Черкаський журналіст оскаржить виправдальний вирок підозрюваному в його побитті

Черкаський журналіст оскаржить виправдальний вирок підозрюваному в його побитті

16 Січня 2017
1178

Черкаський журналіст оскаржить виправдальний вирок підозрюваному в його побитті

1178
Фотожурналіст газети «Вечірні Черкаси» Ігор Єфімов подав апеляційну скаргу на вирок Соснівського районного суду м.Черкаси від 12 грудня 2016 року, яким було виправдано єдиного підозрюваного у справі щодо його побиття.
Черкаський журналіст оскаржить виправдальний вирок підозрюваному в його побитті
Черкаський журналіст оскаржить виправдальний вирок підозрюваному в його побитті

Про це повідомила прес-служба Національної спілки журналістів України.

Ігор Єфімов у апеляційній скарзі просить суд скасувати вирок Соснівського райсуду та ухвалити новий вирок, яким визнати підозрюваного винним у вчиненні кримінального правопорушення.

«Ось був останній день подання апеляції. Мені дозволили ознайомитися з чотирма томами справи, перезняти матеріали. Я надаю їх юристам для подальшого вивчення. Також ще одну апеляційну скаргу по моїй справі подала прокуратура області», - розповів Єфімов.

Адвокати фотожурналіста вважають, що Соснівський суд неповно дослідив докази, наявні в справі й не здійснив повного та всебічного розгляду справи, а тому і визнав Паливоду особою, яка не відповідала за додержання законності та дисципліни особовим складом.

Як зазначила юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, насправді прокуратура не провела належне розслідування по цій справі, не встановила осіб, причетних до безпосереднього перешкоджання журналістській діяльності.

«Розслідування проводилося стосовно особи, щодо якої в суді не було доведено, що саме він займав відповідну посаду і мав обов’язок зупинити правопорушення, а також навіть те, що він бачив, що таке правопорушення відбувалося. Кваліфікована справа була не за статтею 171 КК (перешкоджання діяльності журналіста). Вважаємо, що потерпілий може підтримати апеляційну скаргу прокуратури. В подальшому рекомендуємо вимагати порушення кримінальної справи про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста та брати участь у слідчих діях з адвокатом, оскільки потерпілий стверджує, що він може впізнати особу, яка його била», - зазначила пані Панкратова.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, проблема безкарності – це один  з найбільших викликів у професії журналіста. «Зокрема, в цій справі брутального побиття фотожурналіста ми намагаємося об’єднати максимум зусиль для допомоги колезі», - зазначив він.

Як повідомили в НСЖУ, юридична підтримка журналіста Ігоря Єфімова – це перша справа в рамках реалізації партнерської угоди між спілкою та київським Адвокатським об’єднанням «Адвокатська фірма «АКТІО». Угода, про яку було домовлено наприкінці 2016-го року, передбачає надання правової допомоги потерпілим журналістам.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфімову беркутівці побили та розбили голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою. Того дня на дамбі він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому у цьому.

5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах 20 лютого 2014 року, внаслідок чого міліціонери побили журналіста Ігоря Єфімова.

12 грудня Соснівський суд Черкас ухвалив виправдальний вирок у справі побиття журналіста газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова під час Революції Гідності у 2014 році.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду