На Донбасі медійники приєдналися до акції з ушанування пам’яті загиблих журналістів

На Донбасі медійники приєдналися до акції з ушанування пам’яті загиблих журналістів

16 Вересня 2016
1169
16 Вересня 2016
15:30

На Донбасі медійники приєдналися до акції з ушанування пам’яті загиблих журналістів

1169
16 вересня, в день вшанування пам’яті Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів, у Слов’янську (Донецька область) віддали данину памʼяті колишньому директору місцевої телекомпанії «ТОР» Ігорю Александрову, який помер 2001 року від нападу під час виконання професійних обов'язків
На Донбасі медійники приєдналися до акції з ушанування пам’яті загиблих журналістів
На Донбасі медійники приєдналися до акції з ушанування пам’яті загиблих журналістів

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у своєму прес-релізі.

Як наголосив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, який також відвідав могилу пана Александрова, однією з головних проблем в медіа України є безкарність за злочини проти журналістів.

«На жаль, доводиться констатувати, що професія журналіста залишається однією з найбільш небезпечних: щодня наші колеги ризикують життям, не тільки висвітлюючи події в гарячих точках, а й просто виконуючи свої професійні обв’язки, порушуючи актуальні та резонансні теми. Дуже багато українських журналістів постраждали з часів незалежності, були поранені і побиті, а дехто – навіть позбавлений життя. Але жоден зі злочинів так і не був розкритий правоохоронними органами. Тому важливо нам, журналістській спільноті, солідаризуватися і разом відстоювати своє право на професію», – наголосив він.

Едуард Арутюнян, ветеран журналістики, член НСЖУ і упорядник місцевої Книги пам’яті, розповів, що одній з вулиць Слов’янська присвоєно ім’я Ігоря Александрова. Крім цього, в парку є алея пам’яті журналіста.

«Протягом багатьох років там садили нові дерева, тепер доглядаємо за ними, приходять журналісти, поливають. Незабаром в парку також буде зведено стелу пам’яті Александрова», – розповів пан Арутюнян.

Нагадаємо, Ігор Александров - український тележурналіст. Загинув 7 лютого 2001 року від нападу під час виконання професійних обов'язків, коли працював головним редактором, керівником і телеведучим місцевої телерадіокомпанії «ТОР» в місті Слов'янську (Донецька область).

Невідомі нападники бейсбольними битами завдали Ігорю Александрову смертельних поранень. Він помер через кілька днів в лікарні, не приходячи до тями. Перед загибеллю він готував до ефіру матеріал про зв'язки керівництва Донецької області із криміналітетом. Головою Донецької обласної державної адміністрації в той час (1997–2002) був Віктор Янукович.

Офіційна версія від правоохоронних органів — «помилкове вбивство». Слідство не взяло до уваги факти про серію критичних виступів Ігоря Александрова в його телепрограмі «Без ретуші», де колишні працівники донецького УБОЗу свідчили про корумпованість обласної міліції та її зв'язки з кримінальними колами.

22 серпня Президент Петро Порошенко посмертно нагородив Ігоря Александрова орденом.

На фото - Ігор Александров

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1169
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду