43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування

43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування

19 Січня 2017
1373

43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування

1373
Проти висловилися 32% респондентів.
43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування
43% експертів вважають необхідним регулювати роботу журналістів в зоні АТО – опитування

Такі результати отримала громадська організація «Інтерньюз-Україна» після проведення експертного опитування «Дотримання свободи Інтернету в умовах збройного конфлікту».

Результати було представлено 18 січня в Краматорську. «Головні висновки для нас – те, що ризики для Інтернет свободи існують, але вони не є такими критичними, як для Росії», – зазначив Віталій Мороз, представник ГО «Інтерньюз-Україна».

Метою опитування було дізнатися потенційні ризики доступу користувачів до мережі та з’ясувати, чи накладає воєнний конфлікт на Донбасі обмеження діяльності журналістів та блогерів в Україні.

У період із 12 грудня 2016 року до 12 січня 2017 року було опитано 100 осіб з України. До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти з трьох ключових груп: представники медіаспільноти (професійні журналісти й редактори українських ЗМІ національного та місцевого рівня), правозахисники та експерти галузі інтернет-технологій.

Респонденти вважають, що воєнний конфлікт на сході України накладає обмеження на вільний  розвиток інтернету в Україні з огляду на саморегуляцію та самоцензуру в медійній сфері. 41% приймають певні обмеження свободи Інтернету для користувачів з метою забезпечення безпеки країни. Однак 35% респондентів опитування висловлюються проти будь-яких обмежень свободи Інтернету.

Відповідаючи на запитання щодо умов роботи журналістів під час воєнного конфлікту, 41% респондентів висловилися за необхідність регулювання роботи журналістів в зоні АТО. Однак 32% висловилися проти такого регулювання.

«Респонденти бачать, що діяльність журналістів може регулюватися, якщо це стосується питань безпеки держави», – ствердужує пан Мороз.

Ще одне запитання опитування стосувалося теоретичного інциденту в зоні АТО. За легендою, «блогер з Краматорська побачив пересування військової техніки в місті й опублікував про це пост з фотографіями у Фейсбуці. СБУ змушує видалити пост».

58% опитаних вважають, що в такій ситуація СБУ діяла б неправомірно, хоча блогеру не варто було б публікувати подібний пост. Ще 8% вказує на неправомірність дій СБУ й безумовне право блогера публікувати контент.

На правомірності дій СБУ щодо блогера вказали 19% опитаних респондентів.

Опитування було здійснене в рамках проекту «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту» за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів, що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду