НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів

НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів

20 Січня 2017
826

НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів

826
Відповідно до оновлених даних, у січні 2014 року 103 вітчизняних та іноземних журналіста були побиті в Києві та інших містах України.
НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів
НСЖУ оновила дані про постраждалих на Євромайдані журналістів

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ. 

Крім столиці, найбільше нападів було у Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі. Також заарештовали п'ятьох журналістів у Києві і одного в Запоріжжі. Ще дванадцять погроз працівникам ЗМІ зафіксовано впродовж цього місяця.

Серед усіх цих випадків домінують саме прояви агресії з боку силовиків.

Опитані НСЖУ постраждалі журналісти сумніваються, що винних буде покарано.

До прикладу, оператора 5-го каналу Івана Наконечного у листопаді на Європейській площі штовхали беркутівці та зламали світло на камері. 20 січня він працював разом із колегою-журналісткою біля входу до стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського.

«Мені прямо в камеру попала гумова куля і застрягла. Техніка вже була непридатна для роботи», – згадує Іван. 

Після цього він ходив з юристами каналу до міліції, написав заяву, його декілька разів викликали до прокуратури, але далі справа не пішла. Камера досі на експертизі.

У січні 2014 року у центрі Харкова журналіст харківського видання «Український простір» Роман Черемський знімав автобуси, біля яких були бійці «Беркуту».

«Один із силовиків на мене накинувся і спробував оглушити електрошокером, але чомусь не подіяло, тоді мене затягли в автобус, били по ребрах, вщент розбили камеру, знищили всі записи і викинули з автобуса», - розповідає Роман. 

Декілька разів, каже він, справу хотіли закрити, тож журналіст ходив до прокуратури з вимогою продовжити розслідування.

«У неформальній розмові мені відверто сказали, що в цієї справи немає перспективи. Кримінальне провадження закрили», - каже Роман і додає: тільки серед його харківських колег шістьом пошкодили апаратуру.

НСЖУ продовжує оновлювати дані про всіх постраждалих журналістів у період Євромайдану та збирає інформацію про реальний стан розслідувань цих випадків, нагадує керівник Спілки журналістів Сергій Томіленко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду