доведено до кінця – підозрюваного у причетності до вбивства Юрія Крисіна суд системно звільняє з-під варти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду