У Святогірському міськвиконкомі стався напад на журналіста «СтопКорупції» (ВІДЕО)

У Святогірському міськвиконкомі стався напад на журналіста «СтопКорупції» (ВІДЕО)

30 Січня 2017
2219

У Святогірському міськвиконкомі стався напад на журналіста «СтопКорупції» (ВІДЕО)

2219
25 січня у Святогірську (Донецька область) на журналіста «Стоп Корупції», керівника Святогірського осередку ГО «Стоп корупції» Володимира Рибалкіна напав перед початком засідання виконавчого комітету міської ради член виконкому, начальник Обласного шпиталю для ветеранів війни у Святогірську Микола Присяжний. Інцидент стався у будівлі міської ради Святогірська.
У Святогірському міськвиконкомі стався напад на журналіста «СтопКорупції» (ВІДЕО)
У Святогірському міськвиконкомі стався напад на журналіста «СтопКорупції» (ВІДЕО)

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як розповів Володимир Рибалкін, засідання виконавчого комітету проходило не в залі засідань, а в кабінеті міського голови Святогірська Олександра Дзюби. За словами журналіста, на меті у члена виконкому Миколи Присяжного було перешкоджання зйомці засідання.

«О 10 годині ранку в приміщені Святогірської міської ради міським головою Дзюбою О.І. було призначено сесію виконавчого комітету Святогірської міської ради. Висвітлення подібних засідань, винесення їх на широкий загал “СтопКор” проводить регулярно, бо для місцевих жителів це єдина можливість дізнатися, чим насправді займається влада, які рішення ухвалює», - розповів Рибалкін.

Він додав, що представникам влади не подобається присутність журналістів, і раніше теж траплялись випадки перешкоджання відеозйомкам.

«Але активісти кожного разу наполегливо відстоювали свої права і доносили до громади необхідну інформацію. Але сьогодні влада перейшла межу. Щойно я став готувати відеокамеру, на мене накинувся член виконавчого комітету Присяжний. Взяв та буквально вибив моєю спиною двері в кабінеті міського голови, до речі, за його присутності і моральної підтримки. Якби не витримка, усе б могло закінчитись бійкою, на що й було розраховано», – розповів деталі нападу Володимир Рибалкін.

Відразу після інциденту журналіст викликав поліцію, приїхали також представники прокуратури. За його словами, інформація про цю подію внесена в ЄРДР за статтею 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко так прокоментував інцидент: «Виконком є колегіальним суб’єктом владних повноважень і доступ до його засідань має бути відкритим, якщо інше не передбачене законодавством (п. 4 ст. 3 ЗУ Про доступ до інформації). Якщо не проводиться закритого засідання виконкому, то кожен, не лише журналіст, присутній має право здійснювати зйомку цього публічного заходу, а учасники засідання мають право заперечувати лише проти того, щоби знімали безпосередньо їх (ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу)».

Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний додав, що регламентом виконавчих органів Святогірської міської ради передбачена можливість журналістів бути присутніми на засіданнях виконавчого комітету.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року  Бахмуті (колишній Артемівськ) Донецької області невідомі обстріляли офіс місцевої телекомпанії «Сіверське телебачення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду