НСЖУ стривожена змінами в Союзі журналістів Росії, але продовжує діалог, який курує Надія Ажгіхіна

НСЖУ стривожена змінами в Союзі журналістів Росії, але продовжує діалог, який курує Надія Ажгіхіна

16 Серпня 2016
1592

НСЖУ стривожена змінами в Союзі журналістів Росії, але продовжує діалог, який курує Надія Ажгіхіна

1592
Перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко на прохання «Детектора медіа» прокоментував нещодавні зміни в секретаріаті Союзу журналістів Росії (СЖР) та можливість подальшого з ним діалогу.
НСЖУ стривожена змінами в Союзі журналістів Росії, але продовжує діалог, який курує Надія Ажгіхіна
НСЖУ стривожена змінами в Союзі журналістів Росії, але продовжує діалог, який курує Надія Ажгіхіна

Нагадаємо, що 12 серпня Союз журналістів Росії на позачерговому з’їзді прийняв у лави своїх секретарів 11 нових членів, серед яких – скандальна пропагандистка, оглядачка Life.ru Анастасія Кашеварова, глава думського комітету з інформаційної політики Леонід Левін, колишній генеральний продюсер радіостанції «КоммерсантЪ FM» Анатолій Кузичев, головний редактор Lenta.ru Олександр Бєлановський, заступник директора дирекції інформаційних програм «Вести» Андрій Медведєв.

«Звичайно, що нас тривожить декларована "модернізація" Союзу журналістів Росії. Особливо читаючи заяви таких авторитетних діячів як Павло Гутіонтов (багаторічний керівник комітету СЖР із захисту прав журналістів ) чи Леонід Нікітінський (оглядач "Новой газеты"). Але це право цієї журналістської організації у статутний спосіб змінювати свої керівні органи», - зазначив пан Томіленко.

Він нагадав, що НСЖУ із СЖР бере участь в Діалозі журналістських спілок під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович. «Куратором цього діалогу від СЖР є знаний професіонал, відданий справі захисту прав журналістів, Надія Ажгіхіна, – наголосив перший секретар НСЖУ. – А самі контакти ми розглядаємо як інструмент допомоги журналістам у біді, чи можливість привернути увагу до неприпустимості пропаганди, порушень прав журналістів. Зустрічі проходять в офісі ОБСЄ і часто дискусії відбуваються дуже гострі, але ми підтримуємо лише ті речі, які є прийнятними для українських журналістів за нинішніх обставин військового конфлікту на Донбасі».

Він додав, що якщо у СЖР захочуть переглянути вже відпрацьований безпековий формат Діалогу, то це неможливо робити в односторонньому порядку.

Водночас пан Томіленко закликав не перебільшувати контакти журналістських організацій України та Росії, адже це лише один з багатьох аспектів міжнародної діяльності НСЖУ. Спілка має активну співпрацю з Асоціацією польських журналістів, Міжнародною та Європейською федераціями журналістів.

Втім, діалогу із СЖР має очевидні корисні результати, на них наголошувалося у вчорашньому зверненні до українських журналістів від керівництва МФЖ та ЄФЖ, яке процитував пан Томіленко:

«Гаряча лінія між журналістськими спілками України та Росії допомогла свого часу забезпечити підтримку і консультації для журналістів, які стикалися з проблемами в Сімферополі, СЖР протестував проти зростання пропаганди в російських ЗМІ і проти переслідувань і вбивств журналістів. СЖР також активно агітував лідера російських сепаратистів дотримуватися міжнародного права у поводженні з журналістами (мова йде про Крим і про 2014 рік, – ДМ).

Під егідою ОБСЄ лунали гучні заяви, які засуджують насильство щодо журналістів і пропаганду, яка супроводжує конфлікт. Колеги заручилися підтримкою російської Громадської колегії зі скарг на пресу, яка розкритикувала, зокрема, роботу Дмитра Кисельова.

СЖР також надав допомогу у звільненні затриманого журналіста Девіда Жофрійо в Криму. А ОБСЄ посприяла тоді звільненню Олени Максименко та Олеся Кромпляса.

Спільні заяви українських і російської журналістських спілок про необхідність звільнення журналістів, затриманих у так званих "Донецькій і Луганській  Народних Республіках" були опубліковані.

В рамках Діалогу вийшов спільний посібник матеріалів з безпеки журналістів, молоді журналісти з Росії та України взяли участь у практичному документальному проекті та розпочався спільний моніторинг мови ворожнечі.

Двоє українських журналістів – Валерій Макєєв і Роман Черемський – були звільнені безпосередньо в результаті лобіювання Діалогом і ОБСЄ. Один з них, Роман, взяв участь згодом в наступних заходах Діалогу.

Жодна з цих робіт не є капітуляцією, зрадою або легітимізацією політики Кремля. Діалог міцно заснований на міжнародних професійних стандартах, виступає проти пропаганди і розпалювання ворожнечі, проти нападів на журналістів, проти арештів, заборон, утисків і переслідувань журналістів і сприяє забезпеченню безпеки журналістів».

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду