У Полтаві суддя заборонив знімати в суді адвоката, яка погрожувала поголити журналістку

У Полтаві суддя заборонив знімати в суді адвоката, яка погрожувала поголити журналістку

19 Вересня 2016
2382
19 Вересня 2016
10:58

У Полтаві суддя заборонив знімати в суді адвоката, яка погрожувала поголити журналістку

2382
16 вересня суддя Октябрського районного суду Полтави Олександр Струков не дозволив журналісту Геннадію Фетисову знімати адвоката Марину Розанову під час судового засідання. Через суперечку, яка виникла з журналістом, суддя переніс засідання суду на іншу дату.
У Полтаві суддя заборонив знімати в суді адвоката, яка погрожувала поголити журналістку
У Полтаві суддя заборонив знімати в суді адвоката, яка погрожувала поголити журналістку

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на свою представницю в Полтавській області, яка була присутня на судовому засіданні.

Журналісти прийшли висвітлювати судовий процес, на якому адвокатом підсудного виступає Марина Розанова, яка погрожувала поголити журналістку «Громадське ТБ.Полтава» Ольгу Дудку. Через погрози на адресу журналістки місцеві медійники вирішили прийти на судове засідання, аби підтримати колегу.

Судове засідання тривало не більше десяти хвилин. Спершу обговорювали питання доцільності перебування в залі суду представників ЗМІ, далі суддя зачитав ухвалу суду про заборону вести зйомку обвинуваченого і його адвокатки (за їхнім клопотанням). Клопотання про заборону зйомки самого суду не було, дозвіл на зйомку суду та прокурора був.

За словами представниці ІМІ, суддя Олександр Струков кілька разів робив зауваження журналісту Геннадію Фетисову, аби той не знімав на камеру сторону, де знаходилися адвокатка і прокурор. «На що отримував від журналіста дещо зухвалий та сміливий опір. Також судді не сподобалося, що журналіст дозволяв собі робити судді зауваження. Через це Струков оголосив 10-хвилинну перерву, а повернувшись, оголосив: суд ухвалив рішення, аби Геннадій Фетисов покинув залу суду. На що журналіст відповів відмовою. У результаті суддя переніс судове засідання на іншу дату, мотивувавши своє рішення тим, що журналіст порушував порядок. Вимогу ж Фетисова показати ухвалу суду на заборону зйомки Струков розцінив як спробу тиску на суд. У відповідь Фетисов заявив про тиск з боку судді та пообіцяв опублікувати відео, на якому нібито зафіксовано, що суддя Струков намагається завадити професійній діяльності журналіста та вибити з рук камеру», - повідомила представниця ІМІ.

Журналістка Ольга Дудка у коментарі ІМІ розповіла, що боїться за свою безпеку: «Коли ми з колегою Миколою Лисогором виходили із судового засідання, мама обвинуваченого сфотографувала і сказала “не дивуйтеся потім, якщо у вас почнуться проблеми”. Повторні погрози, повторене фотографування».

На засіданні суду також були присутні активісти. Між ними та рідними обвинуваченого зав’язалася суперечка, громадських активістів звинувачували у тому, що ті привели пресу. Зокрема, батьки обвинуваченого голосно обурювалися присутності ЗМІ та вимагали, аби їх не знімали і не фотографували.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вказує на перешкоджання журналісту в цьому випадку, а також нагадує, що законодавство не передбачає заборони фіксації окремих учасників відкритого судового процесу.

«Відповідно до процесуального законодавства, судовий процес є гласним і відкритим, за винятком обмежень, що встановлюються виключно чинним законодавством України. Частиною 6 статті 27 КПК України передбачено, що: кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведенн я звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду. Чинним процесуальним законодавством не передбачена можливість встановлення заборони фіксації окремих персон/учасників/частин відкритого судового процесу», - сказав юрист.

Нагадаємо, 30 серпня в Октябрському райсуді Полтави адвокат підозрюваного, справу якого розглядали, Марина Розанова погрожувала журналістці «ГромадськеТБ.Полтава» Ользі Дудці поголити її. На тому ж судовому засіданні батько підозрюваного погрожував іншому журналісту – Миколі Лисогору з онлайн-видання «Полтавщина», обіцяв засунути йому фотоапарат в «ж…».

31 серпня Ольга Дудка звернулася до правоохоронців із заявою про погрози від Марини Розанової. Микола Лисогор не став писати заяву до поліції.

Адвокат Марина Розанова теж заявила в поліцію про погрози. У рамках цього кримінального провадження журналістка 9 вересня давала слідчому пояснення.

13 вересня журналістка ГромадськеТБ.Полтава Ольга Дудка заявила, що поліція не внесла її вже другу заяву щодо інциденту до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), тому вона оскаржуватиме бездіяльність слідчого.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2382
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду