НСЖУ вважає неприйнятними провокації та зловтіху щодо журналістів «Інтера»

НСЖУ вважає неприйнятними провокації та зловтіху щодо журналістів «Інтера»

5 Вересня 2016
1413

НСЖУ вважає неприйнятними провокації та зловтіху щодо журналістів «Інтера»

1413
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила напад на новинний продакшн телеканалу «Інтер» «Національні інформаційні системи», що спричинив пожежу та руйнування приміщень інформаційної служби.
НСЖУ вважає неприйнятними провокації та зловтіху щодо журналістів «Інтера»
НСЖУ вважає неприйнятними провокації та зловтіху щодо журналістів «Інтера»

Про це заявив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

«Очевидно, що редакційна політика телеканалу «Інтер» викликає дискусії і загалом у нашому суспільстві, і серед медіафахівців. Так само останнім часом актуалізувалось питання зовнішнього впливу на інформаційну політику. Але в країні є регулятор – Нацрада з питань телебачення і радіо, є правоохоронні служби, які мають ефективно реагувати на порушення законів телеканалом, якщо вони мають місце», - вважає пан Томіленко.

На його думку, силовики мають забезпечувати захист журналістів від насильства.

Водночас очільник НСЖУ вважає негідною дискусію в журналістському середовищі, коли окремі колеги вважають прийнятними методи фізичної розправи над працівниками медіа.

«Надзвичайно обурює і та відверта зловтіха, яку демонструють окремі журналісти, обговорюючи погром на «Інтері». Ми зараз не говоримо про якість контенту, який продукує телеканал (хоча варто сказати, що «фронтові» інтерівські журналісти готують об’єктивні сюжети з передової). Ми говоримо про те, що нетерпимість серед журналістів – це якраз ті «стандарти», які нам і намагаються нав’язати в ході гібридної війни, що розв’язана проти України», – зауважив пан Томіленко.

Нагадаємо, 4 вересня в Києві під час акції протесту під офісом компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер», невідомі підпалили будівлю. В результаті пожежі, за даними «Інтера», повністю згоріла студія програми «Подробности», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала ногу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підпалу будівлі НІСу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України (про статтю 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» поки не йдеться). Було затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишніх військовослужбовців 30-ї бригади Збройних сил України. Пізно ввечері 4 вересня всіх затриманих відпустили, підозр нікому не вручили. Правоохоронці вивчають вилучені з місця події записи з камер відеоспостереження з метою встановлення всіх учасників події.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що події в офісі НІСу вимагають негайного та об’єктивного розслідування. А Президент України Петро Порошенко доручив генеральному прокурору Юрію Луценку взяти під особистий контроль розслідування подій, що сталися на телеканалі «Інтер» 4 вересня.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що і керівництво телеканалу «Інтер», і українська влада несуть відповідальність за напад на офіс НІСу. Оксана Романюк закликала владу швидко й ретельно розслідувати напад.

Протягом 4-5 вересня структури і співробітники «Інтер медіа груп» зробили вже п’ять публічних заяв з приводу підпалу та пожежі в офісі НІСу. Зокрема, 5 вересня журналісти компанії НІСу назвали підпал і пожежу в офісі компанії 4 вересня «терактом» і зажадали міжнародного розслідування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду