У Дніпрі керівницю газети «Зоря» відсторонено від обов’язків, а в редакції – службове розслідування

У Дніпрі керівницю газети «Зоря» відсторонено від обов’язків, а в редакції – службове розслідування

1 Серпня 2016
4221

У Дніпрі керівницю газети «Зоря» відсторонено від обов’язків, а в редакції – службове розслідування

4221
Дніпропетровська обласна рада своїм розпорядженням відсторонила керівницю комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради (КП ДОР) «Редакція газети "ЗОРЯ"» Ксенію Зайцеву від обов’язків та призначила провести службову перевірку видання. Редакторка називає це порушенням Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та позиватиметься до суду
У Дніпрі керівницю газети «Зоря» відсторонено від обов’язків, а в редакції – службове розслідування
У Дніпрі керівницю газети «Зоря» відсторонено від обов’язків, а в редакції – службове розслідування

Про це «Детектору медіа» особисто розказала пані Зайцева.

За її словами, відповідний лист-розпорядження на її адресу сьогодні принесли восьмеро представників облради.

«Відповідно до порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 13 червня 2000 р. №950, на підставі звернення наглядової ради комунального комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети Зоря», у зв’язку з неодноразовим порушенням умов трудового контракту, укладеного з обласною радою 01 липня 2014 року, а також систематичним порушенням Положення про управляння підприємствами, закладами та установами,що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області та знаходяться в управлінні Дніпропетровської  обласної ради – відсторонити, на час проведення службового розслідування Зайцеву Ксені Георгіївну, керівника комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети Зоря» від виконання обов’язків з 01 серпня 2016 року відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України строком на 2 (два) місяці без збереження заробітної платні», – йдеться у розпорядженні Дніпропетровської обласної ради, підписаного виконуючим обов’язки голови  облради Святославом Олійником. 

Копію листа-розпорядження пані Зайцева надала «Детектору медіа»

Тимчасово виконуючим обов’язки керівника КП ДОР «Редакція газети "ЗОРЯ"» облрада призначила Володимира Писоцького.

Пані Зайцева називає рішення облради політичною акцією.

«Я думаю таке рішення, тому що на протязі півроку обласна рада не хотіла вийти з нами на діолог в рамках реформування, тому зараз їм простіше поміняти керівництво, і далі продовжувати в тому форматі, в якому зручно їм. Як далі йтимуть справи, я не знаю. Перевірка КРУ у нас відбулась кілька місяців тому. Про яке вони службове розслідування говорять, я не знаю», – коментує розпорядження облради пані Зайцева.

Редакторка вже готує акти прийому-передачі печаток, штампів та бухгалтерської документації новопризначеному виконуючому обов’язки керівника підприємства пану Песоцькому. Однак, як зазначає пані Зайцева, рішення облради вона оскаржуватиме в суді.

«Паралельно з цим юристи, з якими у мене договірні відносини, подають позов на неправомірність такого розпорядження. Якщо розглядати це розпорядження з юридичної точки зору, там є порушення закону», – підкреслила вона.

Раніше, як зазначила пані Зайдева «Детектору медіа», розбіжностей з владою не було.

«Ми завжди працювали в рамках закону і завжди думали, що питання реформування – це формальність. До звернення трудового колективу дій ніяких не було. Тобто вони думали, що воно саме якось розсмокчеться і колектив передумає йти, керівництво зміниться без особливого шуму. Та зараз, коли вони побачили, що звернення трудового колективу – це вже є прецедент, вирішили вже робити кардинально дії, при чому досить швидко», – зазначила пані Зайцева та додала, що колектив редакції подав на ім’я голови Державного комітету телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо) Олега Наливайка листа, в якому просять включити газету в пілотний проект видань, які йдуть по Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», без рішення Дніпропетровської облради. Таке рішення колективу пані Зайцева пояснює відсутністю згоди з місцевою владою щодо вищезгаданого закону.

Перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко на своїй сторінці у Facebook називає таке рішеннія Дніпропетровської облради «бойкотуванням Закону України про реформування комунальної преси».

«Продовження обурливого серіалу по тиску дніпропетровської влади на газету "Зоря". Тільки що зателефонувала головний редактор газети Ксенія Зайцева, що до редакції прийшли працівники обласної ради, які принесли розпорядження (без підпису, але з печаткою) в.о. голови ради Святослава Олійника - про службову перевірку та про відсторонення Ксенії Зайцевої від обов’язків керівника підприємства. На час перевірки керувати редакцією має такий собі товариш "Песоцький"...Замість прямих контактів з колективом газети, керівництво Дніпропетровської обласної ради бойкотує Закон України про реформування комунальної преси, а саму ситуацію загострює по максимуму», - написав пан Томіленко.

Нагадаємо, головна редакторка комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети "Зоря"» Ксенія Зайцевазвинуватила засновника газети - Дніпропетровську обласну раду - у грубому порушенні Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  

Редакторка наголосила, що 16 лютого було проведено збори трудового колективу, де було прийнято рішення про участь редакції в першому етапі реформування друкованого засобу масової інформації, про що вона повідомила засновника письмово. Але на жодному з трьох засідань Дніпропетровської обласної ради, що відбулися з тих пір, не розглядалося питання реформування КП ДОР «Редакція газети "Зоря"».

Натомість, на засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року було вирішено питання щодо приміщення, в якому фактично перебуває КП ДОР «Редакція газети "Зоря"», а саме про передачу майна нежитлових приміщень загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд».

Раніше НСЖУ повідомляла, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

25 липня в Дніпрі відбулося виїзне засідання громадської ради при Держкомтелерадіо. В ході цього засідання громадська рада рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради. Голова громадської ради Олександр Човганвважає, що Дніпропетровська облрада навмисно порушує закон про роздержавлення преси. 

Нагадаємо, днями «Детектор медіа» отримав відповідь щодо перебігу подій навколо реформування газети «Зоря» від Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської обласної державної адміністрації, який розцінив інформаційний запит «Детектора медіа» як звернення громадян.

Дніпропетровська обласна рада не надала відповіді по суті на інформаційний запит «Детектора медіа» щодо проблем із реформуванням комунальної газети «Зоря», оскільки вважає, що ця інформація не є публічною.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4221
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду