Редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула обурений своїм звільненням

Редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула обурений своїм звільненням

8 Червня 2016
2362

Редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула обурений своїм звільненням

2362
Українське державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво» заявило про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади головного редактора газети «Кримська світлиця»
Редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула обурений своїм звільненням
Редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула обурений своїм звільненням

Відповідне оголошення опублікувано на офіційному порталі «Культура». Натомість редактор газети Віктор Качула, який зараз перебуває в Криму, обурений таким рішенням.

Про це він пише на сайті видання «Кримська світлиця», реагуючи на наказ Національного газетно-журнального видавництва про його звільнення за прогули без поважної причини.

«Думаю, найбільше тішитися тим, що сталося, має відома кримська прокурорша не доведеться брати зайвий гріх на душу, хохлобандерівці все зробили власними руками», – пише Віктор Качула.

Натомість генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун розповів «Детектору медіа», що всім працівникам «Кримської світлиці», хто планував залишатися на окупованій території, було запропоновано перейти на співпрацю за трудовими угодами. А штатні працівники, як він каже, мають працювати виключно на підприємстві.

«Не може сьогодні державна установа вести свою діяльність на окупованій території. Тим більше, що приміщення, де знаходилася сама редакція в місті Сімферополі, було відібрано ще в 2014 році. Кожен зробив свій вибір. На сьогоднішній день у нас є працівники, що вже переїхали, і ми допомогли їм із поселенням як внутрішньо-переміщеним особам. І є ті, хто вже працюють за трудовими угодами. Головний редактор Віктор Качула не виконав відповідного наказу й, отже, прийняв рішення залишатися на півострові. Ми його звільнили й оголосили конкурс на цю посаду. Вже є дві пропозиції з числа кримчан, що є компетентними особами, щоб очолити редакцію газети», – розказав Андрій Щекун.

Нагадаємо, газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання – Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

Національне газетно-журнальне видавництво з травня 2015 року припинило друкування газети, відтоді газета виходила в електронному вигляді, й розпочалися переговори про переїзд редакції «Кримської світлиці»до Києва.

У березні 2016 року журналістська спільнота заявила про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму. Журналісти нагадали, що за два роки окупації у Криму зафіксовані 45 фактів прямого тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур.

Більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були залишити півострів, а ті, хто залишаються, працюють, побоюючись за власну безпеку. Зокрема до Києва переїхали редакції кримськотатарських телеканалів ATR та Lale та інформаційне агентство QHA, які не змогли отримати реєстрації Роскомнагляду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2362
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду