Поліція і прокуратура у Черкасах перекладає на суди провину за безкарність щодо побиття журналістів під час Євромайдану

Поліція і прокуратура у Черкасах перекладає на суди провину за безкарність щодо побиття журналістів під час Євромайдану

8 Лютого 2017
1515

Поліція і прокуратура у Черкасах перекладає на суди провину за безкарність щодо побиття журналістів під час Євромайдану

1515
Сьогодні, 8 лютого, черкаські журналісти провели за ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) біля Черкаської облдержадміністрації (ОДА) акцію «Ні — безкарності за злочини проти журналістів!». Досі не покарані правоохоронці, які під час подій Майдану побили в Черкасах кількох журналістів, в тому числі – фотокореспондента Ігоря Єфимова.
Поліція і прокуратура у Черкасах перекладає на суди провину за безкарність щодо побиття журналістів під час Євромайдану
Поліція і прокуратура у Черкасах перекладає на суди провину за безкарність щодо побиття журналістів під час Євромайдану

Про це повідомляє видання «Прочерк».

Представники ЗМІ запросили на зустріч головного поліціянта області Валерія Лютого та очільника прокуратури Черкаської області Сергія Овчаренка. Вони хотіли почути про стан справ щодо розслідування побиття журналістів.

«Правоохоронці діятимуть згідно з чинним законодавством. Щодо порушень часів Майдану, то всі матеріали було зібрано та направлено на розгляд до прокуратури. Ми докладемо усіх сил для того, щоб всі, хто проходить по цій справі, були покарані», – заявив Валерій Лютий.

На запитання журналістів: «Чи ви обіцяєте нам, що черкаські правоохоронці не будуть більше бити журналістів, які виконують свою роботу?», Валерій Лютий відповів, що гарантує виконання правоохоронцями лише наказів в межах законодавства.

Медійники також тримали плакати зі списком винних у побитті під час Євромайдану  фотокореспондента Ігоря Єфимова та тих, хто цьому не завадив.

«Я хотів би зупинитися на тій справі відносно заступника командира патрульної служби, який знаходився у автомобілі і не вжив жодних заходів для припинення побиття журналістів. Проти нього було відкрите кримінальне провадження та обвинувальний акт. На жаль, суд не підтримав нашу позицію, і був винесений виправдовувальний вирок. Мені важливо зрозуміти мотивацію суду, бо, наприклад, я не уявляю, щоб за моєї відсутності заступник не вжив заходів щодо припинення неправомірних дій моїх же підлеглих», - сказав прокурор області  Сергій Овчаренко.

На закиди журналістів, що в багатьох справах, які розслідуються, діє кругова порука правоохоронців, прокурор зауважив: «Справи з надуманих причин поверталися по 3-4 рази. Тому потрібно вже поцікавитися у суддів, чому так відбувається».

Раніше Національна спілка журналістів України оприлюднила посади і прізвища всіх працівників міліції, які у лютому 2014-го року або били фотожурналіста газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфимова кийками, або не заважали це робити.

П’ять черкаських обласних газет – «Вечірні Черкаси», «Черкаський край», «7 днів», «Акцент» і «Нова Молодь Черкащини» – на знак солідарності із постраждалим колегою вийшли із шпальтою  з плакатом «Ні – безкарності за злочини проти журналістів». Поруч із фотографією закривавленого журналіста – прізвища тих міліціонерів, які його били, або  спостерігали за побиттям.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфимову беркутівці побили та розбили голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою. Того дня на дамбі він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому у цьому.

5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах 20 лютого 2014 року, внаслідок чого міліціонери побили журналіста Ігоря Єфимова.

12 грудня Соснівський суд Черкас ухвалив вирок у справі побиття журналіста газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфимова під час Революції Гідності у 2014 році. Підсудного, одного з тодішніх правоохоронців, Петра Паливоду, який на момент побиття журналіста стажувався на посаді заступника командира батальйону, виправдали.

Зазначимо, з початку 2016 року правоохоронці скерували до суду 15 кримінальних проваджень за 21 епізодом злочинів, скоєних відносно журналістів.

На фото - побитий Ігор Єфимов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду