Акції пам’яті Гонгадзе та загиблих журналістів пройшли в різних містах України (ФОТО, ВІДЕО)

Акції пам’яті Гонгадзе та загиблих журналістів пройшли в різних містах України (ФОТО, ВІДЕО)

18 Вересня 2016
2999
18 Вересня 2016
14:54

Акції пам’яті Гонгадзе та загиблих журналістів пройшли в різних містах України (ФОТО, ВІДЕО)

2999
У п’ятницю, 16 вересня, акції пам’яті Георгія Гонгадзе та журналістів, які загинули через свою професійну діяльність, пройшли не лише в Києві, а й в інших містах України: Львові, Полтаві, Вінниці, Чернівцях, Черкасах, Луцьку, Слов'янську.
Акції пам’яті Гонгадзе та загиблих журналістів пройшли в різних містах України (ФОТО, ВІДЕО)
Акції пам’яті Гонгадзе та загиблих журналістів пройшли в різних містах України (ФОТО, ВІДЕО)

У Львові журналісти та небайдужі львів'яни зібрались біля університету ім. І. Франка, запалили лампадки та пройшли жалобною ходою до Дерева пам'яті Гонгадзе. Воно було висаджене на проспекті Свободи ще 15 років тому. З-поміж політичних фігур віддати шану журналісту прийшов лише Герой України Юрій Шухевич, повідомляє Gazeta.ua.

За словами організаторів, хода розпочалася від університету не випадково: тут навчався Георгій Гонгадзе і з цього місця починав акції громадського комітету «За правду», відомі діяльністю в рамках кампанії «Україна без Кучми».

Присутні залишили лампадки біля пам'ятної таблиці та помолились за своїх загиблих колег.

«Професія журналіста в Україні залишається небезпечною. Законом медіапрацівники захищені лише формально. У Львові я не пригадую випадків, щоб по статті 171 ККУ "Перешкоджання журналістській діяльності" когось притягували до кримінальної відповідальності. Як правило, коли журналістам заважають працювати та застосовують силу, це списують на хуліганство», - прокоментував активіст Петро Волинський.

У Полтаві журналісти і просто небайдужі полтавці пройшлися ходою по вулицях міста зі світлинами Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Олеся Бузини, Олександра Щетиніна і полтавського журналіста Анатолія Мележика. Після ходи журналісти поклали квіти біля меморіалу на Алеї Журналістів, повідомляє інтернет-видання «Полтавщина».

У Вінниці акція пам’яті відбулася на майдані Героїв Небесної Сотні. Медійники вшанували пам’ять своїх колег хвилиною мовчання, а також запалили свічки, повідомляє «Інформаційна Вінниччина».

Під час акції вінницькі журналісти висловили сподівання, що загибелі їхніх колег будуть розкриті. «Ми вкотре сподіваємося, що хоча б одна зі справ буде доведена до логічного кінця і будуть найдені ті, хто винен – як виконавці, так і замовники. Вимагаємо від влади та прокуратури, аби якнайшвидше ці справи були дорозслідувані. На жаль, ці слова ми повторюємо з року в рік. Можливо, солідарність, яку сьогодні виявляють по всій Україні представники медіа, змусить зробити владу якісь кроки для збереження та зміцнення свободи слова в Україні», – зазначила очільниця Вінницького прес-центру Наталя Болховська.

У Чернівцях близько 70 журналістів і студентів кафедри журналістики ЧНУ зібралися на Центральній площі. Присутні вшанували пам’ять Георгія Гонгадзе та всіх вбитих журналістів хвилиною мовчання, повідомляє «Молодий буковинець».

Шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко у своїй промові заявив, що держава не опікується захистом журналістів: «Я би дуже не хотів, щоби нашими іменами та іменами померлих журналістів називали вулиці. Краще би журналісти жили, робили репортажі, робили те, що вони повинні робити. Але на жаль, за цей рік знову були смерті. Ви розумієте, що нині професія журналіста стала більш небезпечною, ніж професія шахтаря, пілота чи воїнів. Їх убивають скрізь і всюди. Я думаю, що держава не має ніякої програми із захисту журналістів. І, здається, не хоче мати».

Голова Чернівецького обласного осередку медіа-профспілки України Вадим Пелех під час акції виступив на захист колективу газети «Вільним шляхом» на Волині, яка намагається роздержавитись. «Два роки після Революції гідності журналісти виходять на всеукраїнський страйк місцева влада виходить проти приватизації районної газети "Вільним шляхом". Чернівці теж пройшли через роздержавлення. Ми бачимо, на який спротив ми наражаємось своїми діями. Коли профспілка почала допомагати зокрема, колективу газети "Чернівці", ми почули звинувачення у свій бік, ніби ми претендуємо на щось від цієї приватизації. Бачимо, та сама ситуація на Волині - виламують двері в редакції, не пускають журналістів. Звичайно, ми повинні солідаризуватися. Наші дії і наші слова повинні йти на захист колег і на захист самих себе», - сказав він.

Водночас пан Пелех закликав колег «не копирсатися у мертвих журналістах» і не сваритися між собою: «Я хочу закликати колег не копирсатися у мертвих журналістах. Взагалі - не сваріться з журналістами. Сваріться з тими, хто їх утримує, або хто їх намагається купити. Бо якщо ми розсваримося, це буде на руку і одним, і іншим. А програє від цього журналістика».

У Черкасах місцеві медійники вийшли на акцію пам’яті на Соборній площі із закликом «Руки геть від журналістів», повідомляють «Вчасно» і «Прочерк».

Координатор акції в Черкасах, журналіст газети «Черкаський край» Володимир Лимаренко-Полянський наголосив: колеги зазнають великих ризиків, не тільки перебуваючи в гарячих точках на сході країни, а й просто порушуючи резонансні теми та ставлячи незручні запитання владі. За його словами, у списку загиблих українських журналістів є й черкащани: Ігор Грушецький, Микола Ракшанов, Василь Сергієнко.

«Жодна з гучних справ – чи то про побиття чи навіть про вбивства журналістів – досі не розкрита. Тому ця акція – ще одне нагадування владі про відповідальність, а журналістам про солідарність. За даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), у списку найнебезпечніших країн для працівників мас-медія, який очолює Ірак, Україна посідає п’яте місце. Проте, як сказано у звіті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, у реєстрі країн, небезпечних для журналістів, Україна опинилась на третьому місці після Сирії та Палестини», – зазначив пан Лимаренко-Полянський.

Черкаський журналіст Вадим Комаров наголосив: «Владі не цікаво розслідувати справи тиску на журналістів. Сама система не бажає відкривати правду людям. І дай Бог, щоб журналісти не ставали ціллю злочинців».

Редакторка газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська розповіла, для чого журналісти щороку проводять цю акцію: «Кожного року ми в цей день збираємось разом, щоб привернути увагу до проблем журналістики в Україні. Це акція не політична, це акція професійної солідарності журналістів».

Пані Калиновська повідомила, що цю акцію не надто активно підтримали представники влади, хоча депутати облради були запрошені. Відтак, підтримали журналістів лише колишній нардеп Леонід Даценко, депутати облради Вадим Гайович та Валентина Коваленко. Пані Коваленко сказала, що розуміє роботу журналістів, бо теж говорить правду і від цього страждає.

У Луцьку близько трьох десятків працівників ЗМІ вийшли на акцію протесту, аби вшанувати пам’ять загиблих журналістів та висловити солідарність із редакцією газети «Вільним шляхом», повідомляє ZIK.

Окрім волинських медійників, до Луцька приїхали і журналісти з Миколаєва та Чернівців. Спочатку всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять представників ЗМІ, які загинули під час виконання професійного обов’язку.

За словами голови НМПУ Ігоря Чайки, більшість проблем журналістів виникають через відчуття безкарності. «Яскравий приклад – конфлікт районної газети «Вільним шляхом», яка вирішила піти шляхом роздержавлення. Але наштовхнулася на спротив насамперед районної ради. При цьому правоохоронці не втручаються у конфлікт», – зазначив Чайка.

Він додав, що до Президента Петра Порошенка надійшли листи від Міжнародної федерації журналістів та Європейської федерації журналістів із проханням втрутитися у ситуацію навколо «районки».

Перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов нагадав, що 19 вересня колектив газети оголошує страйк. Тому він закликав усіх допомогти журналістам фінансово.

Очільник волинського осередку НСЖУ Михайло Савчак заявив, що журналісти часопису «Вільним шляхом» мають право на приміщення, де працює редакція.

Як писав «Детектор медіа», у Слов’янську Донецької області цього дня віддали данину памʼяті колишньому директору місцевої телекомпанії «Тор» Ігорю Александрову, який помер 2001 року від нападу під час виконання професійних обов'язків.

Як наголосив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, який також відвідав могилу пана Александрова, однією з головних проблем в медіа України є безкарність за злочини проти журналістів: «На жаль, доводиться констатувати, що професія журналіста залишається однією з найбільш небезпечних: щодня наші колеги ризикують життям, не тільки висвітлюючи події в гарячих точках, а й просто виконуючи свої професійні обв’язки, порушуючи актуальні та резонансні теми. Дуже багато українських журналістів постраждали з часів незалежності, були поранені і побиті, а дехто – навіть позбавлений життя. Але жоден зі злочинів так і не був розкритий правоохоронними органами. Тому важливо нам, журналістській спільноті, солідаризуватися і разом відстоювати своє право на професію».

Едуард Арутюнян, ветеран журналістики, член НСЖУ й упорядник місцевої Книги пам’яті, розповів, що одній з вулиць Слов’янська присвоєно ім’я Ігоря Александрова. Крім цього, в парку є алея пам’яті журналіста. «Протягом багатьох років там садили нові дерева, тепер доглядаємо за ними, приходять журналісти, поливають. Незабаром в парку також буде зведено стелу пам’яті Александрова», – розповів пан Арутюнян.

Нагадаємо, «Детектор медіа» опублікував фоторепортаж з київської акції пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів, що відбулася увечері 16 вересня на Майдані Незалежності. Такі акції щороку проходять у Києві та інших містах у день зникнення Георгія Гонгадзе.

Фото, відео: Валерій Шмаков (Gazeta.ua), Микола Лисогор (Poltava.to), i-vin.info, molbuk.ua, procherk.info, ZIK.ua, Сергій Томіленко (Facebook)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2999
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду