Редактори комунальних газет Черкащини підтримають колегу, якого хочуть звільнити на сесії райради

Редактори комунальних газет Черкащини підтримають колегу, якого хочуть звільнити на сесії райради

9 Серпня 2016
3133

Редактори комунальних газет Черкащини підтримають колегу, якого хочуть звільнити на сесії райради

3133
Монастирищенська районна рада Черкаської області відкликала своє рішення про вихід зі співзасновників газети «Зоря», яке було прийнято у квітні. Причиною цього стало небажання трудового колективу утворювати приватне товариство з організацією, яку «нав’язують» районні депутати. Відтак, через конфлікт на наступній сесії має розглядатися питання звільнення головного редактора «Зорі» Ігоря Свиридівського. Щоб підтримати свого колегу, редактори комунальних газет Черкащини збираються їхати на сесію в Монастирище.
Редактори комунальних газет Черкащини підтримають колегу, якого хочуть звільнити на сесії райради
Редактори комунальних газет Черкащини підтримають колегу, якого хочуть звільнити на сесії райради

Про це повідомляє прес-служба Національної співлки журналістів України (НСЖУ), головний редактор  газети «Шполянські вісті» Анатолій Вікторук.

На сесії райради 22 квітня депутати затвердили рішення про вихід зі складу засновників комунального підприємства «Монастирищенська редакція районної газети «Зоря». Як розповів у коментарі НСЖУ головред Ігор Свиридівський, натомість редакції «нав’язували» у співзасновники Спілку товаровиробників району, до якої входять ті ж депутати райради.

«Районна рада не погасила заборгованість перед друкарнею, як вимагає Закон про роздержавлення. Оскільки фінансові умови – важкі, ми розуміли, що доведеться шукати інвестора. Але Спілка товаровиробників висунула такі умови, на які ми не могли погодитися. Хотіли, аби 90 відсотків акцій належало їм, і лише 10 відсотків – трудовому колективу. Зрештою, це означало, що вони б цей колектив могли просто розігнати», - сказав Ігор Свиридівський.

За його словами, після того, як колектив відмовився співпрацювати зі Спілкою товаровиробників розпочався тиск на редакцію з боку окремих депутатів і голови районної ради Миколи Орендарчука. 25 липня було проведено аудиторську перевірку комунального підприємства, під час якої вилучено печатку та штамп редакції. 27 липня позачерговій сесії депутати районної ради прийняли рішення «Про призупинення рішення районної ради від 22.04.2016 «Про вихід зі складу засновників редакції газети «Зоря».

«Зараз тривають перевірки. А на сесії райради, що запланована на 11 серпня, планують розглядати питання про моє перебування на посаді. Хоча це незаконно, адже я не здійснював жодних порушень», - сказав головний редактор гаезти.

Офіційно жодних пояснень щодо відкликання рішення райради, щодо не дозволяє редакції газети взяти участь у реформуванні, редакції, за його словами, не надано. Газета подала документи до Держкомтелерадіо, щоб брати участь у першому етапі роздержавлення. Як бути в цій ситуації, Ігор Свиридівський не знає.

За його словами, з приходом нового голови райради Миколи Орендарчука, газета почала відчувати тиск. «Почалися владні "міжусобиці". Нам приходили матеріали з вимогою надрукувати, спрямовані проти когось із опонентів», - стверджує редактор.

Як наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, це не єдиний приклад, коли місцева влада намагається створювати тіньові схеми, аби залишити газети під своїм впливом.

«Ми бачимо, що нав’язування у "партнери" підконтрольної райраді Спілки – це порушення Закону, тому підніматимемо це питання, аби воно не залишилося без уваги. І очевидно, що у цій ситуації професійна солідарність є тим інструментом, який може допомогти викрити махінації з боку влади. Тому, безперечно, черкаські редактори показують чудовий приклад підтримки одне одного», – сказав Сергій Томіленко.   

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до голови Монастирищенської районної ради Миколи Орендарчука. Як повідомили у райраді, він зараз перебуває у відрядженні, і порекомендували звернутися із письмовим запитом. «Детектор медіа» очікуватиме на відповідь голови райради.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що у 19 державних і комунальних друкованих видань, які повинні реформуватися відповідно до закону до кінця 2018 року, є спільна проблема: засновники-органи влади всупереч закону досі не ухвалили відповідне рішення. За його словами, лідерами серед противників європейської реформи медіасфери є Запорізька, Київська, Сумська, Чернігівська області та місто Київ.

На фото - під час сесії Монастирищенської райради

Фото: monrada.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду