Колектив газети «Вільним шляхом» розпочав безстроковий страйк

Колектив газети «Вільним шляхом» розпочав безстроковий страйк

19 Вересня 2016
1951
19 Вересня 2016
19:59

Колектив газети «Вільним шляхом» розпочав безстроковий страйк

1951
19 вересня в Луцьку працівники ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» (Волинська область) під стінами приміщення Волинської обласної ради розпочали безстроковий страйк через конфлікт з районною владою з приводу роздержавлення газети.
Колектив газети «Вільним шляхом» розпочав безстроковий страйк
Колектив газети «Вільним шляхом» розпочав безстроковий страйк

Про це повідомляє «Волинське агентство розслідувань».

Окрім колективу газети, участь в акції беруть журналісти луцьких медіа й активісти цивільного корпусу «Азов. Волинь». Журналісти розгорнули плакати із надписами: «“Вільним шляхом” не для рабів», «Справедливість є, за неї варто боротися», «Волю газеті “Вільним шляхом”».

«Ми не очікуємо надто багато від нашої акції, але ми вже зважилися на радикальні кроки, бо думкою і рішенням колективу повністю знехтували», – зазначила Марія Хітько, яку місцева влада звільнила з посади головного редактора.

Головною вимогою мітингувальників є скасування рішення районної ради про реформування газети, яке не враховує пропозицій трудового колективу. Вони прийшли під облраду з проханням вплинути на керівників району, а також, щоб голова області підняв питання на рівні Кабміну та Президента.

Голова Волинської обласної держадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що вже сьогодні призначить аудиторську перевірку діяльності газети і якщо не буде підтверджено порушень, то він ініціюватиме зустріч представників влади й редакції для врегулювання конфлікту. Якщо ж факти порушень будуть встановлені, інформацію передадуть у відповідні органи. Загалом Володимир Гунчик вважає конфлікт містечковим і не вбачає в ньому «фінансової сторони». Тому детальним вивченням питання займуться відділ боротьби з корупцією, аудиторський відділ та державна фінансова інспекція.

Натомість заступник голови Незалежної медіа-профспілки та голова страйкового комітету Олександр Тарасов зазначив, що питання стосується роздержавлення, а райдержадміністрація підкоряється облдержадміністрації. «Губернатор самоусувається, і ми бачимо тут клановість, що обласна адміністрація не хоче ніяким чином вплинути на районну адміністрацію, яка є співзасновником цієї газети», ‒ вважає юрист.

Поспілкуватися з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею страйкарям не вдалося через його відсутність. Однак до них вийшов перший заступник голови облради Олександр Пирожик, який повідомив, що з приводу ситуації в редакції газети на минулій сесії більшістю голосів було підтримано депутатський запит депутата Грицюка, адресований поліції та прокуратурі, відповідь на який вони очікують у 30-денний термін.

На вимогу страйкарів, аби обласна рада прийняла звернення до Кабміну, Олександр Пирожик запропонував їм залишити звернення на ім’я голови облради, яке винесуть на профільну комісію та, у разі схвалення ‒ на наступну сесію облради.

Нагадаємо, конфлікт ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» з місцевою владою розпочався ще в квітні цього року, коли районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.

13 серпня газета «Вільним шляхом» вийшла з чистими аркушами і зверненням до читачів, у якому висловила свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул.

Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

У вересні через неможливість вирішити конфлікт із районною радою колектив газети «Вільним шляхом» вирішив оголосити безстроковий страйк, який розпочався 19 вересня.

Фото - ar.volyn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Читайте також
31.08.2016 23:31
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
2 790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду