СБУ заявляє, що діяла в межах закону під час недопуску журналістів до Порошенка на Карачуні

СБУ заявляє, що діяла в межах закону під час недопуску журналістів до Порошенка на Карачуні

6 Грудня 2016
1992

СБУ заявляє, що діяла в межах закону під час недопуску журналістів до Порошенка на Карачуні

1992
У Службі безпеки України прокоментували вчорашній інцидент із журналістами «Громадського Тб Донбасу» та філії Національної телекомпанії України (НТКУ) «Донецької регіональної дирекції» (канал «ДоТеБе»), яких СБУ не допустила до Президента Петра Порошенка у Слов’янську під час відкриття телевежі на горі Карачун
СБУ заявляє, що діяла в межах закону під час недопуску журналістів до Порошенка на Карачуні
СБУ заявляє, що діяла в межах закону під час недопуску журналістів до Порошенка на Карачуні

Позицію відомства «Детектору медіа» пояснила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

За її словами, Служба безпеки діяла «в рамках закону».

«В принципі, українське законодавство передбачає, що правоохоронні органи можуть обмежувати доступ будь-якої особи на об’єкти, які охороняються, тобто на місце, де перебуває керівництво держави. Із законодавчої точки зору ми діяли в рамках закону. Але ми вибачилися перед журналістами. Не з точки  зору законодавства, а з точки зору того, що це все ж таки преса. Висвітлення, свобода слова… Із законодавчої точки зору ми поступили правильно. До нас судові позови не матимуть перспектив», сказала вона.

Пані Гітлянська підвтердила інформацію, що журналісти «Громадського Тб Донбасу» та каналу «ДоТеБе» дійсно були акредитовані на захід за участю Порошенка, але СБУ не встигло «прискіпливо» перевірити їх, бо журналісти знаходяться у «списку СБУ» і «до них є питання». Зокрема, за словами Гітлянської, журналісти є «фігурантами кримінальних проваджень».

«Там чотири особи. Один із них, між іншим, працівник Донецької адміністрації. До всіх до них є питання. І це потребувало додаткової перевірки, просто не було оперативного часу, щоб її здійснити. Розумієте, зона АТО, підвищена небезпека. Питання були до конкретних осіб, а не до медіа, які вони представляли. Тим більше що по телефону людина може представитись будь-ким, а потім не надати документи, – сказала вона. – Нас не цікавить яке видання вони представляють. Нас цікавить прізвища осіб, до яких  були запитання. Ким би вони не представились, яке б медіа вони не представляли».

Як пояснила пані Гітлянська, список акредитованих журналістів формується по телефону. Потім зазначені особи перевіряються СБУ. 

«Всі бажаючі журналісти можуть подати заявки, потім вони передаються на перевірку в Управління охорони та СБУ. На жаль, Державна адміністрація передала списки фактично в онлайн-режимі і ми не встигли прискіпливо перевірити. Тому перевіряли фактично в польових умовах, і ці прізвища висвітилися в системі як такі, до яких є питання»,- зазначила Гітлянська.

Вона також зазначила, що, можливо, СБУ «перевищила, переоцінила» свої можливості та повідомила, що відомство вибачилося перед журналістами, які не змогли потрапити на захід, присвячений вікдриттю телевежі.

«Ми вибачилися. Розуміємо, що відбулося насправді, але не про все можемо говорити»,зазначила Гітлянська.

«Детектор медіа» чекає на коментар від Адміністрації Президента України.

Нагадаємо, 5 грудня Громадська організація «Громадське телебачення Донбасу» і філія Національної телекомпанії України (НТКУ) «Донецька регіональна дирекція» (канал «ДоТеБе») зробили заяви щодо щодо перешкоджання роботі журналістів цих ЗМІ під час відкриття телевежі на горі Карачун (Донецька область), на якому був присутній Президент України Петро Порошенко.

Оновлюється...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1992
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду