Хроніки Lviv Media Forum: день другий

Хроніки Lviv Media Forum: день другий

28 Травня 2016
3375

Хроніки Lviv Media Forum: день другий

3375
27 травня відбувся другий день Lviv Media Forum 2016 – масштабної події, яка щороку збирає у Львові кілька сотень журналістів. «Детектор медіа» продовжує публікувати свої враження від форуму.
Хроніки Lviv Media Forum: день другий
Хроніки Lviv Media Forum: день другий

Оскільки, починаючи з другого дня, учасники форуму діляться на потоки, то в кожного виходить власна картина заходу. Отже, ці нотатки ще суб’єктивніші, ніж учорашні.

Нагорода

Другий день форуму розпочався з вручення премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» та «Лекції свободи», яку прочитав Святослав Вакарчук. Як ви вже знаєте, премію цього року отримала Наталія Седлецька.

Наталія Седлецька

Свою лекцію Святослав Вакарчук присвятив питанню, що таке Україна і хто такі українці. Він, зокрема, сказав, що потрібно перестати будувати державу, засновану на кровному патріотизмі, а натомість засновувати її на патріотизмі конституційному. Що нас мають об’єднувати не спільне минуле, походження, кров чи зовнішня подібність, а спільні цінності, спосіб життя, правила гри, Конституція, які роблять наше життя комфортним на цій території, у цій спільноті, у цей час.

Святослав Вакарчук

Слухаючи цю лекцію, я ще не знала, що станеться під кінець дня. На завершальній панелі другого дня форуму її організатори роздали кожному учаснику анкету, де серед стандартних запитань про оцінку якості заходу було кілька особистих – зокрема, просили вказати свою «етнічність» з варіантами відповіді «титульна більшість/меншість». Колеги, ви серйозно?

«Миротворець»

Звісно, не оминули під час форуму і питання опублікованих «Миротворцем» списків журналістів, які акредитовувалися для роботи в так званій «ДНР». Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт був категоричний, недипломатично назвавши цю публікацію дурістю: подібні публікації не дозволяють іноземним журналістам їздити на схід України, щоб документувати та доносити світу інформацію про все, що там відбувається.

Джеффрі Пайєтт

Водночас те, наскільки полярними є думки щодо дій «Миротворця» серед українців, прекрасно продемонструвала дискусія під час презентації «Громадського телебачення»: Настя Станко сказала, що публікувати списки журналістів не можна було в жодному разі, Дмитро Гнап – що не можна було співпрацювати зі стороною, яка окупувала частину твоєї країни, а Роман Вінтонів – що з «Миротворця» роздули більшу історію, ніж ті наслідки, які сама по собі могла б мати публікація персональних даних журналістів.

Технології

Безперечно цікава доповідь Марка Челлінора з британської International News Media Association про «святий Грааль», здатний врятувати газетний бізнес, була присвячена діджитал-технологіям і їхньому впливу на медіа. Він цитував Дарвіна про те, що виживає не найсильніший чи найрозумніший, а найадаптивніший. І пожартував, що big data – як підлітковий секс: усі про нього чули, але ніхто не знає, як це робити.

Марк Челлінор

Дослідник із Гарвардського університету, екс-директор інноваційної лабораторії Gazeta Wyborcza Гжегож Пєхота під час панелі «Як створити якісне видання: досвід України та світу» зауважив, що наразі 40% журналістів у Європі – фрілансери. Робота журналістів змінюється внаслідок глобалізації і з’являються такі поняття, як платформи. Як Uber не володіє таксі, Skype не має жодної інфраструктури, так само і платформи не мають офіційних журналістів. Але платформи прискорюють усі процеси на ринку.

Водночас, згадайте, як напередодні Борис Райтшустер казав, що журналісти-фрілансери, на відміну від краще захищених трудовим законодавством штатних працівників, є слухнянішими та знають, що бажано написати в статті, аби догодити головному редактору – і ви зрозумієте, що не існує простих відповідей на складні запитання медіаринку про те, що вважати хорошим чи поганим.

Регіональні ЗМІ

Учасники панелі «Регіональні ЗМІ: як нам це вдається?» – Тарас Яценко («Твоє місто», Львів), Олег Онисько (Zaxid.net, Львів), Сергій Борис («Курс», Івано-Франківськ), Наталя Курдюкова («Накипіло», Харків), Лєра Лауда («Дирижабль», Ямпіль) та Андрій Лохматов («Преступности.нет», Миколаїв) – розказали не тільки про свої успіхи, але й про проблеми, головна з яких – кадрова.

Цікавий факт: в Івано-Франківську на 220 тис. жителів є 15 онлайн-ЗМІ, а майже єдині живі рекламодавці – будівельні компанії. І конкуренція на цьому ринку фактично точиться не серед ЗМІ, а серед їхніх власників – чиє медіа більше. І помирають ці ЗМІ, якщо господарі припиняють їх фінансувати. Нічого не нагадує? Регіональні медіаринки якимось дивним чином за своєю моделлю повторюють національний.

Фото - зі сторінки Lviv Media Forum на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3375
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду