В онлайн-середовищі України зростає тиск на журналістів – міжнародний експерт

В онлайн-середовищі України зростає тиск на журналістів – міжнародний експерт

9 Серпня 2016
2411

В онлайн-середовищі України зростає тиск на журналістів – міжнародний експерт

2411
На журналістів і фрілансерів в Україні чиниться тиск не тільки з боку держави, а й з боку суспільства. Це призводить до цензури і самоцензури: остерігаючись критики, медійники можуть замовчувати частину інформації.
В онлайн-середовищі України зростає тиск на журналістів – міжнародний експерт
В онлайн-середовищі України зростає тиск на журналістів – міжнародний експерт

Таку думку висловила керівник Євразійського офісу фонду ім. Рорі Пека Карен Вікурз під час зустрічі з першим секретарем Національної спілки журналістів України  (НСЖУ) Сергієм Томіленком у Києві, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Якщо у 2014 році була реальна потреба в навчанні з питань фізичної безпеки для журналістів і фрілансерів в Україні, то зараз ми бачимо, що і фрілансери, і журналісти мають потребу у психологічній підтримці. Як справлятися з побаченим, як реагувати на критику суспільства», – заявила Карен Вікурз.

Досліджуючи ситуацію в медіа в Україні, фонд ім. Рорі Пека дійшов висновків: тиск на журналіств в Україні посилюється.

«Відбувається  певне цькування журналістів у соціальних медіа, утиски, які  є дуже стресовими. Тиск в онлайн-середовищі призводить до труднощів із виконанням обов’язків, до цензури. Люди не можуть працювати через психологічну напругу. І це питання дуже складне, це випробування для журналістів», – прокоментувала вона.

Фонд ім. Рорі Пека був заснований у 1995 році, через два роки  після вбивства у Москві відеожурналіста Рорі Пека. Фонд покликаний підтримувати і захищати журналістів-фрілансерів. Головні напрямки роботи: присудження щорічної премії позаштатним відеоопертаорам та журналістам, підтримка фрілансерів, які потрапили в біду, навчальна діяльність та розробка онлайн-ресурсів на допомогу журналістам.

Нагадаємо, заступник голови Міністерства інформаційної політики Тетяна Попова, яка 3 серпня заявила, що подає у відставку, звинуватила у тиску на журналістів народних депутатів від «Народного фронту» Антона Геращенка, Андрія Тетерука та Дмитра Тимчука.

Нардеп від «Народного фронту» Дмитро Тимчук спростовує заяву заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової про те, що він чинив на неї тиск та вимагає від правоохоронців перевірити її слова.

На фото - Карен Вікурз і Сергій Томіленко

Фото: НСЖУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2411
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду