Український журналіст Роман Цимбалюк спитав Путіна про Сущенка, Сенцова, тортури «кримських диверсантів» та Донбас

Український журналіст Роман Цимбалюк спитав Путіна про Сущенка, Сенцова, тортури «кримських диверсантів» та Донбас

23 Грудня 2016
3552

Український журналіст Роман Цимбалюк спитав Путіна про Сущенка, Сенцова, тортури «кримських диверсантів» та Донбас

3552
Сьогодні, 23 грудня, під час щорічної прес-конференції президента Росії Володимира Путіна у Москві, український кореспондент інформагентства УНІАН Роман Цимбалюк поцікавився долею ув’язнених у РФ журналіста Романа Сущенка, Олега Сенцова та спитав про окупантів на Донбасі та тортури так званих «кримських диверсантів».
Український журналіст Роман Цимбалюк спитав Путіна про Сущенка, Сенцова, тортури «кримських диверсантів» та Донбас
Український журналіст Роман Цимбалюк спитав Путіна про Сущенка, Сенцова, тортури «кримських диверсантів» та Донбас

Відео з прес-конференції розмістив телеканал «Дождь».

«Володимир Володимирович, за останні роки ваша країна відловила так багато українців, що режисери зі світовим ім'ям просять вас звільнити українського режисера. Я, як український журналіст, хочу вас попросити проявити милосердя і відпустити кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, тому що справи проти громадян України виглядають політично мотивованими. І якщо катувати людей, як «кримських диверсантів Захтея і Панова, то в шпигунстві на користь України зізнаюся я й навіть ви ... Ви часто говорите, що були змушені захищати російськомовних в Криму і на Донбасі. Ви в минулому році говорили, що ніколи не приховували, що відправляли на Донбас вирішувати військові питання. Уточніть, де це написано в Мінських угодах. І чи знаєте ви, що навіть якщо ви колись підете на пенсію, росіяни залишаться для українців окупантами», - запитав пан Цимбалюк.

«Добре було б домогтися того, щоб на Донбасі українську армію не вважали окупантами», - відповів Путін.

Він також відповів на запитання про можливість звільнення українського журналіста Романа Сущенко, режисера Олега Сенцова і співробітників українських спецслужб.

Володимир Путін заявив, що така можливість є в тому випадку, якщо українська сторона «відмовиться від ворожої діяльності і проведе амністію відносно учасників конфлікту на Донбасі». Тоді, за словами Путіна, ймовірно, можна буде обміняти «всіх на всіх». 

Також Путін сказав, що «ніхто їх («кримських диверсантів» - ред.) не катував і не бив і «те, що вони дають свідчення, легко перевірити».

Нагадаємо, 9 грудня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в ході міністерської зустрічі ОБСЄ допустив, що українські політв’язні можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт Сущенка до 30 січня 2017 року (на два місяці).

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року. Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

У жовтні 2016 року заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що міністерство юстиції РФ заявляє про неможливість передати Україні засудженого до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова. Водночас сестра політв'язня Кремля Олега Сенцова Наталія Каплан, яка зараз проживає в Києві, підтвердила, що її брат має тільки український паспорт. За її словами, довідку про начебто «російське громадянство» українського режисера видав слідчий ФСБ Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3552
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду