На Рівненщині від журналістки вимагали акредитацію для відвідування сесії

На Рівненщині від журналістки вимагали акредитацію для відвідування сесії

30 Грудня 2016
3707

На Рівненщині від журналістки вимагали акредитацію для відвідування сесії

3707
Міський голова Вараша (Рівненська область) Сергій Анощенко поставив журналістці телеканалу «Енергоатом» Юлії Крищук вимогу акредитуватися в міській раді, щоб відвідувати сесії.
На Рівненщині від журналістки вимагали акредитацію для відвідування сесії
На Рівненщині від журналістки вимагали акредитацію для відвідування сесії

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).

Як зазначено, відразу після сесії міської ради журналістка підійшла до міського голови, щоб запитати щодо його ініціативи повернення місту старої назви. Спочатку Анощенко коротко відповів, але після уточнюючих питань журналістки почав звинувачувати її в перекручуванні інформації та поставив вимогу, щоб наступного разу журналістка акредитувалася в раді перед тим, як сюди приходити.

Після інциденту на сайті міськради оприлюднили діалог, який відбувся уже після відповіді Сергія Анощенка на питання журналістки Юлії Крищук.

«От що ви робите в міській раді? Ви не акредитовані. Що ви робите в міській раді? Будете акредитовані – прийдете. Що виробите в установі, де є керівник, де ви не попередили, що прийшли сюди. Ви маєте право знімати? Без дозволу», - запитав міський голова. Журналістка відповіла, що має право знімати.

Керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко зазначає, що термін «акредитація» застосовується у багатьох сферах, зокрема і в журналістиці. Але часто виникає плутанина з приводу того, що насправді мається під ним на увазі або який обсяг прав та обов̕̕язків журналіста передбачає для нього акредитація.

«Акредитація журналістів та інших працівників ЗМІ регулюється ст. 26 Закону України “Про інформацію”. Потрібно пам̕̕’ятати, що акредитація – це не обов`язок і не єдина легальна можливість висвітлювати діяльність акредитуючої структури. Абзац другий частини 1 ст. 26 згаданого Закону передбачає: “Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень», - зазначив юрист.

Міський голова Анощенко пояснив виданню, що міськрада нікому не забороняє прийти в сесійну залу, але хоче знати, хто яке ЗМІ представляє.

«Ні одному журналісту не відмовляли і не збираємося відмовляти. Просто хочемо знати, яке ЗМІ хто представляє... Перше, що я її спитав, покажіть, будь ласка, журналістське посвідчення. Вона мені відмовилася хоч якийсь документ показати, хто вона така. Тобто будь-яка людина з вулиці бере камеру, мобільний телефон, приходить у сесійну залу і каже, що я журналіст, я буду знімати?», - сказав він.

Також він зазначив, що журналістка не представилась, коли підійшла брати інтерв’ю, і він не знав, яке вона ЗМІ представляла. Видання зауважує, що подивившись відео журналістки, можна побачити, з чого почався конфлікт і те що міський голова знав, яке ЗМІ вона представляє.

Сама пані Крищук дивується такій поведінці голови міськради. Хоч під час цієї сесії свого посвідчення вона йому не показувала, однак впевнена, що він її добре знає, а така поведінка через те, що не подобаються її матеріали.

Вона зауважила, що неодноразово надсилала копію свого журналістського посвідчення в міську раду.

«Сотню запитів йому написала з копією посвідчення, а він мені про акредитацію ліпить. Починалося все з того, що сесію зірвали, я підійшла до нього і запитала, як він реагує на побажання Дмитра Сільмана, керівника “Народного контролю” на Рівненщині. Сергій Анощенко мені відповів щось на кшталт “з вашим каналом я не буду розмовляти, ви брехливі і т.д.” і втік. Потім повернувся зі своїм журналістом, привів кричащу пані і давай “наїжджати”, що ми не акредитовані при міській раді. Я йому диктую закони про інформацію, статтю 26-ту, потім вона вмикає свою камеру і він знову “ви хто такі», - розповіла журналістка.

Юлія Крищук радитиметься зі своїм керівником щодо того, як оскаржити дії посадовця.

Наадаємо, в серпні у Рівному місцеві депутати від ВО «Свобода» облили алкоголем журналістку сайту «Четверта влада» Вікторію Максимчук, яка випадково сфотографувала їхнє святкування на літній терасі одного з рівненських кафе.

Фото – «Четверта влада»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3707
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юля
2670 дн. тому
Журналісткою її назвати кращедетектор медіа проаналізував її сюжети і написа би чи є там хоч якась об єктивність
Гасти
2670 дн. тому
Ця журналіста дорчі з сумнівним минулим мала би мати при собі посвідчення, бо мало хто там прийшов, так шо так перекручувати факти не треба
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду