З початку року до суду скеровано 15 справ щодо порушень прав журналістів

З початку року до суду скеровано 15 справ щодо порушень прав журналістів

23 Листопада 2016
1187
23 Листопада 2016
15:20

З початку року до суду скеровано 15 справ щодо порушень прав журналістів

1187
З початку 2016 року правоохоронці скерували до суду 15 кримінальних проваджень за 21 епізодом злочинів, скоєних відносно журналістів.
З початку року до суду скеровано 15 справ щодо порушень прав журналістів
З початку року до суду скеровано 15 справ щодо порушень прав журналістів

Про це повідомили представники Національної поліції і Генеральної прокуратури на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні при Адміністрації Президента, яке відбулося 23 листопада з нагоди Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, пише Інститут масової інформації (ІМІ).

Вісім кримінальних проваджень передані до суду виключно за статтею 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), два провадження - за статтею 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста). Ще три кримінальних провадження передані до суду за статтями 171 та 345-1, і ще два провадження - за статтями 171 та 347-1 (Умисне знищення або пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України.

Зокрема, правоохоронці скерували до суду кримінальні провадження у наступних правопорушеннях стосовно журналістів сайту «Преступности.НЕТ», Петра Цициліна з «Дорожнього контролю. Миколаїва»,   Євгена Соломіназ з НТН та Курупятнікова В. з ТОВ «Перший міський канал».

Загалом, як повідомляє ІМІ, для порівняння за весь 2015 рік було передано до суду 12 кримінальних проваджень, у неповні 11 місяців 2016 року вже передано до суду матеріали за 21 епізодом у 15 кримінальних провадженнях.

Крім того, представники Інституту масової інформації передали правоохоронцям на засіданні робочої групи звернення щодо 40 випадків порушень прав журналістів за 2015-2016 роки. Зокрема, представники ІМІ звернули увагу правоохоронців на напад на журналістів програми “Схеми” та побиття журналіста Громадського ТБ Запоріжжя Анатолія Остапенка.

Учасники засідання домовились активізувати роботу щодо розслідування порушень свободи слова в Україні.

Нагадаємо, за даними дослідження ІМІ, у жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку 2016 року.

З початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 86 випадків перешкоджання, 28 випадків побиття і нападів на журналістів та 7 випадків цензури.

Фото: Новое время

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду