МФЖ та ЄФЖ вважають, що редакційна політика «Інтера» не виправдовує нападу на НІС

МФЖ та ЄФЖ вважають, що редакційна політика «Інтера» не виправдовує нападу на НІС

6 Вересня 2016
1245

МФЖ та ЄФЖ вважають, що редакційна політика «Інтера» не виправдовує нападу на НІС

1245
Міжнародна та Європейська федерації журналістів (МФЖ та ЄФЖ) засудила підпал офісу компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер».
МФЖ та ЄФЖ вважають, що редакційна політика «Інтера» не виправдовує нападу на НІС
МФЖ та ЄФЖ вважають, що редакційна політика «Інтера» не виправдовує нападу на НІС

Таку заяву організації поширили увечері 5 вересня, приєднавшись до заяв своїх українських членів – Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України.

МФЖ та ЄФЖ звертають увагу на те, що «Інтер» багатьма українцями сприймається як проросійський і прокремлівський. Організації наводять дані про те, що протягом 2016 року канал був «атакований» чотири рази.

МФЖ та ЄФЖ засудили напад на підрозділ телеканалу «Інтер» і закликали владу захистити всі медійні компанії та їхніх співробітників, з огляду на те, що це, за їхніми даними, був уже не перший напад на «Інтер». «Жодна редакційна політика не може виправдати такі напади», - заявив генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланджер.

Раніше представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович і Посольство США в Україні засудили підпал 4 вересня офісу компанії НІС, що виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер».

Нагадаємо, 4 вересня в Києві під час акції протесту під офісом компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер», невідомі підпалили будівлю. В результаті пожежі, за даними «Інтера», повністю згоріла студія програми «Подробности», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала ногу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підпалу будівлі НІСу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України (про статтю 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» поки не йдеться). Було затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишніх військовослужбовців 30-ї бригади Збройних сил України. Пізно ввечері 4 вересня всіх затриманих відпустили, підозр нікому не вручили. Правоохоронці вивчають вилучені з місця події записи з камер відеоспостереження з метою встановлення всіх учасників події.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що події в офісі НІСу вимагають негайного та об’єктивного розслідування. А Президент України Петро Порошенко доручив генеральному прокурору Юрію Луценку взяти під особистий контроль розслідування подій, що сталися на телеканалі «Інтер» 4 вересня.

Протягом 4-5 вересня структури і співробітники «Інтер медіа груп» зробили вже п’ять публічних заяв з приводу підпалу та пожежі в офісі НІСу.

Зокрема, 5 вересня телеканал «Інтер» звернувся до представників міжнародних організацій і послів іноземних держав, акредитованих в Україні, із заявою англійською мовою про занепокоєння з приводу свободи слова в Україні. Заява завершується словами про те, що «захисники вільних і незалежних засобів масової інформації в Україні чекають засудження цього жорстокого нападу з боку міжнародного співтовариства».

Також 5 вересня журналісти компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє програми «Подробности», «Подробности недели» та «Новини» для каналу «Інтер», назвали підпал і пожежу в офісі компанії 4 вересня «терактом» і зажадали міжнародного розслідування. Таку заяву працівників НІСу поширив 5 вересня сайт «Подробности».

Національна спілка журналістів України засудила напад на НІС. НСЖУ також вважає негідною дискусію в журналістському середовищі, коли окремі колеги вважають прийнятними методи фізичної розправи над працівниками медіа.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що і керівництво телеканалу «Інтер», і українська влада несуть відповідальність за напад на офіс НІСу. Вона закликала владу швидко й ретельно розслідувати напад.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду