Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО

Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО

27 Травня 2016
1683

Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО

1683
Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО
Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО

Про це повідомляють у Facebook народний депутат України Павло Костенко та видання polukr.net.

«Ця подія не стане резонансною в Україні, але повірте, що в Польщі вона сьогодні буде топ-новиною. Цілих п'ять років польська сторона, в особі громадських об'єднань, депутатів Сейму, МЗС Польщі, адміністрації Президента Польщі, не могли добитись від України законних дій у справі Орлова. Питання стало настільки вагомим, що почало впливати на дипломатичні стосунки між країнами», - написав Павло Костенко.

Він також подякував усім, хто був причетний до вирішення цього питання.  «Ви зробили надзвичайно важливу справу для збереження довіри між нашими державами», - зазначив народний депутат.

Олександр Орлов – громадянин Польщі, член Союзу журналістів України, віце-президент благочинного правозахисного фонду «Рутенія-Мир», редактор інтернет-видання gazetanabat.narod.ru.

Громадські активісти, журналісти та правозахисники всіляко намагалися домогтися звільнення Олександра Орлова, зокрема зверталися до органів МВС та Генпрокуратури України, а також до нинішнього Президента України Петра Порошенка.

У листі до глави держави вони  зазначали, що пан Орлов «займався правозахисною діяльністю та журналістськими розслідуваннями протиправних дій української влади, зокрема писав про злочинну схему банкрутства у державній пароплавній компанії ЧМП, корумповані схеми та контрабанду нафтопродуктів та інших товарів державними особами і співробітниками різних силових структур на Південній регіональній митниці, контрабанду зброї в африканські держави та інші резонансні справи. У журналістських розслідуваннях підіймав питання корумпованих дій Генпрокуратури, МВС України, ГУ УМВС України Одеської області, СБУ та зростання силових структур з організованою злочинністю».

Видання polukr.net зазначає, Олександр Орлов допоміг десяткам громадян України в захисті їхніх прав і свобод у судах та держустановах.

2003 року було опубліковане його резонансне журналістське розслідування про зв’язки Віктора Януковича з криміналітетом «Парни из донецкой группировки». Після цього його почали переслідувати з боку силових державних установ.

Петру Порошенку нагадали, що пан Орлов 11 років перебував на «підписці про невиїзд» через підкинутий йому грам героїну. Було кілька вердиктів суду: виправдувальний, скасування, рік обмеження свободи, закриття кримінального переслідування через терміни давності.

У 2005 році він звернувся до Європейського суду з прав людини. У 2011 році Колегія суддів ЄСПЛ постановила вердикт в справі «Орлов проти України», визнала порушення ст. 6 п. 1 Конвенції прав людини та що кримінальна справа була сфальшована.

Після журналістського розслідування Олександра Орлова про факти корупційної діяльності співробітників силових структур, зокрема співробітників УБОЗу ГУ УМВС Одеської області у контрабанді авто з Європи 8 вересня 2011 року його викликали на допит в УБОЗ ГУ УМВС України в Одеській області та незаконно заарештували, звинувативши у замовленні вбивства. Відтоді громадянин Польщі перебував у слідчому ізоляторі Одеси. Навіть за нової української влади Польща два роки не могла домогтися звільнення журналіста.

На фото – Олександр Орлов

Фото: Facebook Павла Костенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду