Політичні справи повинні звучати на всіх рівнях – адвокат кримського журналіста Семени

Політичні справи повинні звучати на всіх рівнях – адвокат кримського журналіста Семени

26 Вересня 2016
1278
26 Вересня 2016
11:35

Політичні справи повинні звучати на всіх рівнях – адвокат кримського журналіста Семени

1278
Такі справи, як справа кримського журналіста Миколи Семени, якого російська влада звинувачує у сепаратизмі, мають звучати на міжнародному рівні, на всіх форумах і майданчиках
Політичні справи повинні звучати на всіх рівнях – адвокат кримського журналіста Семени
Політичні справи повинні звучати на всіх рівнях – адвокат кримського журналіста Семени

Про це каже адвокат Миколи Семени з Криму Еміль Курбедінов, який є одним із правозахисників журналіста разом з російським адвокатом Олександром Попковим, повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

«Більша прозорість цієї справи допоможе як нам, адвокатам, так і загалом у подальшому запобігати таким грубим порушенням прав журналістів. Це справа суто політична, а отже виключно юридичними інструментами ми мало чого доб’ємося. В подальшому будемо намагатися не знижувати цей градус відкритості, завжди готові працювати з журналістами», – зазначив пан Еміль у коментарі прес-службі НСЖУ.

Попри те, що журналісту нещодавно відмовлено у виїзді до материкової України для лікування, адвокати сподіваються на позитивний  розвиток подій.

«Ця справа із тих, результат яких вже передбачений в Росії. Сподіваємося, що вирок буде умовний, але водночас надалі ми шукатимемо справедливості в Європейському суді. І віримо, що там отримаємо позитивний результат. А той резонанс, який можуть створити журналісти, дуже  допоможе в цій справі», – зауважив адвокат.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, Спілка намагається максимально привертати увагу до справи Миколи Семени на міжнародному рівні.

Так, під час семінару «Роль ЗМІ у боротьбі з пропагандою національної, расової і релігійної ненависті», який відбувся у Женевському офісі ООН 19-20 вересня, про проблему переслідування Миколи Семени говорили перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, журналістка «Крим. Реалії» (Радіо Свобода) кримчанка Олена Юрченко, правозахисник Максим Буткевич.

Також, як писав «Детектор медіа», заяву самого журналіста Семени, адресовану директору Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ ОБСЄ) Міхаелю Георгу Линку, комісару Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніексу, верховному комісару ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейну, представнику ОБСЄ зі свободи медіа Дуні Міятович та всім учасникам конференції ОБСЄ  з людського виміру, яка відбулася 22 вересня у Варшаві, озвучив ще один адвокат журналіста Олександр Попков.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ Українивисловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегаціявиступилана VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхиливскаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

На фото - Микола Семена

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1278
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду