МЗС вимагає від Росії «невідкладного» звільнення журналіста Сущенка

МЗС вимагає від Росії «невідкладного» звільнення журналіста Сущенка

3 Жовтня 2016
1713

МЗС вимагає від Росії «невідкладного» звільнення журналіста Сущенка

1713
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із затриманням у Москві 30 вересня органами ФСБ РФ власного кореспондента національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка та вимагає від Росії дотримання прав громадянина України, допуску до нього консулів та невідкладного звільнення
МЗС вимагає від Росії «невідкладного» звільнення журналіста Сущенка
МЗС вимагає від Росії «невідкладного» звільнення журналіста Сущенка

Про це йдеться на сайті МЗС.

«Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у «шпигунстві»», - повідомляє відомство.

МЗС зазначає, що розглядає це «як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави».

МЗС журналіста Сущенко називає «людиною, яка відстоює об’єктивність і свободу слова». І це, за повідомленням відомства, «лише доводить, що офіційна Москва веде війну не лише проти України, але й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями».

«Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного  відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину», –  зазначено відомством.

У своїй заяві МЗС України звертається також із закликом до міжнародного співтовариства, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи та усіх авторитетних правозахисних організацій не залишатися осторонь кричущого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.

Раніше, голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у зв’язку із затриманням журналіста Сущенка, запропонував відмінити безвізовий режим з Росією та посилити санкції.

Нагадаємо, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» ізвинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка. Міністерство інформаційної політики України також зробило заяву щодо затримання українського журналіста.

Пізніше Міністерство закордонних справ повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії. 

НСЖУ закликала міжнародні медіаорганізації втрутитися у ситуацію із арештом українського власкора у Москві.

1 жовтня Лефортовський суд Москвизаарештував українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, обвинуваченого в шпигунстві, на 2 місяці.

За словами адвоката затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка Марка Фейгіна, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Українські медійні організаціїзвертаються до українського уряду і міжнародної громадськості з проханням висловити свій протест проти арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинувачують у шпигунстві.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму.

На засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики запросили представників МЗС та Мінінформу, щоб розглянути питання щодо заходів зі звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

Фото: dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1713
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду