Заява  щодо ситуації, яка склалася у Незалежній медіа-профспілці України

Заява щодо ситуації, яка склалася у Незалежній медіа-профспілці України

11 Червня 2016
2548

Заява щодо ситуації, яка склалася у Незалежній медіа-профспілці України

2548
Комітет НМПУ оприлюднив свою позицію щодо відсторонення голови профспіки
Заява  щодо ситуації, яка склалася у Незалежній медіа-профспілці України
Заява  щодо ситуації, яка склалася у Незалежній медіа-профспілці України

4 червня Рада Незалежної медіа-профспілки ухвалила рішення про призупинення повноважень голови організації Юрія Луканова. Це рішення, яке було ухвалено більшістю голосів присутніх, стало підставою для інформаційної війни проти НМПУ, яку розпочато у профільних ЗМІ. Комітет та Раду НМПУ звинувачують у порушенні Статуту організації, «узурпуванні влади» та «незаконному антистатутному усуненню Юрія Луканова з посади».

Від початку усіх подій у НМПУ, коли почали спливати факти, які призвели до зазначеного рішення Ради організації, ми не хотіли виставляти їх на загал, аби зберегти репутацію самого Юрія Луканова, якого ми вважаємо професіоналом та людиною, яка має вагу у медіа-спільноті, а також організації. Проте, зважаючи на низку його публічних заяв з обвинуваченнями у розправі над ним міфічного «юридичного лобі», які, нажаль, підтримали представники регіональних організацій НМПУ, журналісти та експерти з іншої медіа-організації, вважаємо за необхідне надати на це свою відповідь та пояснення.

Комітет НМПУ повідомляє, що рішення про призупинення повноважень Юрія Луканова Рада НМПУ ухвалила на підставі п. 5.6 Статуту. Таке рішення обумовлено нецільовим використанням паном Лукановим членських внесків, причетністю до створення фіктивних договорів та фіктивних актів виконаних робіт, перевищенням головою Комітету НМПУ своїх статутних повноважень, зривом міжнародної діяльності та дискредитацією профспілки в очах міжнародних організацій.

Дії Луканова поставили під удар фінансову репутацію організації, створили загрозу припинення співпраці профспілки з донорськими організаціями. Комітет і Рада НМПУ вважають неприпустимим толерувати в організації журналістів, «ланцюгових псів демократії» подвійні стандарти та найменші прояви зловживань повноваженнями.  Звинувачення в нелегітимності Ради та її рішення від 4 червня 2016 року про призупинення повноважень Юрія Луканова є безпідставними. Відповідно до п.5.6.3 Статуту Рада правомочна ухвалювати рішення, якщо на її засіданні присутні більше половини членів Ради. На засіданні Ради НМПУ 4 червня  були присутні 14 членів Ради із 22-х. Відповідно засідання представницького органу було легітимним.

За призупинення повноважень голови Комітету НМПУ проголосувала більшість із присутніх членів Ради – 8. «Проти» проголосував 1 член Ради, «утримались» - 2, не голосували – 3.

Також зазначаємо, що у ЗМІ та соцмережах викривлено подається позиція Комітету НМПУ з міжнародних питань. Конфлікт, про який йдеться, виходить далеко за межи формату: Комітет – Голова Комітету. Мова йде про невиконання головою НМПУ рішень постійного органу управління – Комітету (п.5.7 Статуту).

Після того, як секретаріат Союзу журналістів Росії зробив на своєму офіційному сайті заяву про те, що Крим є територією Росії, Комітет НМПУ прийняв за основу звернення до МФЖ про те, щоб надати оцінку такій заяві та вимагати від секретаріату СЖР відкликати її. Окремим пунктом там зазначалося звернення до членів МФЖ з проханням закликати владу своїх країн до посилення санкцій проти Росії через подібні заяви та порушення прав журналістів у Криму.

Комітет НМПУ звертав увагу МФЖ на те, що СЖР як член міжнародних журналістських організацій зобов’язаний дотримуватись міжнародних журналістських стандартів. Зокрема, ці стандарти передбачають, що журналісти мають утримуватись від пропаганди політики колоніолізму та неоколоніалізму, поважати та дотримуватись міжнародних норм права.

У НМПУ деякий час продовжувалася дискусія щодо резолютивної частини цієї заяви. Пропонувались різні варіанти: від найрадикальніших – поставити питання про виключення СЖР зі складу МФЖ до більш поміркованих – надати оцінку цим діям Комітетом МФЖ.

Голова Комітету НМПУ Юрій Луканов виступив категорично проти заяви НМПУ у будь якому запропонованому її варіанті та відмовився виконувати рішення комітету після того, як воно було ухвалене – тобто підписати звернення та довести його до відома МФЖ.

Натомість Юрій Луканов почав публічну кампанію з дискредитації Комітету НМПУ та її членів, а також активну публічну кампанію з лобіювання інтересів СЖР.

Комітет НМПУ заявляє, що Юрій Луканов, неодноразово діяв на міжнародному рівні всупереч позиції Комітету НМПУ, що є порушенням п.5.7 та п.5.10 Статуту НМПУ. Так під час зустрічі представників українських та російських медіа-організацій в офісі Уповноваженого ОБСЄ з питань свободи слова у Відні 30 травня 2016 року Юрієм Лукановим були підтримані принципи співпраці з СЖР, які йдуть всупереч позиції Комітету НМПУ – зокрема в частині розширення програми діяльності молодих журналістів України та РФ.

Комітет НМПУ був категорично проти ведення на міжнародному рівні «діалогу» з секретарем Союзу журналістів Росії Ашотом Джазояном, який за останні два роки більше 40 разів незаконно перетинав кордон України під час своїх незаконних візитів до окупованого Криму та «освячував» його анексію. НМПУ ще 17 травня направило звернення до Генеральної прокуратури України з вимогою притягнути пана Джазояна до відповідальності. Тим не менш голова Комітету НМПУ Юрій Луканов продовжував вести перемовини з цією одіозною особою – Джазоян був присутній на зустрічі в офісі Уповноваженого ОБСЄ з питань свободи слова у Відні 30 травня.

Так само Юрій Луканов, без поважних причин пропустив термін реєстрації на конференцію МФЖ, яка відбулася на початку червня. Неодноразові запити Комітету про те, чи буде голова представляти профспілку на З’їзді МФЖ, були проігноровані. Відповіді на це питання жоден член Комітету не отримав. В результаті Незалежна медіа-профспілка України опинилася у ситуації, коли могла не бути представленою на цьому важливому міжнародному заході. Комітет вимушений був виносити питання такого представництва на засідання Ради та уповноважити члена Комітету Ігоря Чайку бути делегатом на З’їзді МФЖ.

Щодо фінансового питання, яке Юрій Луканов публічно представляє як «бухгалтерську помилку», вважаємо за необхідне зазначити наступне. За результатами перевірки роботи виконавчого апарату членами Комітету, а також Ревізійною комісією було виявлено, що існує фіктивний договір № 02/02 від 23 лютого 2015 р., термін дії договору з 23 лютого по 31 грудня 2015 р. Відповідно до умов договору профспілка в особі першого заступника голови Комітету НМПУ Яніцького А.К. закуповує послуги за «представництво інтересів членів профспілки» у ФОП Луканов Ю.В.

Договір було підготовлено виконавчим секретарем НМПУ за усною вказівкою голови Комітету, електронний варіант угоди було направлено пану Луканову. Однак останнім договір №02/02 не підписаний. В своєму листі до членів Ради, а також у своєму блозі Андрій Яніцький зазначив, що про існування цього договору йому нічого не відомо і ніяких фінансових документів він не підписував. Про існування фіктивного договору не було відомо ні членам Комітету, ні членам Ревізійній комісії, ні юридичній службі.

Слід також зазначити, що Рада, до компетенції якої входить затвердження річного бюджету НМПУ ( п.5.6.7 Статуту) не затверджувала витрат на закупівлю послуг у ФОП Луканов. Рада затвердила витрати в сумі 36 тис. грн. на рік «на здійснення статутної діяльності поза межами проектів». Витрати з цієї статті здійснювались лише в разі, якщо певні напрямки  діяльності не можна профінансувати за рахунок проектів.

Так само, Рада НМПУ не затверджувала ніякої матеріальної винагороди членам керівних органів НМПУ. Члени Комітету, заступники голови, голова Київської організації НМПУ, Голова Комітету за виконання статутних повноважень не отримують зарплатню з коштів організації.

Голова Комітету НМПУ також не отримує за свою посаду зарплатню, оскільки, відповідно до законодавства, має право на неї лише в разі роботи в профспілці повний робочий день. Юрій Луканов активно займався журналістською діяльністю, і інколи тижнями не мав часу приділити увагу адміністративним справам. Однак він як журналіст та медіа-експерт регулярно залучався до проведення оплачуваних тренінгів та семінарів, які фінансуються з грантових проектів. Керівники цих проектів завжди цінували його досвід та передбачали в бюджетах проектів винагороду за участь у них.

Так само за кошти проекту  юридичного бюро НМПУ (програма "У-Медіа") голова Комітету здійснив 2-3 березня 2015 року поїздку до міста Чернівці, а пізніше до міста Чернігів, в якості учасника групи швидкого реагування з метою захисту інтересів членів профспілки. Проїзд, проживання в готелі, добові  були виплачені йому з грантових коштів. Тим не менш, це не завадило ФОП Луканов отримати грошову винагороду та компенсацію витрат «за здійснення статутної діяльності» із членських внесків.

Таким же чином голова Комітету минулого року здійснив представництво інтересів членів НМПУ у Відні в рамках україно-російського діалогу під егідою ОБСЄ. Отримавши компенсацію за квитки, проживання та добові від ОБСЄ, ФОП Юрій Луканов також отримав по тих самих звітних документах винагороду з членських внесків.

На сьогоднішній день увагу медіа-спільноти намагаються зосередити на сумах які виплачувались Юрію Луканову. Це питання активно обговорюється у соцмережах та ЗМІ. Активно насаджується думка, що сума не значна - усього лише 6000 грн, а отже не заслуговує на увагу, а тим більше призупинення повноважень голови організації… Але поза увагою залишається ще одна сума - у 5000 грн., яка мала бути виплачена ФОП Луканов Ю.В. вже у 2016 року, і знов за фіктивним договором (ніким не підписаним). Із них 3 700 грн - оплата ФОП Луканов Ю.В. за поїздку на конференцію ЄФЖ в м. Сараєво. В суму включені вартість квитків, проживання в готелі, таксі до аеропорту. Притому, що поїздка Голови Комітету НМПУ фінансувалась з бюджету ЄФЖ! Ці гроші не були виплачені Юрію Луканову, оскільки члени Комітету вчасно виявили ці договори.

Позиція Комітету НМПУ, яку підтвердила Рада, полягає у тому, що питання не в сумах, а в принципі відповідальності за дії, які вчиняв голова Комітету НМПУ Юрій Луканов як головний розпорядник коштів профспілки (п.5.10 Статуту) та наслідках для організації загалом.

Голова Комітету спільно з бухгалтером несе відповідальність за фінансову дисципліну (п.9.1 Статуту). Не можуть в організації проводитися виплати за фіктивними актами виконаних робіт (акти не підписані ані Яніцьким, ані Лукановим), не може голова організації прикриватись першим заступником, точніше використовувати його в темну, протягом року тричі!!! укладати від імені профспілки фіктивні угоди на закупівлю послуг у ФОП Луканов Ю.В., а потім казати, що це «бухгалтерська помилка», або «та то дівчата щось наплутали». Не може в профспілці існувати принцип, коли угоди від імені організації приховуються не лише від юридичної служби, але й від членів Комітету. Не можна по одним й тим самим документам отримувати виплати з грантових проектів, а потім додатково ще із членських внесків. Це конфлікт інтересів.

Не може голова Комітету НМПУ самовільно трактувати статтю витрат «витрати на здійснення статутної діяльності поза межами проектів» як статтю для отримання грошової винагороди ФОП Луканов Ю.В. Бо це - вихід за межи статутних повноважень.

Не є виправданням й повернення коштів. Бо сума в 6000 грн. була повернута Юрієм Лукановим майже через 1,5 роки після укладення договору та актів і лише після виявлення порушення Комітетом та напередодні засідання Ревізійної комісії (яку скликав Комітет).

Комітет НМПУ знову наголошує на тому, що питання не в сумі, а в підходах до використання членських внесків головою Комітету НМПУ Юрієм Лукановим, в створенні фіктивних документів, в  підриві фінансової репутації профспілки. Вся діяльність керівних органів НМПУ в останні роки трималася на довірі одне до одного. Дії пана Луканова цю довіру зруйнували вщент. Для відновлення фінансової репутації профспілки Комітет ініціює проведення аудиту, результати якого будуть оприлюдненні на позачерговому З’їзді НМПУ 6 серпня 2016 року. На цьому ж З’їзді буде обрано нового голову організації та її керівний склад.

Наразі ж звертаємося до регіональних організацій НМПУ з закликом утриматися від емоційних та гучних заяв з приводу «незаконного усунення з посади» Юрія Луканова чи «антистатутних дій Комітету». Усі рішення щодо Юрія Луканова ухвалені, згідно Статуту організації та мають під собою підґрунтя, підкріплене документами та неспростовними фактами. Усі докази є у наявності в офісі НМПУ.

Прикро, але слід зазначити, що проти НМПУ активно ведеться інформаційна війна збоку Юрія Луканова та керівництва однієї з медіа-організацій та профільного Інтернет-видання, у якому він друкує свої авторські колонки щодо цієї ситуації. Звертаємо увагу на те, що Юрій Луканов є членом цієї медіа-організації. Так само, як і деякі журналісти, які публічно заявляють про вихід з НМПУ у разі, якщо Луканова не повернуть до керівництва медіа-профспілкою. То ж і в цьому має місце конфлікт інтересів.

Закликаємо усі сторони утриматися від емоційних заяв та звинувачень. Бо, виходячи з вже оприлюдненого, Комітет НМПУ не правий, Рада НМПУ не права, а тільки Юрій Луканов святий. Такого не буває!

 Кінцеву долю організації та її керівництва вирішить З’їзд НМПУ 6 серпня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2548
Читайте також
22.07.2016 18:32
Тарас Кузьо
для «Детектора медіа»
2 826
08.06.2016 15:30
Олег Єльцов
для «Детектора медіа»
2 531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду