Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак заявила про свою співпрацю з українськими спецслужбами

Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак заявила про свою співпрацю з українськими спецслужбами

11 Січня 2017
2755

Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак заявила про свою співпрацю з українськими спецслужбами

2755
Нещодавно звільнена з полону бойовиків «ЛНР» журналістка з Івано-Франківська Ольга Сворак (Богданова) заявила, що діяла на окупованій території в інтересах України і була пов’язана із українськими спецслужбами.
Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак заявила про свою співпрацю з українськими спецслужбами
Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак заявила про свою співпрацю з українськими спецслужбами

Про це вона сказала сьогодні, 11 січня, на прес-конференції в Івано-Франківську, повідомляє видання «Фіртка».

За словами Ольги Сворак, перебуваючи на окупованій території Луганської області, вона допомагала українцям, які знаходилися на лінії розмежування.

«Всі мої дії були виключно в їх інтересах та в інтересах України. Про своє перебування на вказаній території я повідомляла відповідним спецслужбам України. Уточнити, у чому полягала допомога, не можу. Щодо співпраці зі СБУ та іншими спецслужбами відповім так. На мій погляд, у час війни це обов'язок кожного патріота та й простої людини», - запевняє Ольга Сворак. 

Подробиці свого перебування в зоні проведення бойових дій вона не повідомила, зазначаючи, що інформація є закритою. При цьому Сворак сказала, що готова пройти поліграф в СБУ, щоб з неї зняли всі можливі підозри.

«Я стала маріонеткою в якихось політичних іграх. Я діяла тільки в інтересах України. Я не знала хто мене звільняє, мене 26 числа забрали з Луганського СІЗО і на наступний день передали Рубану. Якщо Савченко до цього причетна, то я їй вдячна, але в жодних політичних іграх я участі не беру», - наголосила Ольга Сворак.

Крім того вона розповіла, що фото з чоловіком з «ЛНР» у Криму були зроблені для «легенди», і всі стосунки з ним були тільки для того, щоб отримати довіру бойовиків. Однак, за її словами пізніше цей чоловік здав її та свідчив проти неї.

Під час прес-конференції івано-франківські громадські активісти Ростислав Гудзінський та Віталій Чорненький нагадали, що Ольга Сворак була внесена у список на обмін полоненими влітку 2016 року.

Раніше редактор івано-франківського інформаційного ресурсу «Голос–інфо» Віталій Чорненький підтверджував, що Ольга Сворак до потрапляння у полон співпрацювала з цим сайтом.  Після звільнення журналістки він не зміг сказати, чи вона працюватиме і далі в їх редакції.

Нагадаємо, 21 червня 2016 року стало відомо, що бойовики угруповання «ЛНР» затримали українську журналістку із Івано-Франківська, кореспондентку інформаційного ресурсу «Голос-інфо» Ольгу Богданову (Сворак). Бойовики звинуватили її у шпіонажі. У розповсюдженому бойовиками відео вона заявляє, що співпрацювала з СБУ.

Пізніше в СБУ повідомили, що не коментуватимуть затримання бойовиками журналістки. Натомість, івано-франківські журналісти заявляли, що домагатимуться визволення своєї колеги з полону бойовиків.

26 грудня представники ОРДЛО Олександр Захарченко та Ігор Плотницький заявили, що готові передати народному депутату України Надії Савченко двох полонених жінок - івано-франківську журналістку Ольгу Богданову (Сворак) та Анжеліку Преснякову. Такі наміри вони назвали «актом доброї волі». 

Зазначимо, Надія Савченко не входить в офіційну групу переговірників в Мінському процесі, яка складається з представників України, Росії та ОБСЄ.  Депутат зустрілася з ватажками терористів так званих «ЛНР/ДНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську 7 грудня. Пізніше Надія Савченко підтвердила цю інформацію ЛІГА.net .

Вранці 27 грудня представники так званої «ДНР» передали керівнику українського Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиру Рубану двох заручниць.

Радник голови Служби безпеки України (СБУ) Юрій Тандіт повідомив «Детектору медіа», що незабаром стануть відомі «багато цікавих фактів» про заручниць бойовиків ОРДЛО Анжеліку Преснякову та журналістку Ольгу Сворак. За словами пана Тандіта, зараз жінки знаходяться під наглядом СБУ поблизу Майорська (Донецька область) та мають дати свідчення.

Фото, відео: «Фіртка»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2755
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду