Баштовий і Цигима дали свідчення у справі Скрипіна та Грішина проти «Громадського»

Баштовий і Цигима дали свідчення у справі Скрипіна та Грішина проти «Громадського»

15:53,
3 Лютого 2017
2490

Баштовий і Цигима дали свідчення у справі Скрипіна та Грішина проти «Громадського»

15:53,
3 Лютого 2017
2490
Баштовий і Цигима дали свідчення у справі Скрипіна та Грішина проти «Громадського»
Баштовий і Цигима дали свідчення у справі Скрипіна та Грішина проти «Громадського»
У Печерському райсуді Києва відбулося четверте засідання суду за позовом Романа Скрипіна та Сергія Грішина проти ГО «Громадське телебачення», які оскаржують своє виключення з членів ГО.

3 лютого суд півтори години допитував свідків – головного режисера «Громадського» Анну Цигиму та керівника цифрової платформи «Громадського» Андрія Баштового. Після цього суд оголосив перерву до 2 березня.

Запитання свідкам ставили адвокати сторін і самі позивачі, які вважають, що їх безпідставно було виключено з членів ГО «Громадське ТБ».

Андрій Баштовий вважає, що Романа Скрипіна виключили з членів ГО тому, що він залишив ГО без фінансових коштів, забравши гроші з рахунку на PayPal та від монетизації контенту на YouTube, та завдав ГО репутаційної шкоди.

«Ми дізналися, що гроші з Youtube-каналу опинились у Романа. Про це я дізнався від Сергія Білоусова з агенції інтернет-прав AIR. Ми бачили онлайн-документи. Було дві транзакції. Одна – від 9 вересня 2014 року, коли було перераховано більш ніж 36 тисяч доларів. Друга транзакція мала бути завершена до 2015 року, але юрист сказав, що ми не можемо її зупинити. Там була сума у 2 тисячі доларів», - розповів пан Баштовий.

Він уточнив, що реєстрацією Youtube-каналу займався особисто сам і компанія YouTube була повідомлена, що цей канал належав «Громадському телебаченню». Як раніше пояснила в коментарі «Детектору медіа» голова ГО «Громадське ТБ» Наталя Гуменюк, Роман Скрипін мав доступ до онлайн-кабінету з коштами від YouTube як голова організації, а сама пані Гуменюк отримала до нього доступ 20 січня 2016 року.

Стосовно рахунку на PayPal – це був приватний рахунок Романа Скрипіна. У суді пан Баштовий підтвердив, що на нього збирали кошти благодійників саме для потреб громадської організації. «Ми просили у Романа звітності, він сказав, що не можна просто так оприлюднювати скріни рахунків, треба перевірити транзакції. Ми довго спілкувалися з Романом. Він казав, що поверне кошти і не повернув», - зазначив пан Баштовий.

Андрій Баштовий також стверджує, що Роман Скрипін згодом зробив розсилку електронною поштою благодійникам «Громадського» із запитанням, на що витратити ці кошти: «Він писав їм, як вони хочуть, щоб він тепер використав зібрані кошти. А це кілька тисяч людей».

Сергія Грішина, за словами Андрія Баштового, виключили з членів ГО «Громадське телебачення» тому, що той завдав організації репутаційної шкоди: «Він писав дописи в соцмережах, на даний час вони з його сторінки видалені. На зборах я запитав його про стосунок до організації “Громадське Київ”. Тоді на Facebook-сторінці “Громадське Київ” була заява, на що витратять кошти, зібрані для “Громадського”».

Як доказ приналежності пана Грішина до «Громадське Київ» Андрій Баштовий пригадав Twitter-сторінку «Міністерства сексуальної політики» - жартівливого пабліку, який вів Сергій Грішин: «Випадково виявилося, що Twitter “Громадське Київ” – це перейменована сторінка “Мінсекс”. І всі підписники Мінсексу автоматично стали підписниками Громадське Київ».

Окрім того, за словами пана Баштового, Сергій Грішин не повертав техніку, що створювало проблеми в роботі. Продюсер звертався з цим питанням до технічного директора.

Другою допитували Анну Цигиму. Вона підтвердила слова Андрія Баштового про мотивацію «Громадського телебачення» виключити Романа Скрипіна та Сергія Грішина з членів ГО та про неповернуту вчасно Сергієм Грішиним техніку: «Сергій Грішин 20 грудня взяв техніку: айпад-міні, ноутбук, роутер, накопичувач і фотоапарат Canon. На той час він уже не був працівником Громадського телебачення, а лише членом ГО. Ми просили Сергія повернути техніку, але отримали відмову.Частину техніки він повернув 15 лютого (у день виключення з ГО. - ДМ), але айпад, накопичувач і ноутбук досі в нього».

На доказ того, що через таку поведінку Сергія Грішина ускладнювалася робота організації, пані Цигима розповіла про проблему із записом інтерв’ю з Іваном Пасічником, а також про зйомки документального фільму «Злам» про події на Майдані 18-20 лютого. Зйомки потребували постійно двох-трьох камер, а були випадки, коли доводилося знімати однією.

Роман Скрипін і Сергій Грішин на цьому судовому засіданні своєї позиції не висловлювали – вони лише могли ставити запитання свідкам. Раніше Роман Скрипін у коментарі «Детектору медіа» заявив, що його не було за що виключати з членів ГО: «Я не можу зрозуміти досі, за що мене виключили. Нібито за нанесення шкоди організації. Але я шкоди їй не наносив: публічно не озвучував речей, які шкодили організації, фінансово їй не шкодив тощо». А Сергій Грішин вважає, що його виключили з політичних мотивів: бо він підтримав Романа Скрипіна.

Після допиту свідків суд оголосив перерву і призначив наступне судове засідання на 2 березня о 16:00.

Нагадаємо, 15 лютого 2016 року ГО «Громадське телебачення» на загальних зборах виключила зі своїх членів Романа Скрипіна та Сергія Грішина за поданням програмної ради ГО через, як заявляли ініціатори, недотримання положень статуту організації, вчинення дій, які суперечать статутній меті організації та/або завдають шкоду її репутації, та невідповідність вимогам щодо членства в організації.

Роман Скрипін із Сергієм Грішиним подали позов до Печерського районного суду з вимогою визнати недійсним рішення щодо виключення їх з членів ГО «Громадське телебачення».

Перше засідання у цій справі відбулося 11 жовтня 2016 року. Друге – 30 листопада 2016 року. Суд вирішив запросити трьох співробітників «Громадського» в якості свідків на наступне засідання 24 січня – голову ГО Наталю Гуменюк, головного режисера Анну Цигиму та керівника цифрової платформи «Громадського» Андрія Баштового.

Третє судове засідання відбулося 24 січня. Суд півтори години слухав пояснення позивачів і допитував свідка – голову ГО «Громадське телебачення» Наталю Гуменюк, після чого оголосив перерву до 26 січня.

Тим часом Роман Скрипін подав проти ГО «Громадське ТБ» і кількох своїх колишніх колег ще один позов до Печерського районного суду м. Києва про захист честі, гідності та ділової репутації. Друге судове засідання в цій справі призначено на 18 березня.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду