Денис Бігус – про «світоглядні розбіжності» з каналом ZIK і подальші плани команди «Наших грошей»

Денис Бігус – про «світоглядні розбіжності» з каналом ZIK і подальші плани команди «Наших грошей»

2 Червня 2016
11052

Денис Бігус – про «світоглядні розбіжності» з каналом ZIK і подальші плани команди «Наших грошей»

11052
Денис Бігус – про «світоглядні розбіжності» з каналом ZIK і подальші плани команди «Наших грошей»
Денис Бігус – про «світоглядні розбіжності» з каналом ZIK і подальші плани команди «Наших грошей»

1 червня телеканал ZIK та програма антикорупційних розслідувань «Наші гроші» автора та ведучого Дениса Бігуса оголосили про завершення співпраці. Причиною такого рішення вони назвали «суперечливість поглядів у концептуальних питаннях».

«Це було болісне, але спільне рішення. "Наші гроші" – частина історії ZIK, якою ми дійсно пишаємося. Просто проект вийшов за межі телепродукту і вже починає реалізовувати себе як громадська організація. Такий досвід ми пережили із "Народним контролем". Тому не будемо перешкоджати "Нашим грошам" переходити на інший рівень. Під звільнений формат готуємо достойну заміну», – прокоментував ситуацію генеральний директор медіахолдингу ZIK Ігор Туркевич.

«На сьогодні ми маємо низку світоглядних розбіжностей, які не дозволяють продовжити співпрацю із телеканалом та виготовлення програми на його виробничих потужностях», – заявив автор та ведучий програми Денис Бігус.

«Детектор медіа» розпитав Дениса Бігуса про обставини розставання з телеканалом ZIK, а також про подальші плани команди «Наших грошей», яка заснувала громадську організацію «Том 14».

– Денисе, ви можете розповісти детальніше, про які світоглядні розбіжності йдеться?

– Наразі ні, тому що тоді вони перестануть бути світоглядними.

– Як давно виникли розбіжності, що заважали далі співпрацювати з каналом?

– У каналу є своє бачення розвитку і своє бачення контенту, який вони хочуть видавати в ефір. На сьогоднішній день це бачення і його реалізація не співпадають з баченням колективу програми та моїм. Відповідно, в таких умовах простіше припиняти співпрацю, ніж якось один одного передавлювати.

– Наскільки я розумію, це рішення було несподіваним. Як воно приймалося? Коли, ким, з чийого боку була ініціатива?

– Рішення саме про припинення співпраці – моє й редакції програми. Тобто ніхто на каналі мені не казав: «Забирайте речі й валіть». Формально ініціаторами припинення співпраці були громадська організація та редакція програми. Це рішення було прийнято в понеділок (30 травня. – ДМ) на загальних зборах творчого колективу програми.

– Громадську організацію ви створили не так давно, минулого року…

– Та ні, вже досить давно. Ми заснували її у вересні, вже дев’ять місяців минуло.

– Із чим була пов’язана необхідність заснування ГО?

– Це не необхідність – це виглядало дуже логічно, й досі мені так виглядає. Річ у тім, що ми хочемо в подальшому розвивати окремо громадський напрямок – тобто позовна робота юристів після наших розслідувань. Є кілька речей, які мені дуже хочеться бачити, але які не працюють у форматі телепрограми. ГО реєструвалася саме під ці завдання.

– А крім юридичної роботи, які ще громадські активності? Це якісь акції, пікети?

– Навряд чи це будуть саме акції та пікети – не тому, що це непотрібно, а тому що я ледачий. Хоча одна невеличка акція буде – я її рік тому запланував і підготував, але погода заважала.

Це, наприклад, перевірка кандидатів на посади. Ми кілька структур перевіряли, і це було, як на мене, доволі ефективно. У нас на часі кілька відкритих конкурсів на посади, і працювати з цим напрямком необхідно, тим паче, що проводити перевірку ми вміємо.

Це робота і партнерство з іншими громадськими організаціями та державними структурами, для якого потрібно якось юридично оформитися, тому що колектив кльових людей – це, з точки зору законодавства, не те, з чим можна підписати якусь угоду. Тож громадська організація – це юридична особа для здійснення певних завдань, що стосуються контролю за діяльністю державних органів і роботою, яка не виливається в статті. Для цього ми її й зареєстрували.

– Ми знайшли в реєстрі громадських об’єднань два записи про ГО з назвою «Том 14». Це дві різні ГО чи просто різні реєстраційні дії?

– У мене є дві ГО – одна «Том 14», друга – «Канцелярська сотня». Дві згадки про «Том 14» у реєстрі – це одна й та сама організація. Просто спочатку її реєстрували юристи, а потім ми, здається, змінювали щось у статуті.

– Чому адреса місцезнаходження ГО «Том 14» збігається з адресою для листування телеканалу ZIK у Києві – Берковецька, 6А (я так розумію, це офіс каналу ZIK)?

– Це офісна будівля, в якій дуже багато офісів узагалі. Але вона збігається, тому що там зручно отримувати пошту.

– А громадська організація буде якось пов’язана в подальшому з каналом?

– Ні, громадська організація й не була пов’язана з каналом, і не буде. Це громадська організація людей, які до вчора (31 травня. – ДМ) працювали на каналі. А адреса юридична там, тому що я там був. Це якраз те місце, де я у вересні 2015 року отримував усю пошту. Зараз, можливо, треба змінити адресу. Хоча навіщо, адже зобов’язання такого немає. Подивимося – може, поміняємо, а може, не поміняємо адресу.

– Що буде з програмою «Наші гроші»? Чи буде вона в якомусь вигляді продовжувати існування?

– На сьогодні взагалі нічого відповісти не можу. Тому що всі зміни, які відбулися, сталися протягом останніх 24 годин. Вона точно буде – принаймні, я над цим зараз дуже серйозно працюю. Але найближчий тиждень-два буде пауза.

– Говорячи, що «дуже серйозно працюєте», ви маєте на увазі, що ведете переговори вже з конкретними телеканалами?

– Так, мені сьогодні стільки людей зателефонували, що дуже приємно.

– Й ефірні загальнонаціональні канали теж?

– Ага, «Інтер» зателефонував першим :) (сміється). Мені за сьогодні подзвонили чотири телеканали. Це ще навіть не попередні перемовини, але якісь контакти вже є.

– Ви ведете переговори з донорами щодо отримання грантів для громадської організації?

– Так, власне, це найбільш ефективний шлях. Є кілька контактів. Просто все потребує часу. Я відверто можу сказати, що в нас зараз є переговори з донорами. Але це переговори в рамках першого кроку.

– Ви вже подавали якісь заявки на гранти? Адже ГО була створена ще у вересні 2015 року.

– З часу заснування ГО ми мали один маленьких грант на «Том 14», і він уже закритий. А телепрограма – це великий проект, і з ним потрібно буде працювати як з проектом від громадської організації.

– Які це можуть бути грантодавці – західні донорські інституції чи, можливо, приватні фонди?

– Ви лестите моєму досвіду «грантоїдства» :). Я по Україні знаю буквально три організації – «Відродження», «Інтерньюз» і Програма розвитку ООН. Я впевнений, що є ще якісь, але я поки не дуже в темі. Цим однозначно потрібно займатися, бо це основна можливість повернути проект і зробити його автономним.

Загалом мені дуже складно говорити про майбутнє, тому що воно і є, і його немає одночасно. Я зацікавлений у тому, щоб повернути програму в ефір у найкоротші строки. Станом на поточний момент, наскільки я розумію, в нас не виникне проблем з ефіром (показувати цей продукт готові). Але є питання з організацією виробництва та його фінансуванням. Ці питання я й буду зараз вирішувати.

Фото - nv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11052
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду